Як приготувати хумус

Фото: www.istockphoto.com

Хумусом в арабських країнах прийнято називати горох нут. А хумус із нутової муки — стандартний гарнір у багатьох близькосхідних народів.

Хто є автором цього невибагливого ситного люду, сперечаються багато країн. Іспанські селяни готували юшки з гороху як альтернативу найдорожчим м'ясним стравам. В Індії з давніх часів цей горох використовувався вегетаріанцями. Французи готують із муки нуту ароматні коржики та аналог нашої польоти – панісі.

У нуті багато білка та клітковини, що робить його популярним інгредієнтом для приготування страв у багатьох країнах. Також цей горох - джерело корисного неперетравлюваного крахмалю, який чистить організм і сприяє поліпшенню травлення. Також хумус не містить глютен та є низькокалорійним продуктом.

Паста Хумус – одна з найпоширеніших намазок у світі. Хумус – це і закуска, і окрема страва, і основа для багатьох варіацій приготування. У складі хумус обов'язковий інгредієнт – тхіна, пащі з кунжуту. Зробити її можна в домашніх умовах: 100 г кунжуту підсушіть у духовці, перетріть блендером з додаванням половини склянки оливкової олії.

Фото: www.istockphoto.com

Рецепт домашнього хумусу

Складові:

  • нут - 250 грам
  • сода – 3/4 чайної ложки
  • лимонний сік - 4 столові ложки
  • цедра - від одного лимона
  • чеснок – зубчик
  • хіна - 220 грам
  • крижана вода – 100 мл
  • підсмажені кедрові горішки – 50 грам
  • кумін - 2 чайні ложки
  • коріандр – чайна ложка
  • кунжутна або оливкова олія – 2 столові ложки
  • свіжа кінза – для прикраси
  • паприка для декорації.

Приготування:

  1. Замочіть нут щонайменше на ніч, покривши великою кількістю води.
  2. Вранці промийте нут, викладіть біля кастрюлі, налийте воду та поставте на середній вогонь. Варіть помішуючи три хвилини. Злийте воду.
  3. Залийте нут свіжою водою, додайте|добавляйте| соди і знову поставте варитися. Коли вода закипити, зніміть піну та лушпиння. Зменшіть вогонь до мінімуму та варіть близько години.
  4. Зніміть цедру з лимона і вичавте сік.
  5. Просмажте кумін і коріандр, розітріть їх у ступці.
  6. Підсушіть кедрові горішки.
  7. Варений нут процідіть і одразу залийте крижаною водою. Почистіть нут.
  8. Змішайте в блендері нут, тхіну, чеснок, лимонний сік, кумін та коріандр. Приправте сольом та свіжомеленим чорним перцем, влийте кунжутну олію та крижану воду.
  9. Протирайте масу до утворення найнижнішого крему.
  10. Викладіть пасту у форму для зберігання, закрийте харчовою плівкою та дайте настоятися щонайменше півгодини.
  11. Заберіть хумус у холодильник.
  12. Перед подачею за півгодини дістаньте хумус із холодильника і додайте дрібно нарізану кінзу. Розкладіть пасту по тарілках, посипте паприкою, прикрасьте кедровими горішками.

Смачного!

Читай также: Овочеві голубці з фетою (відео-рецепт)

Нагадаємо, раніше ми розповідали, Як приготувати котлети з нуту , а також, чим взагалі корисний нут.

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK