Українські майстри з виготовлення піци вперше брали участь у світовому чемпіонаті з піци, який проходив 9-11 квітня в італійському місті Парма. І хоча, перемогу у престижному гастрономічному турнірі не здобули, але глядачів та суддів вразили. А насамперед, запам'яталися неординарними виступами, гарними костюмами та гастрономічним креативом.
Для виступу в категорії Піце-акробатика наші кухарі-піцейоли зробили жовто-блакитні та червоні пласти тіста. Тоді як їхні суперники із 43 країн світу жонглювали традиційною основою для піци білого кольору.
До речі, такий танець із тістом у вільному стилі, виявився не під силу багатьом кухарям з інших країн. У найскладнішій частині чемпіонату із майже 800 учасників, фрістайлили тільки 30, серед них аж 5 українців.
Десятка українських піцейоло
У збірну команду від нашої країни ввійшли 10 кращих піцемейкерів зі Львова, Києва та Сум. Хлопці готують смачну піцу для відвідувачів відомих закладів харчування: «Positano», «Сільпо-Resto», «Піца Челентано», «Vino e Cucina» і «Smaki-maki».
І оскільки для них World Pizza Championship-2018 - це був перший досвід, то українські майстри піци змагалися лише в 6 категоріях:
Читай также: Итальянская пицца: 5 лучших рецептов
- неаполітанська піца (у печі на дровах);
- класична піца;
- піца, приготована в дуеті (авторська піца, зроблена майстром піци і шеф-кухарем);
- найбільша розтяжка тіста;
- найшвидша піца;
- індивідуальний фрістайл.
Гідно змагалися на всіх етапах: від замішування тіста до декорування. Перед чемпіонатом піцейоли 4 місяці тренувалися. Навчав їх італійський тренер Даніло Пагано, бо судді, прискіпливі та титуловані, оцінюють геть усе: якість тіста, техніку приготування піци, подачу, охайність робочого стола, поведінку учасника і, звісно, смак страви.
Цікавинки чемпіонату з піци 2018
Відкриттям цьогорічного турніру вважають безглютенову піцу.
Великий плюс гастрономічного заходу - кухарі діляться вміннями та власними рецептами. А розмаїття представлених цього року піц - вражаюче. Наприклад, у номінації Класична піца переміг витвір Стефано Міоцо. Для начинки він використав незвичні інгредієнти: листя та стебло швейцарського мангольда, салату радічіо, фуа-гру, мальдонську сіль, бальзамічний оцет, курячу боттаргу та пармезан.
Тож можна очікувати, що нові варіанти італійської страви скоро з'являться в меню піцерій України.
Як українські піцайоло танцювали з тістом дивіться в сюжеті.