Медовий Спас: рецепт плетених булочок до святкового столу

До світлого свята Медового Спасу (чи як його ще назвивають Маковія або Макового Спасу) наша редакція вирішила підготувати для читачів добірку рецептів святкової випічки. Адже в цей день дома зазвичай сповнені духмяними ароматами свіжоспечених смаколиків. Хазяйки готують солодощі з медом, маком та пригощають ними рідніх, друзів. Ще з давних часів доречним вважалось в цей день почастувати й незнайомих людей, щоб й вони розділили радість свята. 

В кулінарному проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» зібрано декілька перевірених рецептів випічки смачної, красивої та нескладної у приготуванні. А своєю назвою проект завдячує партнерові - дріжджам "Духмяна Хата", що ось вже багато років є запорукою вдалої випічки. Так є й в рецепті плетених булочок з маком, що ним охоче ділимося з вами прямо зараз. 

Інгредієнти 

для тіста:

  • Дріжджі "Духмяна Хата" - 30 г
  • Борошно - 500 г
  • Молоко - 120 мл
  • Яйця - 4 шт.
  • Вершкове масло - 100 г
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Цукор - 3 ст. л.

для макової начинки:

  • Мак - 200 л
  • Молоко - 100 мл
  • Цукор - 50 г

Спосіб приготування:

  1. Спочатку приготуйте дріжджове тісто. Нагрійте молоко до 37-40 градусів, додайте дріжджі "Духмяна Хата", 1 ст.л цукру, 100 г борошна і перемішайте. Накрийте ємність плівкою і поставте в тепле місце на 15-20 хвилин. Через 20 хвилин опара повинна піднятися пухкою "шапкою".

2. Розтопіть вершкове масло та додайте до великої чаші, в якій ви будете вимішувати тісто. Додайте туди ще 3,5 яйця (тобто 3 яйця цілком, а четверте треба розбити в мисочку, збовтати і половину вилити в ємність, а половину використати пізніше для змашування). Також додайте сіль, цукор та опару, все перемішайте.

3. Додайте просіяне борошно. Якщо використовуєте міксер - можна все одразу, при ручному вимішуванні краше підсипати частинами.

4. Залиште тісто ще на 1,5-2 години. За цей час воно має збільшитися в 2-3 рази.

5. Тепер перекладіть тісто на на робочу поверхню, притрушену борошном та трохи помніть.

6. Приготуйте начинку. Змішайте мак з цукром, молоком і закип'ятіть. Краще мак попередньо перемолоти в блендері до варіння. Якщо здається, що начинка рідка, то злийте зайву рідину через ситечко.

7. Час формувати плетені булочки. Поділіть тісто на 8-10 частин, кожну частину розкатайте в прямокутник приблизно 20 на 15 см.

8. Макову начинку просто намажте на тісто. 

9. Заверніть кожен рулетик, розріжте його вздовж і заплетіть у жгут з двох частин. Сплетіть жгут в плетінку.

10. Виложіть плетені булочки на деко, застелене папером для випічки. Дайте їм підійти хвилин 15 і змастіть жовтком.

11. Випікайте булочки в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 30.

Смачного!

Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK