Цікава історія виниклення пасти "Нутелла"

Щорічно в Італії виробляється 179 тисяч тонн шоколадної пасти “Нутелла”, що розфасофується в понад півмільярд баночок. І якби хтось взявся збудувати ці баночки в один ряд, то вони змогли б опоясати собою всю земну кулю.

«Чим був би світ без Нутеллі?» - запитує рекламний слоган цього бренду. І, можливо, докорінно нічого б не змінилося, але жити було б не так солодко, це точно.

Історія виникнення “Нутелли”: час «джандуйо»

В 1946 році П'єтро Ферреро, що проживав в італійській провінції Кунео, у спадок від батьків отримав невелику булочну в місті Альба на півночі Італії. П'єтро мав багату фантазію та обожнював експерименти з продуктами. Тому булочна швидко перетворилася на кондитерський магазинчик з крихітною майстерні. В майстерні Ферреро за допомогою дружини П'єри та брата Джованні натхненно чаклував, щоб порадувати своїх покупців свіжими і різноманітними кондитерськими виробами.

Читай также: Как приготовить шоколад в домашних условиях

Справжня гордість - м'який шоколадний батончик з прожарених подрібнених лісових горіхів і какао-масла. Нові ласощі отримують назву «джандуйо» ( «Gianduja», «Giandujot»), на ім'я карнавального персонажа, який брав участь в першій рекламі батончика. Цей батончик стане основою для майбутньої Нутелли.

Перша «паста джандуйо» випускалася у вигляді невеликих брикетів, загорнутих в тонку фольгу з етикеткою. І такий батончик могли дозволити собі навіть самі небагаті мешканці провінційного міста Альба. 

Як правило, італійські мами нарізали цей смачний та ситний батончик тонкими скибочками і робили солодкі бутерброди для своїх дітей. Як буває зазвичай, діти хліб викидали і їли тільки солодкий кусочок шоколаду.

Ферреро постійно експериментував зі смаками «джандуйо». За 3 роки батончик здобув неабияку популярність.

Жах сім'ї Ферреро

На дворі стояло спекотне італійське літо. Ферреро прийняв замовлення від мерії міста на виготовлення великої партії батончиків «джандуйо» для міського свята. Сотні смачних горіхових тістечок для майбутнього торжества чекали ранку, щоб порадувати жителів міста.

Однак на ранок виявилося, що більщість солодощів... розтанула від спеки! Жах в душі Ферреро був страшним! Але природний оптимізм та креативність стали в нагоді. Він попросив П'єру нарізати хліб, викласти на підноси здобні булочки і всю іншу свіжу випічку. І все це він щедро змастив шоколадною пастою, на яку перетворилися тістечка.

Читай также: 3 страны, где больше всего едят украинский шоколад

Вже через годину П'єтро пригощав відвідувачів «шоколадними бутербродами» і мав величезний успіх: увесь товар був розпроданий, а виручка склала значно більше, ніж очікувалося. Але на пам'ять про той ранок у П'єтро з'явилися перше сиве волосся. Ось як закінчився цей визначний для сім'ї Ферреро день.

Після цього дня в родині Ферреро з'явилася прямо таки фобія до літньюї спеки. З тих пір і дотепер компанія обов'язково припиняє на 3 літніх місяці поставки фігурних шоколадних виробів, боячись, що в магазинах їх не зуміють зберегти в товарному вигляді

Народження Нутелли

Успіх шоколадної пасти змусив братів Ферреро серйозніше взятися за справу. В 1951 році шоколадний крем «джандуйо» називають по-новому - «Supercrema» ( «Суперкрем») і починають продавати його в скляних баночках.

А через 12 років, в 1963 році, син П'єтро, Мікеле, трохи змінює рецептуру пасти і придумує для неї іншу назва, яку вона носить донині - «Nutella».

Читай также: В Японии появится "вулканический" шоколад

Ця назва складається з двох слів: перше, англійське «nut» - означає «горіх», друге, італійське «ella» - традиційно є закінченням багатьох італійських жіночим імен.

Перша баночка з «Нутеллою» покинула межі фабрики Ферреро в Альбі 20 квітня 1964 року. Продукт мав великий успіх в Європі і залишається популярним у всьому світі до сих пір.

Смачного!  

Давайте  дружити!

А якщо під час читання вам вже закортіло спробувати смачну Нутеллу, ви можете не тільки купити її, а й приготувати в домашніх умовах

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK