Підтримка імунної системи в «робочому стані». Які вітаміни важливі для імунітету?

В недавній статті на порталі Pharma.net.ua було розказано про різке збільшення попиту на деякі вітаміни. Така ситуація не є дивною — вітамінно-мінеральні комплекси восени і взимку завжди розкуповуються набагато швидше, особливо зараз, на тлі пандемії. Сьогодні українці масово скуповують вітаміни С і D, а також цинк. Давайте розберемося більш детально, на які вітаміни і мінерали варто звернути особливу увагу, якщо ви хочете допомогти організму в захисті від вірусів і бактерій.  

Імунна система — «страж» здоров'я, саме від її роботи залежать захисні сили організму і його здатність протистояти вірусним і бактеріальним інфекціям. В осінньо-зимовий період для підтримки імунітету варто приймати вітаміни А, С і РР. Крім того, через дефіцит сонячного світла необхідно додаткове надходження в організм вітаміну D.

Між іншим, навіть влітку отримати потрібну кількість вітаміну D просто з ультрафіолету від сонця практично неможливо. Справа в тому, що вітамін D виробляється в організмі під ультрафіолетовим випромінюванням типу В, яке під певним кутом поглинається атмосферою. «Запустити» синтез вітаміну D можна лише в ті години, коли ваша тінь стає коротшим вас, а небо при цьому має бути абсолютно чистим. До того ж для отримання повноцінної користі потрібно не просто засмагати, але при цьому ще й активно рухатися — а більшість з нас люблять приймати сонячні ванни в абсолютному спокої. Тобто, сподіватися на одне лише сонце для заповнення дефіциту вітаміну D можна — особливо в похмурий осінньо-зимовий період. Але ж без цього гормоноподобного вітаміну відчутно страждає імунітет, що проявляється в тому числі і у вигляді частих застуд (не кажучи вже про крихкість кісток і зубів, зниження чоловічої потенції та інші неприємні наслідки дефіциту вітаміну D). 

Крім вітамінів, для підтримки імунітету «в формі» необхідні ще і мінерали — особливо цинк, залізо, хром, йод і селен. Для правильного засвоєння вітаміну D необхідний ще і кальцій, а також вітамін К. Звичайно, самі по собі вітаміни і мінерали не впливають на імунітет безпосередньо. Але вони беруть участь в безлічі органічних процесів, вбудовуються в життєво важливі ферменти, нормалізують обмін речовин — саме ця підтримка і допомога організму побічно відбивається і на стані імунної системи найсприятливішим чином.

Звідки отримувати вітаміни і мінерали? 

На жаль, в наше століття швидкостей і неправильного харчування дуже складно отримати з однієї тільки їжі потрібну кількість всіх речовин, необхідних організму в цілому і імунній системі зокрема. Тому на допомогу приходять вітамінно-мінеральні комплекси:

  • Комплевіт, Алфавіт, Ревіт — недорогі і дієві комплекси, компоненти яких повноцінно засвоюються і дорослим, і дитячим організмом, зміцнюючи захисні сили організму;
  • Мульти-Табс Іммуно Плюс — як і всі комплекси лінійки Мульти-Табс, Іммуно Плюс має дуже збалансований і «продуманий» склад, в який крім необхідних для підтримки імунітету вітамінів і мінералів входять ще й корисні лактобактерії;
  • Іммунал — комплекс на основі екстракту рослини, широко відомого своїми імуностимулюючі властивості — ехінацеї пурпурової;
  • Центрум "від А до цинку» — дуже якісний вітамінно-мінеральний комплекс. У нього входять 13 необхідних вітамінів і 17 мікро- і макроелементів. Дуже важливо, що міститься в Центрум вітамін D «підкріплений» кальцієм, магнієм і вітаміном К — це забезпечує максимально правильне засвоєння всіх трьох речовин.

Всі перераховані комплекси, а також будь-які інші БАДи, лікарські препарати та вироби медичного призначення можна замовити з адресною доставкою за допомогою сервісу Liki24.com. На цьому ж сайті можна порівняти аптечні ціни на будь-який препарат і вибрати найвигіднішу пропозицію.

Хто входить до групи ризику щодо дефіциту вітамінів і імунодефіциту?

В принципі, в осінньо-зимовий період в цю групу входять практично всі люди від малого до великого. Але незалежно від пори року є і певні категорії людей, які потребують підвищеного надходження вітамінів в організм і зміцненні імунітету:

  • люди похилого віку;
  • вагітні та жінки, які годують груддю;
  • дорослі і діти, часто страждають різними інфекційними захворюваннями;
  • спортсмени, чий організм піддається надмірним фізичним навантаженням;
  • люди, що працюють на «шкідливої» роботі (причому під «шкідливістю» треба розглядати важкі не тільки фізичні, але і емоційні умови, адже психоемоційні стреси — один з головних ворогів практично всіх систем організму, включаючи імунну).

ВАЖЛИВО! Якщо імунодефіцит пов'язаний з важким захворюванням — лікування, зрозуміло, буде досить довгим і складним. Але мобілізувати свою імунну систему, коли вона «хандрить» восени і взимку від нестачі певних вітамінів — завдання нескладне для кожного з нас.

Слідкуйте за станом свого організму, виявляйте йому посильну допомогу в боротьбі з інфекціями і будьте здорові!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK