Старовинні рецепти української кухні: Паляниця

Паляницю в Україні готували замість хліба, щоб урізноманітнити борошняні страви. Залежно від сезону і страви, паляницю робили із різними додатками - з медом, з яблуками і з маковою начинкою. Є різноманітні варіанти її приготування.

Ділимося з читачами рецептом звичайної паляниці, яка заміняє хліб. Рецепт базується на використанні хлібопічки. 

Інгредієнти: 

опара:

  • Вода тепла 125г.
  • Дріжджі свіжі 10г.
  • Борошно 1 сорт 225г.

Читай также: Що приготувати на День незалежності України: 3 варіанти святкового меню

тісто:

  • Вода тепла 150г.
  • Сіль 7г.
  • Цукор 10г.
  • Молоко 2ст. л.
  • Борошно пшеничне висшого сорту 275г.
  • Масло рослинне 2 ст.л.

Спосіб приготування: 

  1. Готуємо опару. Для цього у воді треба розчинити дріжджі, залишити на 10 хвилин, щоб дріжджі розпустилися. Вилити у чашу хлібопічки. Зверху борошно. Включити заміс будь-якої програми на 10-15 хвилин. Повинен вийти колобок. Хлібопічку відключити і залишити на 3 години.
  2. З плином часу в воді розчинити сіль, цукор, молоко. Вилити на опару, руками «пожамкати» (або міксером - до однорідності і потім вже перелити в хлібопічку). Зверху борошно. Включіть режим Тісто.
  3. Після 10 хвилин замісу додати масло. Після закінчення замісу, хлібопічку відключити, тісто дістати, сформувати кулю (при необхідності подпиліть стіл борошном), укласти в ємність, злегка змащену растітелним маслом і прибрати в тепле місце на 1 годину.
  4. Далі тісто обмяти, сформувати круглий коровай і укласти швом вниз на деко, застелене папером.
  5. Накрити рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. 
  6. За 20 хвилин до призначеного часу включити духовку на 200С, на дно поставити широку ємність з налитою водою, шаром приблизно в два пальці.
  7. Перед випічкою, гострим ножем надрізаемо приблизно половину окружності хліба, відступивши від низу на 3/4 - отримаємо характерний для паляниці "козирок". 
  8. Змастити хліб за допомогою пензлика розчином - 1 ст. л. води, на кінчику ножа сіль і стільки ж соди. Відразу ж посипати тонким шаром борошна - так би мовити пріпудрити.
  9. Випікати в духовці, не змінюючи температуру і не виймаючи воду 40-45 хвилин.
  10. Готовий хліб при бажанні змастити вершковим маслом і накритий рушником.

Смачного!


Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK