Святкуймо Egg Day: свято для любителів яєць, омлетів, запіканок

12 жовтня відзначають Весвітній день яйця. І недивлячись на те, скільки поганого чи доброго вчені вже вказали про цей продукт, ми всеодно їмо яйця. Тай їсти їх все-таки варто. Хоча б одне на день.

Яйця - універсальний продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур, багато в чому завдяки тому, що їх можна вживати по-різному.

З моменту започаткування гастрономічного свята минуло 22 роки. І вже склалися певні традиції, як відзначають День яйця у кожній країні. Проводять сімейні конкурси, лекції, акції та флешмоби. А деякі заклади громадського харчування навіть готують до цього дня спеціальне меню, дивуючи відвідувачів різноманітністю страв з яєць.

Редакція Food&Mood вирішила приєднатися до святкування і вас запрошуємо.

Що варто знати про яйця

Яйця організм людини засвоює на 97%. Тобто білок та 12 вітамінів, кальцій, фосфор, мідь та залізо йдуть на користь. В їжу використовують курячі, перепелині та страусині яйця. Рідше споживають яйця цесарок, а гусячі та качині можна брати тільки для випічки.

Найбільш калорійними є перепилині яйця - 168 калорій в 100 грамах. У курячому яйці - 157 калорій на 100 грамів; а в страусиному 118 калорій на 100 грамів. 

Читай также: Это что-то новенькое: омлет "Греческий салат"

Щоб зменшити калорійність яйця рекомендують їсти його у вареному вигляді, тоді у ньому лише 63 калорії, а в смаженому у 5 разів більше - 358 калорій на 100 грамів.

Варимо, смажимо, запікаємо

Яйця - ідальний продукт для сніданку. Готувати їх просто і швидко, а варіантів страв дуже багато. Тим більше, що існує 9 кухарських пристроїв, які допоможуть приготувати апетитну страву акуратно і буквально за кілька хвилин.

Знайомтесь: яєчні гаджети!

Підставка для варіння яєць знадобиться, щоб відварити одразу кілька яєць. Вони не торкатимуться одно одного, не битимуться і шкаралупа не трісне.

Форми для яєць пашот - це силіконові чашечки, в які розбивається яйце, бажано так, щоб не пошкодився жовток. Форми ставлять в киплячу воду, а конструкція закривається кришкою - і через хвилину яйце готове. Просто і без бруду на кухні. У цих же формочках можна порційно запекти яйця в духовці, додавши в них скибочки шинки або малосольної червоної риби. До речі, їх можна замінити формочками для кексів і маффінів.

Яйце-таймер - це пристрій, який кладемо у каструлю для варіння яєць. Він змінює колір залежно від ступеня готовності яєць - круті чи некруті. Хочете, щоб жовток розтікався - одразу побачити, коли треба припинити варіння. 

Читай также: Чтоб не умереть в спортзале: белковые рецепты

Форми для варіння яєць без шкаралупи допомагають варити яйця до стану "круто", і при цьому їх не рреба буде чистити. У форму розбивається яйце, потім її щільно закривають і занурюють в киплячу воду. Готово!

Яйцеварки мають кілька переваг перед класичною каструлею з окропом, де ми варимо яйця. Вони самостійно приготують яйця до потрібного стану: круто, "в мішечок" тощо. Варять на пару, тож яйця будуть смачніші і корисніші, ніж зварені у воді. не тріскаються і не витікають.

Дуже корисний пристрій для тих, хто пече та обожнює безе - сепаратор для жовтка. Швидко та зручно - відділяє жовток від білка.

Яйцежарки - спеціальні форми для приготування яєчні, омлета або скрамбла на пару.

Міні-збивач для любителів омлетів. Щоб не мити часто великий блендер або міксер.

Форми для яєчні у вигляді кілець, сердечок, пістолетів або черепа - для яєчні існує величезна кількість різноманітних форм. Круто і весело для дітей, тай дорослі іноді смажать так ідеально круглі яйця для бургерів.

Яйцерізка за допомогою тонких металевих дротиків наріже варене яйце на рівні поперечні кружечки. Додайте хліб, шпроти чи осоледець - і смачні бутерброди готові.

Та навіть, якщо у вас немає всіх цих гаджетів, ніщо не завадить вам смачно та з користю відсвяткувати Всесвітній день яйця. Приготуйте омлет, шакшуку, скрамбл, мафіни за рецептами, які вже є на нашому сайті. 

Смачного святкування!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK