Історія створення класичного мілкшейку

Взагалі вперше сама назва "milk shake" з'явилася в 1885 році для позначення алкогольного коктейлю, який мав куди більш специфічну рецептуру, ніж його сучасний "нащадок".

Історія створення Мілкшейку

Хіба можна знайти людину, яка б не любила молочний коктейль? І мила дівчина в літньому платті, і брутальний байкер в "косусі" - всі неодмінно хочуть пригубити цього напою, який можна приготувати за класичним рецептом, а можна і поекспериментувати. 

Здавалося б, “мілкшейк” простий в приготуванні, але насправді історія його створення куди більш цікава, ніж може здатися на перший погляд.

Взагалі вперше сама назва "milk shake" з'явилася в 1885 році для позначення алкогольного коктейлю, який мав куди більш специфічну рецептуру, ніж його сучасний "нащадок".  В той коктейль входив егг-ног - такий собі солодкий освіжаючий напій, який в основі мав молоко і яйця. Спочатку він з'явився в Шотландії, але зараз став популярний і по всій Європі, і в Новому Світі, причому асоціюється він з Різдвом.  

Так ось, перший milk shake - це егг-ног, в який додавали віскі. Як вам поєднання? Терпкий алкогольний напій приємно відтіняє солодкість молока. Але, звичайно, цей напій далекий від сучасного молочного коктейлю, так що ніякої наступності тут і немає - просто збіг назв та обставин!

Перший сучасний молочний коктейль з'явився в 20-х роках в США. У цій країні аптеки були примітні тим, що купити там можна далеко не тільки ліки. У сучасних аптеках Америки подекуди можна навіть придбати сигарети в спеціальних автоматах!  

Так ось, в 1922 році там також можна було купити шоколадний солод. Менеджер мережі аптек під назвою Walgreens спробував поліпшити його рецепт.

Інгредієнти він використовував наступні:

  • Дві порції морозива.
  • Одна порція звичайного молока.
  • Одна порція шоколадного напою, виготовленого на основі сухого молока.

Так і з'явився класичний рецепт мілкшейку. Менеджера звали Айван Коулсон, але його внесок - тільки основа успіху цього коктейлю.

Справа в тому, що збити морозиво вручну досить складно, а на дворі 20-е роки, і спеціальних комбайнів ще немає. Точніше, не було, адже саме для збивання морозива для молочного коктейлю створили перший в світі електричний блендер!  Звичайно, зараз винахід Стівена Дж. Поплавскі використовується набагато ширше, але факт залишається фактом: якби інженер не був шанувальником мілкшейку і не розробив концепцію електричного блендера саме для приготування цього коктейлю, то сучасна кухня не була такою, як зараз!

Тим більше, що Рей Крок, продавець цих блендерів, який просував їх на ринку, зумів зацікавити цим винаходом засновників мережі ресторанів "Макдональдс".  Ставши одним з власників франшизи, Рей почав просувати блендери по всьому світу!

Так що коли наступного разу будете насолоджуватися мілкшейком, згадайте, який внесок в історію вніс такий простий, на перший погляд, коктейль. До речі, його смак і безневинний зовнішній вигляд зробили його справжньою зброєю. Так одне із замахів на Фіделя Кастро, яке готувало ЦРУ, було пов'язано як раз з додаванням отрути в цей напій!  Але ми, звичайно, радимо дотримуватися класичної рецептури і додавати туди тільки безпечні інгредієнти.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK