10 фактів про кавун, які вас точно здивують

Ось і настала кавунове навала у всіх торгових точках наших міст. І є чимало важливих фактів про аобузи, які корисно і пізнавально буде дізнатися перед покупкою.

Кавун - і фрукт, і овоч

Ні у кого не повертається язик називати кавун овочем, тому його відносять до фруктів. Та й ростуть кавуни з квітів, що запилюють бджолами, і насіння мають, як і інші фрукти. Але через те, що кавун вирощується разом із зеленим горошком, кукурудзою, його багато хто відносить до овочів. А деякі і зовсім називають кавун ягодою! Хоча насправді він відноситься до сімейства гарбузових - до огірків, динь і гарбузів.

У кавуна їстівна шкірка

М'якоть кавуна солодка і соковита, а шкірка вважається марною. Насправді в шкірці - не тільки кавуна - сконцентровані всі корисні речовини, вітаміни. У Китаї шкірку кавуна прийнято тушкувати, маринувати і смажити. Смажені насіння кавуна там також їдять, як звичайні насіння - це для них здоровий перекус.

У світі існує 1200 сортів кавунів

Щоб не збивати з пантелику покупця, кавуни поділили на 4 категорії - з насінням, без них, маленькі і жовті. Але насправді їх набагато більше. Є кавуни з бежевою м'якіттю, тобто з червоною, але в міру дозрівання жовтіючою, а також з різним ступенем насиченості червоною м'якоттю і так далі.

Кавун на 92 відсотків складається з води

Це відмінний засіб втамувати спрагу в спекотний день без шкоди для фігури. Вважається, що скибки кавуна втамовує спрагу рівносильно двом склянках випитої води. У кавуні багато кальцію, магнію, натрію, калію, які допомагають тримати водний баланс людського організму на належному рівні.

Кавуни без насіння - НЕ ГМО

Цей вид кавунів не виведений штучно, не є гібридом. Біле насіння - порожні оболонки, які не можуть виробляти насіння.

Кавуни бувають різної форми

Читай также: Как выращиваются японские квадратные арбузы

В Японії вирощують квадратні кавуни - для цього їх поміщують в кубічні форми, щоб обмежувати зростання та надавати параметри. Такі кавуни беруть на сувеніри і коштують вони досить дорого. Спочатку їх стали робити такими, щоб вони без проблем містилися в холодильник і були стійкі, але ідея не прижилася. Зараз кавунів придумують різні форми - серця, піраміди та інші.

Найбільший кавун

Найбільший кавун вагою 159 кг був вирощений в США Крісом Кентом в 2013 році. Цей рекорд занесений в Книгу Гіннесса.

Кавун низькокалорійний

У 100 грамах кавуна міститься 30 кілокалорій і 6,2 грам цукру. Кавун майже не містить жирів і білків, а в 100 грамах цього продукту 7,55 грам вуглеводів.

Допомагає боротися з раком

У червоній м'якоті кавуна міститься багато лікопіну - антиоксиданту, що зменшує ризик виникнення онкології легенів, шлунка і передміхурової залози.

Кавун дуже корисний

Лікопін, що міститься в кавуні, знижує ризик розвитку серцевих захворювань, знижує артеріальний тиск. Цей антиоксидант також є відмінним протизапальним засобом.

Читай также: Як визначити, що в кавуні є нітрати

Кавун містить холін, який знижує хронічні запалення і допомагає підтримувати імунітет. А також у кавуні міститься безліч харчових волокон, які сприяють здоровому травленню і підсилюють перистальтику кишечника. Кавун містить вітамін А, який допомагає шкірі і волоссю виглядати здоровішими і стимулює вироблення колагену і еластину. Вживання кавуна допомагає розчиняти і виводити камені з нирок.

Смачних вам кавунів!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK