Сир точно буде у вашому новорічному меню. І поради від професійного сировара та київської сирної феї Ольги Терницької як оригінально подати та які сорти краще обрати - стануть у нагоді.
Сформувати сирну тарілку фромаж'є пропонує із сирів українського та зарубіжного виробництва.
При виборі локальних сирів, варто притримуватися календаря сирів, про який відомо ще з 18 століття. В різні місяці року було прийнято споживати певні сорти сиру. Так, у Франції у грудні, січні та лютому зазвичай їли брі, камамбер, пон-левек, пармезан, честер. А в березні в меню сироманів з'являлися ще й рокфор, горгонзола, нефшатель та вершкові сири.
Читай также: Как выбрать качественный сыр
З сирного календаря сучасним гурманам підходить одне чітке правило - споживайте якісний продукт! На 90% якість сиру залежить від якості молока, а найкраще молоко отримують у сезони, коли є свіжа трава: це пізня весна та раннє літо. Тож зверніть увагу на сири, які були зварені у цей період і зараз дозріли. Це напівтверді та тверді сири з витримкою від 6 місяців і більше. За типом молока (коров'яче, козяче, овече, буйволине) в Україні виробляють різні сири як авторскі, так і за рецептурою іноземних сироварів, але з української сировини.
Без меду та горіхів: з чим подавати сири
Зимова подача сирів та поєднання їх з іншими продуктами не дуже відрізняється від літньої чи осінньої. До сиру так само подають сезонні фрукти та ягоди, але взимку це:
Читай также: 5 главных правил хранения сыра
- Солодка хурма - добре смакує з різкими витриманими сирами, наприклад, з овечим, витримка якого - від 5 місяців.
- Традиційна українська ягода калина, яка взимку найбільш корисна, чудово поєднується з м'якими сирами з пліснявою.
- Гранат, апельсин тощо.
- Додайте новизни, відмовтеся від традиційних горіхів та меду.
Виключення за витримкою складають сири, які виготовляють шляхом кисломолочного сквашування. Наприклад, м'який сир Лабне у формі кульок, зроблений на основі кисломолочного ферменту, тому він має досить виразний смак. Оригінальна зимова подача Лабне - обваляти кульки в кокосовій стружці або в засушених пелюстках польових васильків.
Добре смакуватиме за новорічним столом український сир "Чорна башта". Головка сиру має вигляд великої піраміди з усіченою вершиною. Це класична форма французького сиру Валансе (Valencay). Як і оригінал, український продукт роблять з козячого молока і зверху покривають золою. У нього довга витримка і різкий смак.
Окрім цього є невеликі козячі сири з білою пліснявою та тривалим дозріванням. Щоб урізноманітнити україський асортимент сирів, радимо додати литовські крафтові сири з козиного молока. У них теж особливий смак та аромат.
Нарізайте правильно, щоб не втратити смак
Існує кілька основних правил подачі сирів:
- Маленькі головки сиру - залишаємо цілими, або розрізаємо на трикутники і знову збираємо в коло, щоб максимально зберегти смак.
- Великі голови варто нарізати так, щоб і край, і серединка обов'язково потрапили у кожний шматок.
- Нарізку робіть безпосередньо перед споживанням, оптимально за півгодини до подачі, щоб сири встигли нагрітися та розкрити свій смак.
- Вина до сирів обирайте індивідуально. Фромаж'є радить легкі червоні вина до витриманих сирів.
Десятка українських крафтових сирів, які варто спробувати, якщо ви ще ними не смакували:
Читай также: Сырная тарелка: 6 основных правил ее составления
- Авторський сир Музиньер від сироварні з Київської області.
- Сир Легенда від Лісової Ферми.
- Сир Нарцис Карпат від Селиської сироварні.
- Сир Чорна панна та сир Мольфар - авторський коров'ячий сыр с базиліком, м'ятою, в'яленими томатами від Станіславської сироварні.
- Сир Нормандський з чорнилами каракатиці.
- Сир Коза Юнона із козячого молока з натуральною скоринкою, за смаком нагадує витриманий рокфор, від афінажної Майстерні Романа Хаєцького.
- Козячий сир Шеврет з оксамитовою текстурою і вираженим смаком від Бабині кози.
- Сир з Хмельниччини з рідкісною ягодою брусницею. Чудове поєднання: кисла ягода та маслянистий сир.
- Сир Медовий від сироварні "Козеріг" з Чернівецької області.
- Сир Ромадур від ТМ «Доріан Грей».
Насолоджуйтесь Новорічними святами з легкими закусками-десертами.
Фото надані Ольгою Терницькою.