Чим корисний та якої шкоди може завдати квас

Фото: www.istockphoto.com

Квас відмінно втамовує спрагу в літню спеку, надає бадьорості і покращує травлення. Чим ще корисний квас, якої шкоди він може завдати?

Квас - напій не новий, йому вже більше тисячі років. І за цей час вчені вивчили властивості хлібного квасу уздовж і поперек. Існують рецепти не тільки хлібного квасу - його роблять із буряків, лимонів, ягід, фруктів, листків смородини, кореню імбиру, горобини - всього не перелічити!

Крім уже згаданих властивостей квасу, цей напій допомагає перетравлювати жирні і білкові страви і балансує водно-сольові рівні в організмі. Завдяки вітамінному складу і виділеним при бродінні кислотам, квас сприятливо діє на кислотність шлунка і допомагає при гастритах, відновлює флору кишечника.

У деяких джерелах згадується, що квас впливає на чоловічу потенцію. І хоч сучасних підтверджень цього факту немає, квас освіжає і бадьорить, а також відновлює фізичні сили - напевно, цим і зумовлені чудодійні властивості квасу.

У давні часи квас з медом і родзинками вважався напоєм, який могли дозволити собі тільки багаті люди, а бідняки пили буряковий або хлібний. Квас пили цілий рік, змінюючи інгредієнти в залежності від наявності продуктів. В пост його особливо цінували, адже через обмежений харчування організм слабшав, і квас був одним із способів підтримати енергію.

Сьогодні рідко хто п'є квас в міжсезоння, у нас він вважається напоєм літнім. Малокалорійний, він використовується для приготування страв, таких як окрошка. Через високий вміст кальцію, він корисний для зубів, волосся і нігтів. Через присутність в квасі дріжджів, його важливо пити під час висипу, запаленнях, захворюваннях дихальних органах, атеросклерозі судин.

Квас також використовується зовнішньо, як засіб для зміцнення волосся, ущільнення їх структури.

Кому не варто пити квас

Через вміст молочної та інших кислот в квасі, його не можна вживати при гіперацидному гастриті і виразці - він викликає печію і загострення симптомів хвороби.

Читай также: Чим замінити каву хоча б влітку: ТОП-10 напоїв, що бадьорять

При онкологічних захворюваннях, проблемах з жовчним або печінкою, наявності піску і каменів, сечокам'яної хвороби квас також слід або виключити зовсім, або застосовувати з акуратністю. Квас викликає бродіння кишечника, тому може викликати дискомфорт при порушенні його роботи, колітах і ентеритах.

Квас протипоказаний при алергії на дріжджі, злаки. Незважаючи на те, що спирту в квасі трохи, при алергії на алкоголь його також не потрібно пити, як і за кермом.

Вагітним і дітям до 5 років квас також не слід вводити в раціон.

Промисловий квас, крім додаткового вуглекислого газу, містить більше алкоголю, а також хімічні підсилювачі смаку, кольору, так що краще віддати перевагу домашньому напою.

Фото: www.istockphoto.com

Як приготувати домашній квас

Візьміть 8 літрів води, 60 г свіжих дріжджів, склянка цукру, 700 грам бородинского хліба, родзинки.

  1. Наріжте хліб скибками, висушіть в духовці до чорноти. Закип'ятіть воду, вимкніть і засипте в неї цукор, потім хліб, остудіть.
  2. Зачерпніть теплої води і розбавте в ній дріжджі, додайте в каструлю і перемішайте. Накрийте ємність марлею і дайте бродити квасу протягом півтори доби.
  3. Процідіть готовий квас, подсластите за смаком, розлийте в банки, засипте родзинки, прикрийте банки блюдцями і поставте на добу в холодне місце.
  4. Знову процідіть квас від осаду, приберіть в холодильник і насолоджуйтеся в міру необхідності.

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK