12 фактів про карпатську бринзу для довгожителів

Бринза - є одним з основних продуктів харчування для жителів гірського краю. Цим видом сиру славляться українські Карпати. Та чи все ви знаєте про бринзу?

Громадська спілка "Карпатський смак", що підтримує традиційне господарювання в регіоні, відібрала 12 найцікавіших фактів, які українцям варто знати про цей популярний продукт вівчарства.

Тож чи знали ви що:

1. В українську мову слово "бринза" прийшло з румунської і означає "сир" взагалі.

2. Бринзу почали виробляти одночасно з появою скотарства. Тобто традиція готувати бринзу дуже давня і сягає своїм корінням у той час, коли в Карпатах почали випасати овець.

3. Бринза – обов'язковий інгредієнт для більш як 30 страв, наприклад, з нею готують банош та салати. Розсольний сир дуже люблять жителі регіону Верховина.

4. У бринзі сконцентрована життєдайна енергія понад 60 лікарських трав, якими харчуються вівці, кози та корови на пасовищах Карпат.

5. Так традиційно склалося, що у літній період виробництвом бринзи займаються чоловіки на полонинах. А рецепт сиру передають з покоління в покоління.

6. Сформований у головку або кружало і відділений від сироватки, сирний згусток називають Будз. Потім його поміщають у розсіл.

7. Споживання бринзи позитивно впливає на організм. Наприклад, бринза на рівні з чорницею (верховинською яфиною) покращує зір та мікрофлору шлунку, додає енергії та бадьорості. 

Читай также: 5 інгредієнтів правильного баноша

8. Солоний сир збагачує організм кальцієм та іншими мінералами, підвищує імунно-захисні функції.

9. Бринза покращує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків. тому цей сир в Карпатах ще називають "гуцульська віагра".

10. Бринза - традиційний сувенір, який обов'язково везуть туристи з українських Карпат.

11. Бринза - один з нечисленних харчових продуктів, що має свій гастрономічний фестиваль - Гуцульська бринза, який проводять у місті Рахів.

12. Схожий до бринзи за смаковими властивостями та технологією виробництва - грецький сир фета.

Купувати справжню карпатську бринзу радимо у місцевих виробників. 100% якість продукту гарантують сировари, об'єднані під ініціативою "Смак українських Карпат": 

Читай также: Названы 5 самых полезных блюд украинской кухни

  • Підприємство «Еко – Газда», село Нижнє Гусне, Львівщина.
  • Ферма «Зелений Яр», село Микуличин, Прикарпаття.
  • Ферма «Еко Карпати», м. Долина, Прикарпаття.
  • Господарство ТМ «Кузишин», с. Середній Угринів, Прикарпаття.
  • Ферма Розтока, село Нижня Апша, Закарпаття.
  • Селиська сироварня, село Н.Селище, Закарпаття.
  • Еко – ферма Зелений Гай, село Н.Селище, Закарпаття.

Смакуйте українське!

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK