Як впливає вживання сливи на організм людини

Фото: www.istockphoto.com 

Природа продовжує балувати нас своїми плодами - відкривається сезон дозрівання слив. Про їх очисні властивості знають не з чуток, але це далеко не єдина користь, яку може принести організму цей фрукт. Слива - джерело вітамінів А, С, В, РР, калію, магнію і заліза. Вони мають також жовчогінний і сечогінний ефект.

За рахунок антоціанів слива має свій темно-синій колір, а це ще й корисні речовини-антиоксиданти, які захищають організм від онкологічних захворювань і старіння. Шкірочка сливи містить багато рослинної клітковини, а м'якіть - пектину, що і дає кишечнику можливість очищатися і оздоровлюватися природним шляхом. Також слива має протизапальний ефект.

Читай также: ТОП-5 рецептов со сливами от Foodandmood.com.ua

Калорійність сливи на 100 грам - 40 калорій, що дозволяє вживати її при різних дієтах. У сливі міститься багато фруктових кислот і простих цукрів, тому засвоюється вона добре. Але слід знати міру - при надлишку цукрів і клітковини може початися процес бродіння, звідси - розлад шлунку, метеоризм і болі. Норма сливи в день - 4-5 штук.

Слива також має здатність дратувати стінки шлунка, тому якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, утримайтеся від поїдання слив.

Які ще корисні властивості є у сливи

Захист печінки

Плоди сливи і сливовий сік захищають печінку від негативного впливу токсинів, допомагають їй відновлюватися після тривалого вживання токсичних ліків, тим самим запобігаючи захворюванню цього органу. У зимовий період цю функцію виконує чорнослив або настої, приготовлені на його основі.

Фото: www.istockphoto.com 

Зміцнення кісток

Слива здатна зміцнювати кістки і запобігати їх руйнуванню. Це одні з небагатьох фруктів, вплив яких на кістки достеменно відомий і доведений вченими. Вживання слив знижує ймовірність втрати кісткової тканини в постменопаузі, так як ці фрукти містять фенольні і флавоноїдні з'єднання, здатні на це. Слива - джерело бору, який зміцнює кістки і протистоїть остеопорозу.

Запобігання атеросклерозу

В артеріях з віком можуть утворюватися бляшки, що провокує розвиток такого захворювання, як атеросклероз і звуження судин. Організму перестає вистачати кисню, страждають всі тканини. Фінал - інсульт або інфаркт, серцева недостатність. Зменшити ризики розвитку цієї хвороби допомагають плоди сливи і чорнослив. Їх вживання нормалізує кров'яний тиск і знижує шкідливий холестерин в крові.

Профілактика ожиріння

Чорнослив і слива - дуже ситні продукти, вони запобігають нападам імпульсивного голоду і допомагають контролювати апетит, а значить це позначиться і на зниженні ваги. Важливо пам'ятати, що в сушених плодах більше концентрація цукрів і калорійність їх вищче. Через високий вміст клітковини в сливі, вона стабілізує рівень цукру в крові і допомагає не всмоктувати зайвий цукор в кров. Тому слива вважається відмінною профілактикою цукрового діабету.

Профілактика залізодефіцитної анемії

Читай также: Сливи в беконі: рецепт дивовижної закуски

Анемія - стан організму, який спровоковано нестачею заліза. Знижується гемоглобін, пропадає апетит, з'являється втома, задишка, дратівливість - це все позначається на загальному самопочутті та працездатності. Слива містить досить багато заліза, щоб заповнити недолік його в організмі людини.

Будьте здорові!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK