Рецепт запіканки "Баба-шарпанина", про яку згадував Котляревський в "Енеїді"

«Був борщ до шпундрів з буряками, А в юшці потрух з галушками... З отрібки баба-шарпанина»

"Баба-шарпанина" - так називав це старовинне блюдо Іван Котляревський, який написав «Енеїду». Він згадував багато українських страв в своїх творах, але не дарма шарпанина займала особливе місце. А, по суті, це найпростіша заливна запіканка з риби. Назва ж її походить від слова «шарпати» - тобто шкребти, драпати щось. 

інгредієнти

  • Судак (мінта або філе тріски)- 1 кг
  • Пшеничне борошно - 1 склянка
  • Рослинна олія - ​​2,5 ст.л.
  • Морква - 1/2 шт.
  • Корінь петрушки - 1/2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Гіркий перець - 3 горошини
  • Запашний перець - 3 горошини
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Рибний бульйон - 0,5 склянки
  • Сіль за смаком

Читай также: Старовинні рецепти української кухні: рибні товченики

Спосіб приготування: 

  1. Судак очистіть від луски, видаліть нутрощі і кістки, промийте, наріжте шматками.
  2. Рибу, корінь петрушки, цибулину і моркву покладіть в каструлю, залийте водою.
  3. Додайте лавровий лист, запашний перець, сіль.
  4. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин.
  5. Окремо на сковороді обсмажте цибулю.
  6. Потім ретельно просійте борошно в каструлю або миску, додайте обсмажену цибулю, повільно влийте рибний бульйон, в якому варився судак.
  7. Замісіть тісто, щоб нагадувало за консистенцією нежирну сметану.
  8. Зварений судак розділіть руками на дрібні шматочки, викладіть в змащену маслом форму для запікання.
  9. Посипте перцем і залийте тістом.
  10. Випікайте блюдо в розігрітій до 180 градусів духовці 40 ми

Смачного!


Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK