Примхлива осінь - аж ніяк не привід залишатися вдома. Посидіти на вихідних, кутаючись у плед, з філіжанкою гарячої кави чи какао чудово можна і на природі, на веранді сироварні на Закарпатті чи виноробні на Одещині.
Найкраще смакувати крафтові сири на свіжому повітрі, чи насолоджуватись українськми вином, дивлячись у морську далечінь. А якщо буде бажання попрацювати фізично, то українські фермери, сировари, винороби залюбки знайдуть для вас справу: вигуляти кіз, наловити риби, зібрати виноград тощо.
На осінні вихідні можна вирушити до Львова, Івано-Франківська, Харкова, Одеси, Херсону, Миколаєва, Кіровограду, Полтави, Мукачева, Нижнього Селища, Ужгорода та ще багато цікавих місць.
Всього лиш і треба - обрати напрямок для гастрономічної подорожі і відпочивати тілом і душею!
Редакція Food&Mood зробила добірку популярних локацій для смачних подорожей на осінніх канікулах.
Читай также: Гастро-подорожі Україною: куди вирушати за враженнями
Куди радять їхати туристичні гіди
Навесні ми публікували інтерв'ю з Мирославою Павлюк - організатором авторських агровікендів «Тур де ферм». Пропоновані програми вихідного дня цілком підходять і для осінніх поїздок. Однаково гарно можна відпочити і на відстані 30 км від Києва, і за 600 км від столиці.
Скуштувати місцеві еко-продукти та весело розважитися. Що взяти на замітку із статті - поради, як планувати поїздку та що варто взяти з собою.
13 гастрономічих напрямків для прихильників агротуризму
Ваша ціль - невеликі ферми крафтових виробників сиру, меду, варення, сушки. Їхати варто усією родиною. Цікаво буде і дорослим, і дітям.
"Доообра ферма"
Козина "Доообра ферма" на Київщині запрошує на екскурсії у своє господарство. Дізнаєтеся: як що організовано на фермі, скуштуєте крафтові продукти - тверді сири, мед, м'ясо птиці; погладите та годуєте козенят, подоїте козу.
Куди їхати: село Івки, Київська область (поблизу місто Богуслав).
"Долина страусів"
Ферма "Долина страусів" розташована недалеко від столиці. Перші страуси з'явилися там у 2001 році. Зараз тут можна погодувати кролів, свиней, погратися з поні, а після підготовки — навіть покататися на чорному африканському страусі.
Куди їхати: село Ясногородка, Київська область
"Бабині кози"
На фермі "Бабині кози" розводять кіз зааненської породи та виробляють сир. Крім того, на фермі є мильна мануфактура, яка виробляє близько 30 видів мила з козиного молока та масла.
Господарі навчать доїти кіз руками, покажуть сироварню, запропонують спробувати твердий сир "Шеврет", м'який сир з пліснявою "Капрінос" та свіжий сир "Боулінг".
Куди їхати: село Галайки, Тетіївський район, Київська область
"Вілла роз"
Проводять екскурсії на молочну ферму та організовують дегустацію продуктів. Тут можна спробувати аеротерапію, погодувати птицю, кіз і коней, придбати натуральні продукти: йогурти, бринзу, яйця, м'ясо, соняшникову олію.
Куди їхати: село Столпяги, Переяслав-Хмельницкий район, Київська область
Майстерня з виробництва козиного сиру "Шеврет"
Туристам окрім екскурсії та дегустацій, запропонують прогулятися зі стадом кіз по полю, а дітям – покататися на віслюку. Також тут розводять велику рогату худобу, овець, птицю, виробляють яблучний сік, вирощують фрукти.
Куди їхати: село Дмитровичі, Львівська область
Козина ферма двох Катерин
Читай также: Як варити борщ з грушею, сливами та щукою - навчать у Полтаві
На фермі "Дві Катерини" порадують можливістю власноруч зібрати ягоди та гриби і тут же самостійно законсервувати. Пригостять унікальним копченим сиром, який гурманам подають у ресторані Кумпель, в пивоварні Роберта Домса та в ресторації Бачевських у Львові. Візьмете участь у квестах та екскурсіях за сценарієм з елементами містики та детективу. Драйв від пригоди - гарантуємо.
Куди їхати: село Орлів на Львівщині.
"Мукко"
Козина ферма «Мукко» на Львівщині пропонує комфортний відпочинок та можливості без втручання у виробництво побачити процес виготовлення сиру від кози до тарілки на столі. Дегустації і лекції про особливості догляду за козами, майданчик для дитячих ігор та спілкування з тваринками.
"Климівка"
Релакснути по-сільському можна і на екофермі «Климівка» у Кіровоградській області. Тут вирощують баранчиків романської породи, мають сад і пасіку. Засновник ферми Андрій Клименко пропонує туристам комфортабельний відпочинок, спортивні розваги, рибалку, бані на дровах, катання на квадроциклах. Діти у захваті від невеличкого зоопарку зі свійськими тваринами. На фермі навіть взимку можна відпочивати і куштувати мед з налисниками.
Куди їхати: 247 кілометр траси Київ-Одеса, місто Благовіщенське, Кіровоградська область
Еко-агросадиба-музей та салон-студія "Лялина Світлиця"
Поціновувачам українського традиційного мистецтва радимо відвідати салон-студію, засновану краєзнавцем, істориком та етнографом Оленою Щербань. Проводять тут майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки, вчать готувати справжній український борщ, якого відомо понад 50 рецептів. А ще пригощають качаною кашею.
Куди їхати: селище Опішня, Полтавська область.
"Медовий двір"
Читай также: Рекордний Медовик розпочне челендж #КупуйОрганічне в Україні
Дегустувати мед та послухати лекції про його користь і застосування у кулінарії радимо їхати до пасічників Людмили та Віктора Переста на Закарпаття. Подружжя організувало «Медовий дім» у Мукачево, де і проводять дегустацію медів та напоїв, демонструють бджіл у вулику зі скляними стінками, а через слухову трубочку дають послухати гул рою у вулику.
Туристів на Закарпатті пригощають продукцією різних виробників під єдиною ТМ «Смак українських Карпат»: аперитив, м’ясна та сирна тарілки, мариновані овочі та гриби, хліб, паштет, соки з дикоростучих та традиційних фруктів, продукти бджільництва, лекварі та джеми, чай.
"Західний равлик"
На фермі вирощують їстівних равликів виду Helix. Шматок хрусткого багета з келихом білого вина подарує справжнім гурманам неперевершену гармонію вишуканого смаку продукції "Західного равлика". Господарі ферми готові поділитися тонкощами розведення равликів з тими, хто хоче відкрити власний бізнес.
Куди їхати: село Солонка Пустомитівського району, Львівська область
Еко-ферма Зелений Гай
Розводять свиней та кіз, виробляють натуральні м'ясні продукти та сир, особливо смачна ковбаса. Пригощають грибною аджикою та яблучним соком. Поруч є ферма з розведення їстівних равликів.
Куди їхати: с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл.
"Карпатський буйвіл"
На буйволиній фермі розводять рідкісних тварин, відновлюють поголів'я, проводять екскурсії та дегустації натуральної продукції з молока буйволиць. Пригощають сиром та унікальною згущенкою.
Куди їхати: м.Виноградів, Закарпатття
Сподіваємось, ви склали свій топ-5 улюблених маршрутів. Варіантів осінньої подорожі для прихильників агротуризму можна підшукати ще дуже багато.
Куди ж податися справжнім естетам та любителям вишуканих ресторанів?
Читай также: Где поесть в Одессе: 10+1 лучший ресторан
Подорожуйте до Львова, Одеси, Харкова, Ужгорода. У будь-якому місті можна організувати міський гастротур, а саме відвідати кондитерські фабрики, молокозаводи, виробництва морозива, завітати на обід у вишуканий ресторан. Справжні естети в таких турах зможуть оцінити атмосферу, майстерність шеф-кухарів, професіоналізм персоналу та оформлення страв.
Цікавої, насиченої та смачної вам осені!
Фото взяті з інтернет-сторінок фермерських господарств.