Шпондер - дієтичне сало: рецепт приготування

Фото: www.istockphoto.com  

Шпондер - це грудинка, подчеревок або бекон запечені в духовці або в печі. Дуже популярний на Західній Україні, подається з яєчнею, в холодному або гарячому вигляді.

Особливість шпондеру полягає в тому, що це дієтичне сало, хоч би парадоксально це не звучало. У свинячому салі містяться легкозасвоювані людським організмом і дуже корисні жирні кислоти, які не втрачають своїх властивостей навіть після термічної обробки.

В ході довгого запікання велика частина жиру залишає м'ясо і випаровується, а на виході виходить смачний і злегка сухуватий дієтичний продукт.

Також, в салі мало вуглеводів і білка, що теж корисно з дієтичної точки зору, оскільки такий продукт навіть при частому вживанні невеликими порціями не дозволяє погладшати, але при цьому добре насичує за рахунок великої калорійності.

Тому, не гаючи часу, ділимося рецептом шпондеру. 

Варений шпондер

Інгредієнти:

  • 1,3 кг свинячої грудинки
  • 100 мл яблучного оцту (опціонально)
  • 1 головка часнику
  • 7 горошин чорного і 4 запашного перцю
  • 2 лаврові листки
  • 3 ст л солі (+ 1 ст л для розсолу)
  •  чорний перець

Читай также: "Україна. Їжа та історія" - книгу вже можна завантажити онлайн

Спосіб приготування:

  1. Грудинку посолити з усіх боків 3 ст. л. солі, загорнути в лляну тканину або залишити під плівкою в тарілці, поставити в холодильник на засолювання на 2 доби час від часу перевертаючи.
  2. Приготувати розсіл: прокип'ятити в 1,5 л води прянощі, розрізану уздовж головку часнику (відклавши 3 зубчики), посолити, влити оцет.
  3. Опустити в киплячий розсіл просолену грудинку, варити після закипання розсолу 40-50 хвилин, потім прибрати з вогню і дати охолонути в тому ж розсолі.
  4. Остиглу грудинку обсушити, натерти часниковим пюре, змішаним зі свіжозмеленим чорним перцем, прибрати в холодильник на ніч.
  5. Нарізати скибочками, подавати з гірчицею, хроном і чорним хлібом.

Фото: www.istockphoto.com  

Запечений шпондер по-львівські

Інгредієнти:

  • свиняча очеревина або боковина - 700г;
  • перець чорний мелений - 0.5 ч.л .;
  • лавровий лист - 3 шт .;
  • сіль - 1 ч.л.

Спосіб приготування: 

  1. Промиємо свинячу грудинку без кісток. Її можна нарізати на шматочки зручного розміру.
  2. Натираємо шматочки свинячого м'яса сіллю і чорним меленим перцем. Лавровий лист бажано трохи подрібнити і додати в м'ясо. Прибираємо все шматочки лаврового листа з м'яса. Він зробив свою роботу.
  3. Складаємо шматки свинини вдвічі, шкіркою назовні. За поширеною технологією ці шматочки перед запіканням бажано перев'язати товстою бавовняною ниткою. При охолодження після випічки шматків зверху кладеться гніт. Але можна запікати м'ясо і без цього етапу.
  4. Розміщуємо свинину в рукаві для запікання і запечатуємо його. Рукав, про всяк випадок, поміщаємо на деко або викладаємо в форму для випічки. Випікаємо наш виріб в духовій шафі при температурі 150 градусів. Нам буде потрібно 1 година. Потім пакет потрібно розкрити, додати температуру до 200 градусів і трохи підсушити шпондер до утворення красивою скоринки.
  5. Розміщуємо свинину в рукав для запікання і запечатує його. Рукав, про всяк випадок, поміщаємо на деко або викладаємо в форму для випічки. Випікаємо наш виріб в духовій шафі при температурі 150 градусів. Нам буде потрібно 1 годину. Потім пакет потрібно розкрити, додати температуру до 200 градусів і трохи підсушити шпондер до утворення красивої скоринки.
  6. Шпондер готовий. Нарізаємо його на скибочки перед подачею на стіл.

Смачного!   


Давайте  дружити! Ось наш ФейсбукPinterestТелеграм. Додавайтеся в друзі!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK