Фото: www.istockphoto.com
Хумусом в арабських країнах прийнято називати горох нут. А хумус із нутової муки — стандартний гарнір у багатьох близькосхідних народів.
Хто є автором цього невибагливого ситного люду, сперечаються багато країн. Іспанські селяни готували юшки з гороху як альтернативу найдорожчим м'ясним стравам. В Індії з давніх часів цей горох використовувався вегетаріанцями. Французи готують із муки нуту ароматні коржики та аналог нашої польоти – панісі.
У нуті багато білка та клітковини, що робить його популярним інгредієнтом для приготування страв у багатьох країнах. Також цей горох - джерело корисного неперетравлюваного крахмалю, який чистить організм і сприяє поліпшенню травлення. Також хумус не містить глютен та є низькокалорійним продуктом.
Паста Хумус – одна з найпоширеніших намазок у світі. Хумус – це і закуска, і окрема страва, і основа для багатьох варіацій приготування. У складі хумус обов'язковий інгредієнт – тхіна, пащі з кунжуту. Зробити її можна в домашніх умовах: 100 г кунжуту підсушіть у духовці, перетріть блендером з додаванням половини склянки оливкової олії.
Фото: www.istockphoto.com
Рецепт домашнього хумусу
Складові:
- нут - 250 грам
- сода – 3/4 чайної ложки
- лимонний сік - 4 столові ложки
- цедра - від одного лимона
- чеснок – зубчик
- хіна - 220 грам
- крижана вода – 100 мл
- підсмажені кедрові горішки – 50 грам
- кумін - 2 чайні ложки
- коріандр – чайна ложка
- кунжутна або оливкова олія – 2 столові ложки
- свіжа кінза – для прикраси
- паприка для декорації.
Приготування:
- Замочіть нут щонайменше на ніч, покривши великою кількістю води.
- Вранці промийте нут, викладіть біля кастрюлі, налийте воду та поставте на середній вогонь. Варіть помішуючи три хвилини. Злийте воду.
- Залийте нут свіжою водою, додайте|добавляйте| соди і знову поставте варитися. Коли вода закипити, зніміть піну та лушпиння. Зменшіть вогонь до мінімуму та варіть близько години.
- Зніміть цедру з лимона і вичавте сік.
- Просмажте кумін і коріандр, розітріть їх у ступці.
- Підсушіть кедрові горішки.
- Варений нут процідіть і одразу залийте крижаною водою. Почистіть нут.
- Змішайте в блендері нут, тхіну, чеснок, лимонний сік, кумін та коріандр. Приправте сольом та свіжомеленим чорним перцем, влийте кунжутну олію та крижану воду.
- Протирайте масу до утворення найнижнішого крему.
- Викладіть пасту у форму для зберігання, закрийте харчовою плівкою та дайте настоятися щонайменше півгодини.
- Заберіть хумус у холодильник.
- Перед подачею за півгодини дістаньте хумус із холодильника і додайте дрібно нарізану кінзу. Розкладіть пасту по тарілках, посипте паприкою, прикрасьте кедровими горішками.
Смачного!
Читай также: Овочеві голубці з фетою (відео-рецепт)
Нагадаємо, раніше ми розповідали, Як приготувати котлети з нуту , а також, чим взагалі корисний нут.