Осінні гастротури Україною: куди їхати, що їсти

Примхлива осінь - аж ніяк не привід залишатися вдома. Посидіти на вихідних, кутаючись у плед, з філіжанкою гарячої кави чи какао чудово можна і на природі, на веранді сироварні на Закарпатті чи виноробні на Одещині.

Найкраще смакувати крафтові сири на свіжому повітрі, чи насолоджуватись українськми вином, дивлячись у морську далечінь. А якщо буде бажання попрацювати фізично, то українські фермери, сировари, винороби залюбки знайдуть для вас справу: вигуляти кіз, наловити риби, зібрати виноград тощо.

На осінні вихідні можна вирушити до Львова, Івано-Франківська, Харкова, Одеси, Херсону, Миколаєва, Кіровограду, Полтави, Мукачева, Нижнього Селища, Ужгорода та ще багато цікавих місць.

Всього лиш і треба - обрати напрямок для гастрономічної подорожі і відпочивати тілом і душею!

Редакція Food&Mood зробила добірку популярних локацій для смачних подорожей на осінніх канікулах. 

Читай также: Гастро-подорожі Україною: куди вирушати за враженнями

Куди радять їхати туристичні гіди

Навесні ми публікували інтерв'ю з Мирославою Павлюк - організатором авторських агровікендів «Тур де ферм». Пропоновані програми вихідного дня цілком підходять і для осінніх поїздок. Однаково гарно можна відпочити і на відстані 30 км від Києва, і за 600 км від столиці.

Скуштувати місцеві еко-продукти та весело розважитися. Що взяти на замітку із статті - поради, як планувати поїздку та що варто взяти з собою.

13 гастрономічих напрямків для прихильників агротуризму

Ваша ціль - невеликі ферми крафтових виробників сиру, меду, варення, сушки. Їхати варто усією родиною. Цікаво буде і дорослим, і дітям.

"Доообра ферма"

Козина "Доообра ферма" на Київщині запрошує на екскурсії у своє господарство. Дізнаєтеся: як що організовано на фермі, скуштуєте крафтові продукти - тверді сири, мед, м'ясо птиці; погладите та годуєте козенят, подоїте козу.

Куди їхати: село Івки, Київська область (поблизу місто Богуслав).

"Долина страусів"

Ферма "Долина страусів" розташована недалеко від столиці. Перші страуси з'явилися там у 2001 році. Зараз тут можна погодувати кролів, свиней, погратися з поні, а після підготовки — навіть покататися на чорному африканському страусі.

Куди їхати: село Ясногородка, Київська область

"Бабині кози"

На фермі "Бабині кози" розводять кіз зааненської породи та виробляють сир. Крім того, на фермі є мильна мануфактура, яка виробляє близько 30 видів мила з козиного молока та масла.

Господарі навчать доїти кіз руками, покажуть сироварню, запропонують спробувати твердий сир "Шеврет", м'який сир з пліснявою "Капрінос" та свіжий сир "Боулінг".

Куди їхати: село Галайки, Тетіївський район, Київська область

"Вілла роз"

Проводять екскурсії на молочну ферму та організовують дегустацію продуктів. Тут можна спробувати аеротерапію, погодувати птицю, кіз і коней, придбати натуральні продукти: йогурти, бринзу, яйця, м'ясо, соняшникову олію.

Куди їхати: село Столпяги, Переяслав-Хмельницкий район, Київська область

Майстерня з виробництва козиного сиру "Шеврет"

Туристам окрім екскурсії та дегустацій, запропонують прогулятися зі стадом кіз по полю, а дітям – покататися на віслюку. Також тут розводять велику рогату худобу, овець, птицю, виробляють яблучний сік, вирощують фрукти.

Куди їхати: село Дмитровичі, Львівська область

Козина ферма двох Катерин

Читай также: Як варити борщ з грушею, сливами та щукою - навчать у Полтаві

На фермі "Дві Катерини" порадують можливістю власноруч зібрати ягоди та гриби і тут же самостійно законсервувати. Пригостять унікальним копченим сиром, який гурманам подають у ресторані Кумпель, в пивоварні Роберта Домса та в ресторації Бачевських у Львові. Візьмете участь у квестах та екскурсіях за сценарієм з елементами містики та детективу. Драйв від пригоди - гарантуємо.

Куди їхати: село Орлів на Львівщині.

"Мукко"

Козина ферма «Мукко» на Львівщині пропонує комфортний відпочинок та можливості без втручання у виробництво побачити процес виготовлення сиру від кози до тарілки на столі. Дегустації і лекції про особливості догляду за козами, майданчик для дитячих ігор та спілкування з тваринками.

"Климівка"

Релакснути по-сільському можна і на екофермі «Климівка» у Кіровоградській області. Тут вирощують баранчиків романської породи, мають сад і пасіку. Засновник ферми Андрій Клименко пропонує туристам комфортабельний відпочинок, спортивні розваги, рибалку, бані на дровах, катання на квадроциклах. Діти у захваті від невеличкого зоопарку зі свійськими тваринами. На фермі навіть взимку можна відпочивати і куштувати мед з налисниками.

Куди їхати: 247 кілометр траси Київ-Одеса, місто Благовіщенське, Кіровоградська область

Еко-агросадиба-музей та салон-студія "Лялина Світлиця"

Поціновувачам українського традиційного мистецтва радимо відвідати салон-студію, засновану краєзнавцем, істориком та етнографом Оленою Щербань. Проводять тут майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки, вчать готувати справжній український борщ, якого відомо понад 50 рецептів. А ще пригощають качаною кашею.

Куди їхати: селище Опішня, Полтавська область.
 

"Медовий двір"

Читай также: Рекордний Медовик розпочне челендж #КупуйОрганічне в Україні

Дегустувати мед та послухати лекції про його користь і застосування у кулінарії радимо їхати до пасічників Людмили та Віктора Переста на Закарпаття. Подружжя організувало «Медовий дім» у Мукачево, де і проводять дегустацію медів та напоїв, демонструють бджіл у вулику зі скляними стінками, а через слухову трубочку дають послухати гул рою у вулику.

Туристів на Закарпатті пригощають продукцією різних виробників під єдиною ТМ «Смак українських Карпат»: аперитив, м’ясна та сирна тарілки, мариновані овочі та гриби, хліб, паштет, соки з дикоростучих та традиційних фруктів, продукти бджільництва, лекварі та джеми, чай.

"Західний равлик"

На фермі вирощують їстівних равликів виду Helix. Шматок хрусткого багета з келихом білого вина подарує справжнім гурманам неперевершену гармонію вишуканого смаку продукції "Західного равлика". Господарі ферми готові поділитися тонкощами розведення равликів з тими, хто хоче відкрити власний бізнес.

Куди їхати: село Солонка Пустомитівського району, Львівська область

Еко-ферма Зелений Гай

Розводять свиней та кіз, виробляють натуральні м'ясні продукти та сир, особливо смачна ковбаса. Пригощають грибною аджикою та яблучним соком. Поруч є ферма з розведення їстівних равликів.

Куди їхати: с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл.

"Карпатський буйвіл"

На буйволиній фермі розводять рідкісних тварин, відновлюють поголів'я, проводять екскурсії та дегустації натуральної продукції з молока буйволиць. Пригощають сиром та унікальною згущенкою.

Куди їхати: м.Виноградів, Закарпатття

Сподіваємось, ви склали свій топ-5 улюблених маршрутів. Варіантів осінньої подорожі для прихильників агротуризму можна підшукати ще дуже багато.

Куди ж податися справжнім естетам та любителям вишуканих ресторанів?

Читай также: Где поесть в Одессе: 10+1 лучший ресторан

Подорожуйте до Львова, Одеси, Харкова, Ужгорода. У будь-якому місті можна організувати міський гастротур, а саме відвідати кондитерські фабрики, молокозаводи, виробництва морозива, завітати на обід у вишуканий ресторан. Справжні естети в таких турах зможуть оцінити атмосферу, майстерність шеф-кухарів, професіоналізм персоналу та оформлення страв.

Цікавої, насиченої та смачної вам осені!

Фото взяті з інтернет-сторінок фермерських господарств.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK