Без меню та офіціантів - так працює ресторан високої кухні у Львові

Ресторан з назвою "Дуже висока кухня" - унікальний заклад харчування не тільки для України, а й для світу. Принаймні так стверджують автори проекту. Раніше вони ввели у львівській кнайпі меню зі шрифтом Брайля. Тепер ось взагалі відмовились від меню та офіціантів.  

Фішка нового формату: не ресторан, а гастрономічний експеримент

У тестовому режимі заклад харчування розпочав роботу наприкінці грудня 2018. Гасло ресторану – їжа і музика без посередників. На гастрономічний експеримент пішли представники холдингу емоцій !FEST.

Читай также: Смачний інтер'єр: зала одеської пекарні немов десерт

При відсутності певного меню кожен гість замовляє страви на свій смак: обирає з яких продуктів та яким чином йому мають приготувати їжу. Замовлення приймає безпосередньо кухар, який і називає вартість страв, орієнтуючись на незвичайну шкалу. Ціна коливається від 50 до 1000 гривень і залежить від того, що гість хоче їсти та скільки. Із відвудувачами обговорюють очікувані інгредієнти та спосіб приготування страви, а також розмір порції.

У закладі зараз працюють тільки кухарі та технічний персонал. Почергово у ресторані готують випускники "Школи кухарів" холдингу !FEST. Їх з гордістю іменуюь новою генерацією львівських кухарів. Згодом до роботи на кухні залучатимуть відомих шеф-кухарів, яких спеціально запрошуватимуть. Виглядатиме такий формат як львівські гастролі кухарів, які готуватимуть бажані страви у своєму стилі.

У "Дуже високій кухні" музика теж без посередників. На грамофонах крутять вінілові платівки, звук поширюється через унікальну рупорну акустику. Колонки винайшли та виготовили львівські майстри Леонід та Андрій Фляки.

У стилі горища: локація та інтер'єр ресторану

Назвали заклад "Дуже висока кухня" не просто так, а натякаючи на рівень страв і на локацію ресторану. Розташований він на п’ятому поверсі, безпосередньо під дахом Венеційської кам’яниці на площі Ринок. Власне ресторан - це велика основна зала та менша, де розташований бар і гардероб.

Оздоблення інтер'єру підкреслює, що приміщення - це горище. Тут встановили арт-інсталяцію у вигляді павутини та композицію світильників у формі голубника. Доповнюють враження вітажні стільці, столи та канапи. Уся увага відвідувачів зосереджена на великій відкритій кухні, на вході до якої поставили дві великі рупорні колонки.

Кухня і бар: важливо, щоб страва смакувала

При відсутності меню кухарям доводиться балансути між тим, що хоче гість, і тим, що йому можуть запропонувати. Ресторан не має чітких обмежень за інгредієнтами чи видами страв. Використовують переважно локальні продукти, та екзотика теж знайдеться, наприклад, є серед інгредієнтів копчена акула і скат. Немає тут і стандартних заготовок. Єдиний виняток – готові позиції закусок і десертів.

Як відбувається замовлення страви:

1. До гостя підходить один з кухарів, які зараз чергують на залі, і починає розпитувати.

2. Спершу обирають тип страви: салат або основна страва. 

3. Затим обирають головний інгредієнт: м’ясо, риба тощо. Обов’язково уточнюють, чи є алергії або просто антипатії до тих чи інших продуктів.

4. Обговорюють розмір порції – можна замовити зовсім невелику страву, якщо вирішили просто перекусити, або щось справді велике.

5. Альтернатива є! Якщо ви замовляєте щось, чого ресторан не може запропонувати зараз, кухар пропонує альтернативу.

6. Бар. Пропонують класичні алкогольні коктейлі. Винна карта налічує до 50 позицій вин з усього світу.

Читай также: Які страви готували видатні шефи на Creative Chefs Summit 2018

7. Ціна. Коли зі стравою визначилися, кухар вказує на позначку на спеціальній шкалі, залежно від обраної страви та розміру порції. Наприклад, 100 грамів салату із копченою акулою може коштувати 100 гривень, а келих просеко 125 гр обійдеться в 95 гривень.

8. Під час вечері кухарі неодмінно цікавляться, чи смакує страва, та реагують на відгуки.

А ви наважитеся на гастрономічний експеримент?

Фото: Дуже висока кухня / Pretty High Kitchen

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK