KOZAK JAMAICA: Соуси з палким характером

Ви знаєте, хто такі чиліхеди? Це фанати гострого перцю, які настільки полюбляють цей пекучий овоч, що ладні навіть вирощувати його власноруч та пропагувати широкому загалу. Два роки тому завдяки двом з них — журналісту Євгену Ковальчуку та його дружині Олені Олійник – в Києві з’явився бренд гострих соусів і спецій «Kozak Jamaica». Що Козак Ямайка пропонує шанувальникам вогненних страв, розказав сам Євген.

НА ПОЧАТКУ 2015 РОКУ МИ З ДРУЖИНОЮ ОБГОВОРЮВАЛИ ІДЕЇ ДЛЯ СІМЕЙНОГО БІЗНЕСУ. Я працював редактором новинного інтернет-ЗМІ і звернув увагу на те, що «гостра» продукція, хоча й популярна в народі, але займає мало місця на українському ринку. Про «лінійку» вітчизняних екзотичних соусів взагалі мовчу — вона і зараз практично порожня, хоча певний прогрес вже видно. Спочатку ми хотіли виробляти шоколад з чилі, а також гострі снекі та каву, навіть вигадали веселу назву «Гостро&Солодко», але, прорахувавши всі «за» і «проти», відверто зізналися собі, що у цих сферах нам робити нічого. І вирішили зупинитися на тому, що любимо, цінуємо і вміємо робити — на гострих соусах та різного роду продуктах з екзотичних перців чилі, паприки та меду. У крафтовому форматі, звісно.

За назву взяли вірш Юрія Андруховича «Козак Ямайка», вирішивши поєднувати українські традиційні продукти та карибську капсаїцинову екзотику. Логотип нам створила молода і талановита художниця Оля Сульжук.

Той, хто особисто займався вирощуванням перців виду Capsicum chinense, знає: великих врожаїв, особливо у наших широтах, досягнути важко. А немає врожаїв — не буде і стабільних доходів. Ми живемо у передмісті Києва, і рік пішов лише на спроби виростити деякі легендарні сорти, на шліфування смакових відтінків.

У 2016 знайомий чиліхед з Одещини забезпечив нас гарним врожаєм свіжих хіненсів таких сортів, як Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion та Habanero. До цього врожаю додався і наш — так ми «дозріли» до того, щоби нарешті заявити про себе широкому загалу. Сайт вирішили не робити, а реалізовувати продукцію через сторінку на Facebook.

ПЕРШИМ ПРОДУКТОМ ВІД «КОZAK JAMAICA» СТАВ «ГАРЯЧИЙ МЕД». Це квітковий мед з фацелії з екзотичними перцями чилі. Дегустаторами і критиками виступили такі досвідчені «вогнеїжки», як письменник Юрій Нікітінський, ресторатор і гастроексперт Вікторія Пархоменко, продюсер Олег «Мох» Гнатів, журналіст Тимур Дорофеєв, за що ми їм щиро вдячні.

Цей мед має успіх і дотепер — у нас його розбирають практично одразу. Шанувальники знають: ми робимо маленькі партії, і можна просто не встигнути щось придбати. Маленькі не через те, що нам так хочеться, а тому, що якісної перцевої сировини для «Гарячого меду» (і не тільки) завжди мало. Як було зазначено вище, вирощувати подібні перці нелегко. І поки що не дуже й рентабельно — хіненсам, окрім тепла, потрібні також довгі світові дні. Виходячи з українських погодних реалій, це означає штучне освітлення з листопаду по лютий як мінімум. І ще багато різних аграрних дрібниць, про які можна розповідати довго. До того ж, люди, хоча й люблять гостреньке, але не дуже розуміються на сортах перцю, бо в Україні культура чиліхедів лише починає розвиватися.

Кожна позиція зі списку нашої продукції часто має якусь маленьку історію, розказану від імені веселого карибського козака-растамана на прізвисько Ямайка, який багато подорожував світом і знається на різного роду гострих смаках. Нам здається, це об’єднує людей і допомагає без комерційної нав’язливості донести саму ідею створення нашої продукції. А ідея у нас яка? Звісно ж, «Positive vibration!» — саме так співав Марлі про подібні відчуття.

Після вдалих продажів «Гарячого меду» ми випустили «Лютеницю по-бессарабські» — соус за рецептом українських болгар Одещини. Також у нас з’явився «Мадярський порошок» — ароматна і солодка паприка, яку вирощують і вже багато років роблять вручну наші друзі-угорці з села Велика Добронь на Закарпатті. Навіть досвідчені гурмани зізнаються, що наша паприка краща за будь-яку з тих, що вони зустрічали в Угорщині, Іспанії або на Балканах. Звісно, можна сказати, що вони погано шукали, але навіщо? Наша паприка просто неймовірна — і це головне!

Саме з Закарпаттям пов’язаний ще один наш популярний продукт — «Грибна сіль». Білі гриби для неї зібрані у Рахівському районі, а морська сіль, яка є основою, привезена з Херсонщини, а саме — з Арабатської стрілки. Там є цілюще озеро з ропою, на якому добувають «рожеву», дуже корисну сіль з природним каротином. Присмачене все це дрібкою «Мадярського порошку» і тайськими перчиками, які ми з успіхом вирощуємо не перший рік.

Ще ми маємо кілька видів «Гострої солі». Залежно від сезону їх буває більше, але наразі є два види — сіль з ферментованим пюре із перців табаско та сіль з ферментованим пюре із перців хабанеро. Цікавий продукт, особливо він сподобався тим, хто любить створювати маринади для м’яса та овочів на грилі.

Невдовзі з’являться нові позиції, серед яких буде і кілька видів соусів, у тому числі й «Шалений гарбуз» та «Імбирно-лимонний мед з хабанеро» — наші хіти минулої зими. Але про це ми поки не розповідатимемо, щоби все вийшло, як годиться.

ПРИЄМНО, ЩО НАС ЦІНУЮТЬ ЛЮДИ З УСІХ КУТОЧКІВ УКРАЇНИ. І не тільки. Наша продукція була у Токіо, на Алясці, у Чорногорії та Польщі. Відгуки на сторінці щирі і душевні. Особливо запам’ятався ось такий: «Не знаю, що ви туди підсипаєте, але закінчується все дуже швидко і спостерігається ефект "присадки" — замовляємо вже втретє, і дозу збільшуємо з кожним разом. Будьте уважні! Особливо остерігайтеся грибної солі! P.S. Ви найкращі! Спасибі!»

Мабуть, заради таких слів і потрібно щось робити. Принаймні, Козака Ямайку це мотивує.

У планах у нас видати невелику книжечку кулінарних ідей від «Kozak Jamaica». А поки пропонуємо вам один з тих рецептів, що обов’язково потрапить на її сторінки.

Курячі крильця з «Гарячим медом»

На 8 курячих крилець потрібно:

  • 1-2 ст. ложки «Гарячого меду»
  • 1 ст. ложка свіжонатертого імбиру
  • 1 чайна ложка меленого ямайського перцю (в Україні його називають «духмяний»)
  • 1 зубчик часнику
  • половинка невеличкого лютого чилі

Вказані інгредієнти перебити в ступці або блендері до однорідної маси, додати «Гарячий мед», перемішати.

Обваляти курячі крильця в маринаді, перенести в окрему тару, яку накрити фольгою або поліетиленовою плівкою, і залишити маринуватися не менш, ніж на дві-три години.

Ще краще — зробити маринад заздалегідь і, поставивши в холодильник, залишити в ньому крильця на ніч.

Готувати на грилі, в духовці або на мангалі.

Маринад, що лишився, можна змішати з «Гарячим медом» у окремому посуді та поливати їм крильця наприкінці смаження.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK