«Був борщ до шпундрів з буряками, А в юшці потрух з галушками... З отрібки баба-шарпанина»
"Баба-шарпанина" - так називав це старовинне блюдо Іван Котляревський, який написав «Енеїду». Він згадував багато українських страв в своїх творах, але не дарма шарпанина займала особливе місце. А, по суті, це найпростіша заливна запіканка з риби. Назва ж її походить від слова «шарпати» - тобто шкребти, драпати щось.
інгредієнти
- Судак (мінта або філе тріски)- 1 кг
- Пшеничне борошно - 1 склянка
- Рослинна олія - 2,5 ст.л.
- Морква - 1/2 шт.
- Корінь петрушки - 1/2 шт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Гіркий перець - 3 горошини
- Запашний перець - 3 горошини
- Лавровий лист - 1 шт.
- Рибний бульйон - 0,5 склянки
- Сіль за смаком
Читай также: Старовинні рецепти української кухні: рибні товченики
Спосіб приготування:
- Судак очистіть від луски, видаліть нутрощі і кістки, промийте, наріжте шматками.
- Рибу, корінь петрушки, цибулину і моркву покладіть в каструлю, залийте водою.
- Додайте лавровий лист, запашний перець, сіль.
- Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин.
- Окремо на сковороді обсмажте цибулю.
- Потім ретельно просійте борошно в каструлю або миску, додайте обсмажену цибулю, повільно влийте рибний бульйон, в якому варився судак.
- Замісіть тісто, щоб нагадувало за консистенцією нежирну сметану.
- Зварений судак розділіть руками на дрібні шматочки, викладіть в змащену маслом форму для запікання.
- Посипте перцем і залийте тістом.
- Випікайте блюдо в розігрітій до 180 градусів духовці 40 ми
Смачного!
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ