До світлого свята Медового Спасу (чи як його ще назвивають Маковія або Макового Спасу) наша редакція вирішила підготувати для читачів добірку рецептів святкової випічки. Адже в цей день дома зазвичай сповнені духмяними ароматами свіжоспечених смаколиків. Хазяйки готують солодощі з медом, маком та пригощають ними рідніх, друзів. Ще з давних часів доречним вважалось в цей день почастувати й незнайомих людей, щоб й вони розділили радість свята.
В кулінарному проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» зібрано декілька перевірених рецептів випічки смачної, красивої та нескладної у приготуванні. А своєю назвою проект завдячує партнерові - дріжджам "Духмяна Хата", що ось вже багато років є запорукою вдалої випічки. Так є й в рецепті плетених булочок з маком, що ним охоче ділимося з вами прямо зараз.
Інгредієнти
для тіста:
- Дріжджі "Духмяна Хата" - 30 г
- Борошно - 500 г
- Молоко - 120 мл
- Яйця - 4 шт.
- Вершкове масло - 100 г
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукор - 3 ст. л.
для макової начинки:
- Мак - 200 л
- Молоко - 100 мл
- Цукор - 50 г
Спосіб приготування:
- Спочатку приготуйте дріжджове тісто. Нагрійте молоко до 37-40 градусів, додайте дріжджі "Духмяна Хата", 1 ст.л цукру, 100 г борошна і перемішайте. Накрийте ємність плівкою і поставте в тепле місце на 15-20 хвилин. Через 20 хвилин опара повинна піднятися пухкою "шапкою".
2. Розтопіть вершкове масло та додайте до великої чаші, в якій ви будете вимішувати тісто. Додайте туди ще 3,5 яйця (тобто 3 яйця цілком, а четверте треба розбити в мисочку, збовтати і половину вилити в ємність, а половину використати пізніше для змашування). Також додайте сіль, цукор та опару, все перемішайте.
3. Додайте просіяне борошно. Якщо використовуєте міксер - можна все одразу, при ручному вимішуванні краше підсипати частинами.
4. Залиште тісто ще на 1,5-2 години. За цей час воно має збільшитися в 2-3 рази.
5. Тепер перекладіть тісто на на робочу поверхню, притрушену борошном та трохи помніть.
6. Приготуйте начинку. Змішайте мак з цукром, молоком і закип'ятіть. Краще мак попередньо перемолоти в блендері до варіння. Якщо здається, що начинка рідка, то злийте зайву рідину через ситечко.
7. Час формувати плетені булочки. Поділіть тісто на 8-10 частин, кожну частину розкатайте в прямокутник приблизно 20 на 15 см.
8. Макову начинку просто намажте на тісто.
9. Заверніть кожен рулетик, розріжте його вздовж і заплетіть у жгут з двох частин. Сплетіть жгут в плетінку.
10. Виложіть плетені булочки на деко, застелене папером для випічки. Дайте їм підійти хвилин 15 і змастіть жовтком.
11. Випікайте булочки в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 30.
Смачного!
Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!