Нардек або, як його ще називають, "арбузний мед" - традиційний, хоча й забутий український смаколик. Поширений він був в Бессарабії, степах Приазов'я і Причорномор'я, на Кубані.
Читай также: Старовинні рецепти української кухні: печиво Гамула
Це була чудова можливість зберегти арбуз. Так, в кінці літа збирали переспілі кавуни, відокремлювали і подрібнювали м'якоть, віджимали сік і зливали його в величезні казани. Потім на дуже повільному вогні кавуновий сік упаривали майже в 10 разів. Він ставав густим, коричневим, а кількість цукру в такому упаренную соку доходила вже до 60-70%.
Зберігатися кавуновий мед міг всю зиму і використовувався замість звичайного меду в повсякденних стравах.
Детальний рецепт приготування:
- Найстигліші кавуни промити і нарізати прямо над тазиком (щоб зберегти і сік, що буде при нарізці) на 2 або 4 частини.
- Вийняти ложкою м'якоть, складаючи її в тазик, потовкти товкачем (як картопляне пюре).
- Протерти кавунову масу через сито (відокремити насіння!).
- Перекласти кавунове пюре в марлю (складену в 2-3 шари) і віджати сік. Сік зливати в емальовану каструлю, емальований, мідний або латунний тазик (посуд з товстими стінками).
- Довести абрузний сік до закипання швидко на сильному вогні, помішуючи. Зняти піну. Сік знову процідити через марлю.
Готовність кавунового меду перевіряється так: потрібно капнути крапельку сиропу на холодне блюдце, якщо крапля густа, в'язка і не розтікається (або розтікається дуже повільно), мед готовий. Консистенція готового Нардеку близька до звичайного меду.
6. Вдруге варити довго на невеликому вогні, часто помішуючи. Зайва волога повинна випаруватися, а сік - сильно загуснути, зменшившись в обсязі в 5-6 разів (або навіть більше).
7. Готовий нардек перекласти в чисті стерилізовані скляні банки і закатати кришками. Крім того, можна затягнути банки і простим пергаментним папером (обв'язавши шпагатом), кавуновий мед добре переносить зберігання і рідко псується.
Джерело рецепту: amamam.ru
Давайте дружити! Ось наш Фейсбук, Pinterest, Телеграм, Вконтакте. Додавайтеся в друзі!