Україна кулінарна: найпопулярніші страви північної України

Розказати про кулінарні уподобання та традиції півночі, півдня, сходу, заходу та центру країни покликаний проект “Україна кулінарна”. 

Так, ми вже розказали читачам, якими стравами пишається центральна Україна, що люблять їсти на заході, а що - на півдні країни.

А зараз пропонуємо дізнатися, які страви слід неодмінно спробувати, якщо ви опинитесь на півночі України.

Читай также: Как готовят картофельное пюре в разных странах

У північних областях України готують ситно, смачно і грунтовно. Ці краї славляться урожаєм картоплі, і це позначилося на особливостях місцевої кухні. Найпопулярніші страви з картоплі - деруни і печеня. 

Деруни

На Поліссі одна з улюблених страв - це оладки з тертої картоплі - деруни. У Коростені Житомирської області з цього блюда навіть зробили бренд: тут щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, куди з'їжджаються проявити своє мистецтво кухаря з усієї України і не тільки. А в парку, де він проходить встановили пам'ятник деруну. Ну і, звичайно ж, місцеві ресторани готові запропонувати вам кращі варіації цієї страви. Деруни можуть бути з начинкою: традиційно їх робили з сиром і готували в печі. Зараз популярні деруни з грибами, м'ясом, тертим сиром.

Печеня

Це запечена в глиняному горщику картопля зі свининою або яловичиною і обов'язково з квашеною капустою. Дуже смачно і ситно, печеню готують багато не тільки в селах, і часто рецепт переходить з покоління в покоління. 

Читай также: Рецепт дня: цыганское жаркое с пряниками

А на Сумщині печеню готують за цікавим рецептом, з картоплею до горщика закладається і м'ясо, і печінка. Все це готується з болгарським перцем, сметаною і сиром.

Котлета по-київськи

Полікультурна столиця України багата ресторанами на різний смак. Тут можна спробувати меню багатьох країн світу. Але ми згадаємо старовинний рецепт котлет по-київськи: коли всередину обсмаженого у фритюрі курячого філе кладуть шматочок вершкового масла, сир, зелень, обмазують яйцем і панірують. Котлетка виходить напрочуд соковитою і смачною.

Пиріжки з калиною

Так як цієї ягоди на Чернігівщині багато, готують такі пироги часто, не дивлячись на те, що процес готування досить тривалий. Але результат незмінно цього вартий!

Читай также: Блюдо дня: открытые пирожки с мясом и бульоном

Найсмачніші пиріжки виходять з пареної калиною. Парять її в товстостінній посуді з добре закритою і важкою кришкою. Можна використовувати казанок чи горщик, а томити в духовці. Раніше для цього використовували піч. Після парення калина стає коричневого кольору, в ній не залишається терпкості і гіркоти.

Тут ситно і смачно, щедро і сочно - кухня північної частини України сподобається тим, хто цінує і смак, і поживну цінність страв. 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK