Бажання нести культуру споживання сирів в маси та дати можливість нам, українцям, смакувати найкраще – автентичне, якісне і оригінальне, породило на світ компанію Сирні Мандри. Український ремісничий сир достойний найвищих нагород і вашої уваги. Про унікальний проект, сири та додатки до нього ми говорили з Мар’яною Лапко, сирним експертом.
Як зародилася ідея створити об’єднання сироварів та фермерів та яку місію ви ставили перед собою?
Насправді, ми були об’єднанням сироварів і фермерів на початку, до 2016 року. Ідея полягала в тому, щоб об’єднати сироварів і фермерів, допомогти розвитку культури споживання і виробництва крафтових сирів в Україні. У 2012 році, коли ми починали свою діяльність, крафтових сироварень було дуже мало, біля 5-7-ми. У 2016 році ми змінили своє позиціонування на крамницю крафтових сирів, оскільки всі сироварні вже самостійні, а їх кількість збільшилася до 50, а можливо, і більше.
З чого починали і коли відкрилася ваша перша крамниця?
Перша крамниця відкрилася у 2012 році. Це була навіть не зовсім крамниця, а прилавок на продовольчому ринку Львова. Починали з продажу бринзи з Косівщини.
А кого з сироварів першими запросили у Сирні Мандри?
Перша сироварня – це було домашнє господарство з Львівської області, яке на той момент виробляло сир сулугуні. Наразі, ця сироварня має однойменну назву Сирні Мандри, і виробляє до 12 позицій, серед яких є і йогурти, і рікота, і сир Паста Філата і багато інших.
А скільки крафтових виробників і хто саме представлений у ваших магазинах на сьогодні?
Наразі у наших крамницях налічується до 15 крафтових виробників. Є сироварні, які працюють на базі фермерських господарств, які утримують кіз, корів. Є сироварні, які закупляють молоко. Кожен сир має свою історію створення, свою смакову особливість. Серед наших партнерів – Сімейна сироварня Козуля, Сироварня Козеріг, Сироварня Сирні Мандри, Маковецька Сироварня, Мукко, Джерсей і багато інших.
Які переваги дає виробникам співпраця з Сирними Мандрами?
Сирні Мандри – це не просто крамниця, комерційний проект. Сирні Мандри – це фірмові крамниці крафтових сирів, які були започатковані з любов’ю до українського ремісничого сиру, української землі. В нашій діяльності ми плекаємо професійність у всьому: обслуговування покупців, донесення важливості ідеї крафтового сироваріння в Україні. В нашій команді налічується 20 сирних експертів, які розуміються на відмінностях промислового і крафтового сиру, можуть розказати і передати ідею сировара покупцям.
Основна вимога до співпраці з сироварами – це людяність і чесніть до себе, до своєї справи, і завжди це має бути любов до сиру.
З якими проблемами найчастіше стикаються українські сировари? Які шляхи їх вирішення бачите ви?
Основна проблема, на нашу думку, це доволі низький рівень культури споживання крафтових сирів в Україні. Не всі люди розуміють, чому на сирові має бути цвіль, чому можуть бути різні аромати, яка відмінність між промисловими і крафтовими сирами. Крафтовий сир – це перш за все смакування.
Шляхи вирішення – це продовжувати нашу справу, доносити людям, що таке крафтовий сир, проводити презентації, дегустації і майстер класи. У Львові вже відкрився перший заклад-кафе Laffinage крафтові сири, в якому, за нашою інформацією, систематично проходять майстер-класи саме на тему крафтових сирів.
Яку продукцію ви пропонуєте?
Наш асортимент налічує понад 80 видів різних авторських сирів на будь-який смак: коров’ячі, овечі, козячі; з пліснявою, з золою; спокійні, вершкові, гостро-сирні, класичні, копчені на дровах, солені, солодкі, пікантні; з зернистою, еластичною, пружною або крихкою структурою тощо. З частиною нашого асортименту можна ознайомитися на нашому сайті, тут же можна і зробити замовлення – ми відправляємо сири по всій Україні.
Ми пропонуємо і інші продукти з молока, у нашому асортименті є молоко від фермерів, йогурти, молоді сири. Основна відмінність, як для споживача, це смак. Якщо, наприклад, говорити про молоко – воно солодке, цільне (тобто не нормалізоване). Ми не женемося за здешевленням продукції, навпаки, на перше місце ставимо якість.
Також ми пропонуємо додатки до сирів: Батончики “Мюслі” (або ж ми ще називаємо їх “український снікерс”); Іриски «Бучача» – це домашня медова вершкова карамель; Кармедлі – солодощі, що мають горіхово-карамельний смак з яскравими ароматами інжиру, кураги й цедри; В’ялені томати – пікантні, трішки підсолені, з ароматом часнику; Фермерське масло з жирністю 83% – це збиті до однорідного стану сепараторні вершки і більше нічого; Намазка з в’ялених томатів – це перетерті з часничком та олією в’ялені томати з додаванням розмарину й запашних трав; Гранола з молочним шоколадом – смаколик, який зроблений на основі запеченої вівсянки з какао й додаванням молочного шоколаду; Гранола снікерс – натуральна вівсянка, запечена з медом та доповнена цукатами, курагою, родзинками, журавлиною, арахісом та мигдалем; Грісіні – хрусткі хлібні палички; Тріоль – фісташки і лісові горіхи, залиті домашнім ірисом.
Як культура споживання сиру в Україні відрізняється від європейських сирних традицій?
Основна відмінність – це взагалі культура споживання їжі. В Європі, у переважній більшості, сир СМАКУЮТЬ, повільно їдять, отримуючи від цього насолоду. У багатьох ресторанах сир в меню знаходиться в розділі «Десерти». Культура споживання в Україні сирів – скоріше розглядається як «сир на канапку»… ми намагаємося це змінити!
Які плани на розвиток та що наостанок побажаєте нашим читачам?
Плани на розвиток – грандіозні. Ми – шанувальники крафтового сироваріння і будемо все робити, щоб наша Україна мала якісний крафтовий сир.
Друзі, вчіться їсти повільно, отримуючи насолоду від кожного шматочку. Крафтовий сир – це смачно і корисно!