На кухні з дітьми: правила виховання від Валентини Хамайко

Кондитер, ведуча програми Сніданок.Вихідний та рубрики Солодка неділя на телеканалі 1+1 розповіла про родинні традиції.

МОЇ ДІТИ „ВСЕЇДНІ”. Тому у нас немає окремо дитячого меню. Всі харчуються однаково – і це обов’язково здорова їжа. Я вважаю, що правила виховання в харчуванні для дітей залежать від того, чим харчуються батьки. От не буває так, що ти дітям кажеш, що сира морква – це корисно, а сам будеш їсти олів’є. Ми з чоловіком не п’ємо солодких газованих напоїв, не ставимо на стіл цукор, коли є чай. Максимум - мед або трішки варення. Так, я люблю випічку, але вона в мене не кожен день. І вона не кілограмами - так, щоб діти об’їдалися і ходили, самі схожі на пиріжки. Випічка для вихідних - це варіант свята. І в рівних пропорціях до випічки в мене спорт.

З ТОГО, ЩО Я ГОТУЮ, ДІТЯМ ОСОБЛИВО ПОДОБАЮТЬСЯ МЛИНЦІ. Їх захоплює і сам процес: Михайло наливає тісто, а Соломія перевертає. Ще люблять тортики, і тут кожен має свої побажання. Михайло любить «шоколадний всередині, шоколадне тісто, а зверху трішки ягід, але щоб теж був шоколад». А Соломія може сказати, що... давно не було супчика з кльоцками.

Вони дуже активно включаються в будь-який процес приготування. Наприклад, Михайло повністю відповідальний за чистку овочів – картопля, морква. Він робить це із задоволенням. А друга процедура, яку обожнюють всі діти, - це натирання чогось на тертушці. І вони це роблять так завзято, що мені іноді хочеться, щоб у будинку була не одна тертушка, а три, щоб всі мали змогу терти одночасно.  Я розумію, що такі активності – це і розваги для них. Бо буде айпед – всі діти будуть в айпеді. А так вони з тобою і роблять те, що робиш ти, тому що їм цікаво.

Я НЕ ЛЮБЛЮ, КОЛИ ЇДЯТЬ ОКРЕМО. Ми обов’язково снідаємо та вечеряємо разом. Навіть якщо ми з дітьми приїжджаємо додому раніше за тата, ми чекаємо, коли він повернеться, і тільки потім сідаємо за стіл. Тому що це об’єднує родину. Діти накривають, а потім допомагають прибирати. За вечерею не має бути телевізора, айпеда, телефону. Тільки розмова.

Ще у нас є традиції на свята. На Великдень Соломійка зі мною випікає паски. Їй подобається, як воно там формується, сходить. Перед Новим роком у нас обов’язково спільне приготування печива. А влітку діти дуже люблять вогнище на природі. Разом із пікніком ми трошки чистимо ліс від сухих гілочок-паличок, збираємо це все і влаштовуємо такі посиденьки біля вогнища. Це окреме задоволення для дітей.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK