Голубці з квашеної капусти, з солодкого перцю, з м'ясом страуса, з перловою крупою, з томатами, грибами, печеною бужениною - і це далеко не весь перелік смаків, які пропонували гостям гастрономічного фестивалю "Бичківські голубці".
Читай также: Чим Закарпаття дивує гурманів: ТОП-7 нових вишуканих страв
Місцеві господині вміють готувати кілька десятків видів страви, використовуючи різноманітні начинки та обгортки для голубців. Мабуть, саме тому селище міського типу Великий Бичків, що знаходиться у Рахівському районі на Закарпатті, називають офіційною українською столицею голубців.
Голубці для тутешніх селян це чи не найголовніша українська страва, навіть головніша за борщ. Тож і не дивно, що саме тут раз на два роки проводять смачний фестиваль голубців і присвячують його до дня селища. І хоча історія Великого Бичкова налічує 645 років, фестиваль голубців вперше організували у 2010 році. Тож 5 серпня для гостей свята масово готували голубці лише вчетверте.
Фестиваль-2018 здивував кількістю видів і смаком страв
Цьогоріч 30 газдинь встановили новий рекорд - приготували аж 50 видів голубців за дві години. Розповідають, що страва ця для гуцулів традиційна, і готують голубці завжди з тих продуктів, що є під рукою.
У Бичківських голубцях змішалося чимало національних смаків: румунські, угорські, польські, і звісна річ, українські.
Читай также: Голубцы всего мира – история начинки в листе
У якості начинки для голубців використовують:
- крупи: рис, перловка, кукурудзяна;
- пшоно (крупики);
- локшину;
- гриби (смажені, варені, печені);
- овочі (солодкий перець, томати, солодку капусту, моркву по-корейськи);
- м'ясо (фарш, шматочки печеної буженини, ковбасу, шкварки);
- чорнослив та інші продукти.
І, як виявилося, для обгортки підходить не тільки пропарене листя капусти. Начинки добре смакують, загорнуті у:
- квашене капустяне листя;
- листя хрону;
- листя буряка;
- листя винограду;
- листя кольрабі.
На перший погляд, ці інгредієнти не сумісні між собою. Тож гастрономічні враження від шедеврів великобичківських газдинь будуть дуже яскравими.
За формою, виглядом та способом приготування голубці теж діляться на види:
- Класичні розміром з долоню, готують з капустяного листя і начинки з рису та м'ясного фаршу.
- Весільні - дуже маленькі, розміром з мізинчик. До речі, саме вони користуються найбільшою пошаною на Закарпатті.
- Ліниві - начинку кладуть на обгортку прямокутної форми і просто закручують у трубочку. Саме їх в одній зі своїх програм Костянтин Грубич назвав листами щастя.
Чи встановили рекорд на фестивалі "Бичківські голубці" -2018?
Ну, звісно, що так! 50 видів голубців - це більше, ніж торік!
Нагадаємо рекорд минулого фестивалю: тоді господині використали 8 казанів, об'ємом по 40 літрів кожен, щоб приготувати 35 видів голубців. Загалом для страви знадобилося 75 кілограмів рису й 40 кілограмів м'яса.
Під час свята усі гості безкоштовно дегустували бичківські голубці, і навіть брали участь у майстер-класах з приготування страви. А вправні господині змагалися в майстерності та швидкості закручування голубців.
Тож якщо ви хочете навчитися готувати голубці, чи просто любите їх їсти, плануйте відвідування наступного гастрономічного фестивалю у селищі Великий Бичків.
І нехай вам буде смачно!
Фото: zakarpattya.net.ua; uzhgorod.in; transkarpatia.net.