Старовинні рецепти української кухні: Книш

Книш - це пиріг або невеликий пиріжок із запеченою по поверхні або всередині начинкою: сиром, шкварками, цибулею, варенням та іншими начинками. Як і інші страви з циклу Старовинні рецепти української кухні книш - смачна, але нині забута страва, з якою всеж-таки варто познайомитись. 

Наводимо нижче рецепт великого книшу зі шкварками. 

Інгредієнти  

Для тіста: 

  • Борошно - 500 і ще скільки візме тісто
  • Вода тепла - 250 грам
  • Молоко - 200 грам
  • Олія - 2 стол.л.
  • Сіль - 2 ч.л.
  • Цукор - 1 стол.л.
  • Дріжджі - 11 грам (пакетик) + 1 ч.л.

Для начинки: 

  • Розтоплене вершкове масло
  • Сало - 0.5 кг

Спосіб приготування:

  1. З води теплої, 2 с.л. борошна, 1 стол.л. цукру і дріжджів зробити, тобто оживити сухі дріжджі.
  2. А поки триватиме цей процес, можна просіяти борошно в миску, додати всі інгредієнти, а потім оживлені дріжджі і замісити некруте тісто. Поставити на расстойку.
  3. Підготуйте начинку. Налийте на сковороду трохи олії і покладіть сало, нарізане шматочками середнього розміру. смажте на великому вогні, не допускаючи перетворення в шкварки, тобто трохи прогрійте та витопіть зайвий жир. Викласти сало на паперовий рушник. 
  4. Візьміть форму роз'ємну, виріжте коло з пергаменту, застеліть ним форму, змаститіть маслом низ та боки теж.
  5. Тісто розділіть на 2 частини, одна з яких становитиме 1/3, а друга -  2/3 всього тіста.
  6. Більшу частину розділіть на 5 кульок.
  7. З меншої частини розкатайте велике коло, але так, щоб посередині воно було товстіше. Перенесість його в форму так, аби краї звисали. 
  8. Змастіть всю внутрішню частину розтопленим сливочним масла, виклададіть всередину маленькую кульку з тіста, змастіть її маслом.
  9. Далі  - викладіть шматочки сала. Потім ще коло, змастіть маслом, потім знову сало і так - поки не закінчаться тісто та сало.
  10. Краями великого кола закрийте пиріг та залепіть його. Залишіть на розслойку в формі. Потім змастіть молоком і відправте в духовку при температурі 180 град., Готовніть перевірте шпажкою.

Смачного!

Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK