Україна кулінарна: найпопулярніші страви центральної України

Україна унікальна та різноманітна. І якщо іноземці, говорячи “українскька кухня” згадують передусім борщ, сало, вареники, пампушки, то кожен регіон може похвалитися своїми особливими стравами. Розказати про кулінарні уподобання та традиції півночі, півдня, сходу, заходу та центру країни покликаний проект “Україна кулінарна”.

Перед вами перший випуск цього проекту, який розкаже про те, які страви люблять мешканці центральної України.

Вареники 

Ця страва фігурує у безлічі творів художньої літератури. Готували їх ще наші працури, популярні вареники і досі. Їх роблять з різними начинками: картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою як мініатюрними, так и з долоню величиною. Несолодкі часто подають зі шкварками. Але найчастіше вареники з'являються на столах українців із сметаною.

Галушки

Читай также: Ласунчики, вам сюди: 3 найкрутіші музеї шоколаду в Україні

Галушки-це не просто грудочки відвареного тіста. Тісто може бути приготоване особливим способом. Так, в тісто може бути доданий фарш. Кухня Полтавщини знає безліч рецептів всіляких галушок - з курячої начинкою, з печінкою, з м'ясом і цибулею та інших.

Пундики

Це різновид тонких коржів з тіста, яке замішують на яйцях і кефірі, а потім смажать на сковороді.. Пундики бувають солоними (смажать із цибулею) і солодкими (смажать із маком). Їх, до речі, дуже любив їсти Григорій Сковорода. Макові пундики за традицією готують на свято Маковея, подаючи з медом.

Рецепт пундиків з цибулею

Взяти молоко кислое - 1 стакан, 1 яйце, 1 ст.л. цукру, сіль — 2 ч.л., 4,5 стакана борошна, дріжжі - 25 г. З продуктів замісити м'якеньке тісто, поставити у тепле місце, щоб підросло на 30 хвилин. Ще раз добре вимісити. Розділити на невеличкі шматочки як горіхи, кожен тоненько розкачати (настільки тонко, наскільки зможете). Смажити на олії на сковороді з обох сторін до рум"яного кольору. Складати стопкою, перемащуючи кожен шар смаженою до золотистого кольору цибулею (посолити). Як правило, коржів у стопці має бути 12-16. Поставити у гарячу духовку на 5-7 хвилин і відразу ж подавати. 

Суп-капусняк

Читай также: Рецепт дієтичного супу “Зеленка”

Традиційна перша страва з нежирної свинини, картоплі, пшона, цибулі і обов'язково квашеної капусти. В центральній Україні суп-капусняк варять таким густим, щоб аж ложка стояла, як то кажуть.

Крученики

Інколи їх називають ще завиванцями. Це такі невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Назва цієї страви - від слова «крутити», “завивати”. І не випадково, адже щоб приготувати цю страву, потрібно звернути начинку в м'ясний стейк.

Бігос

На українську кухню чималий влив мала кухня сусідів — поляків, яка дійшла навіть до центральної України, зокрема до Вінниччини. Тут особливою популярністю може похвалитися бігос - друга страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. М'ясо для бігосу має бути різним: і свинина, і яловичина, і копченості, і ковбаски - чим більше, тим краще.

Читай также: PRO пиво: чим новим радують пивовари України

Нагадаємо, раніше ми розповідали про 15 найпопулярніших українських YouTube каналів про їжу

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK