Фото: www.istockphoto.com
Багато людей з нетерпінням чекають сезону полуниці, але мало хто з них знає, що ці рослини – це не тільки смачні закуски, але й дуже цікаві плоди. Які таємниці приховує полуниця? Цікаві факти про них здивують багатьох!
- У Бельгії є музей, який повністю присвячений полуниці. На додаток до безлічі дивовижних експонатів, тут є сувенірний магазин з широким асортиментом полуничних варень, включаючи пиво.
- Полуниця є першими весняними плодами і єдиними, які мають насіння зовні.
- Найбільша в світі полуниця досягла розміру великого яблука.
- Форма плоду залежить від клімату, в якому він вирощений.
- Полуниця дозріває тільки на кущі, а не після збору, як це буває з іншими плодами.
- Вода в полуниці складає понад 90 відсотків.
- Полуниця дуже стійка до несприятливих погодних умов, але вимагає родючого ґрунту.
- Плоди полуниці дуже ніжні, тому їх збирають вручну, без застосування техніки.
Фото: www.istockphoto.com
Які вітаміни є в полуниці?
Цей популярний фрукт багатий насамперед вітаміном С і містить аж 60 мг аскорбінової кислоти в 100 г продукту. Цікаво, що в тому ж обсязі апельсинів міститься всього близько 50 мг цієї хімічної сполуки.
Серед інших вітамінів, присутніх в полуниці, варто звернути увагу на вітаміни групи В, які регулюють роботу нервової системи і мозку, вітамін А, який благотворно впливає на зір, шкіру і нігті, і вітамін Е, який є одним з найсильніших антиоксидантів.
Читай также: Літній сніданок: пухнастий імперський омлет з полуницею
Полуниця є дуже цінним фруктом в контексті здоров'я травлення. Вона містить пектини, які стимулюють перистальтику кишечника, і численні органічні кислоти, які регулюють травлення і прискорюють обмін речовин. Більше того, полуниця є жовчогінною, тому очищає і жовчний міхур, і печінку. У свою чергу, вода, що міститься в ній, стимулює роботу нирок і зволожує організм.
Будьте здорові!