Подорожуємо Україною: що і де їсти та пити у Харкові

Харків дуже неоднозначне місто. Тут дивовижно переплітається історія та сучасність, і якщо ви вирішили його відвідати, то не обмежуйтесь тільки картою міста і переліком визначничних місць, варто детальніше підготуватись.

Знаєте, де краще поснідати, і що радять замовити на вечерю самі харків'яни? А де готують найароматнішу каву чи варять місцеве хмільне пиво? А яке морозиво найсмачніше?

Тоді сміливо використовуйте наші короткі нотатки.

Що обов’язково треба продегустувати в Харкові 

Читай также: Їдемо у Тернопіль: 7 страв, які варто замовити у ресторані

  • Слобожанський борщ та гречаники.
  • Куліш.
  • Соління: огірки, помідори, патісони, які засолюють у діжках.
  • Спиртні настоянки.
  • Хмільне пиво Рогань на Роганському пивзаводі (національні сорти Чернигівське, Рогань та Янтар; та міжнародні: Beck's, Stella Artois, Staropramen, Leffe, Hoegaarden, Lowenbrau.
  • Місцевий мед з чаєм.
  • Солодощі: цукерки, торти - Деліс, Медовик та Наполеон. Морозиво "Каштан" та "Фруктовий сніговик" від ПАТ "Хладопром".

Гастрономічні традиції: якими локальними стравами вирізняється місто

Харківщина славиться борщем по-слобожанськи і гречаниками. Варять слобожанський борщ з молодих овочів, з квасолею та м'ясними фрикадельками, які готують з яловичини. Гречаники представляють собою м'ясні тефтельки з гречкою, деякі господині додають у гречаники ще й гриби. Гурманів також почастують стравами з річкової риби, солянкою, холодником та окрошкою.

Пригощать туристів млинцями і натуральним медом, морозивом і пивом, кавою та шоколадом. І, звичайно, розповідають цікаві історії про пивоварні та виробництво морозива, яке виробляють з 1932 року.

Пишаються місцевими кондитерськими, що були засновані ще в 19 столітті: Фабрика Крумского та Жорж Бурман. І вихваляються неймовірно колоритними кав'ярнями "Париж" та "Версаль".

Харківські солодощі - шоколадні цукерки та торти, мармелад, бісквіти, зефір, пастілу, пряники, драже, печиво і багато іншого назвичайно полюбляли і в колишньому Катеринославі (сучасному Дніпрі). А особливим попитом користувався шоколад "Оленка" та вафлі-праліне.

Читай также: Торты "Цифра" и "Буква" - абсолютные тренды 2018 года

До речі, унікальний харківський Деліс (порційний шоколадно-вафельний торт, що складається з 13 шарів, вкритий шоколадною поливою та декорований фігурками із шоколаду та помадки) - став одним із символів міста та є незмінним сувеніром, який везуть з Харкова.

Сучасні кондитерські підприємства Харкова також виробляють чималий асортимент солодощів високої якості та за оригінальною рецептурою.

Гастрономічні поради практичному туристу

За стравами української кухні варто завітати до таких закладів:

  • Ресторан «Українська садиба». Тут готують вареники з м'ясом дичини, оселедця під шубою, деруни, кров'янку, млинці «бендерики» з м'ясом; яловичину, мариновану в спеціях з дуїм'яними травами, млинці з маком та сезонними ягодами, сирники, узвар.
  • Ресторан «Слобода», де гостям пропонують перші страви, м'ясні та рибні страви, гарніри, салаты, закуски, вино. Готують ковбаски «Слобожанські», салат «Мисливський», салат «Тещин язик», зрази, деруни, уху «Архієрейська», супи з домашньою локшиною, грибами, торт медовик.
  • Ресторан «Княжий терем», де пригощають рибою на білому вині, ухою царською, судаком з хріном, квасом та узваром.

Якщо без сніданку ніяк, то ранкове меню є в таких закладах:

1. «Бібліотека – барна ресторація». У будні діє з 9 до 12 години, у вихідні - до 16.00. На вибір вісім позицій сніданків: омлет, яєчня, тости, сирники, вареники, оладки, вівсянка. Є англійський сніданок: яйце пашот з мафіном, сьомга, мікс салатів з голландським соусом.

2. Цілий день меню сніданків діє у Гастробарі Lumber. Універсальні рецепти страв для сніданку, які можна їсти будь-коли: каша з кіноа з авокадо та яйцем; скрембл з хамоном; американський сніданок. З напоїв пропонують чашку теплого молока, бокал Fragolino, каву, чай або сік.

3. 13 варіантів солодкого чи солоного сніданку на вибір пропонують у ресторані «Чехов». В меню є: класичні яйца по-флорентійськи; вівсяна каша на молоці з манговим пюре; ліниві вареники солоні з томленою грушею.

4 Великими порціями та надзвичайно ситними стравами до сніданку вирізняється меню у барі Fabrika.space. Куштували вівсянку на яблучному фреші?

5. Вегетаріанські сніданки приваблюють туристів у міське кафе «1654». Тут готують хумус з салатом із нута Тель-Авів та багато іншого.

6. Поруч з кафе є ресторан ZuZu brasserie - для гурманів. Пригощають круасанами з філадельфією, омлетом, руколою і слабосолоною сьомгою, матча-лате, смузи-боулом, яйцями пашот з лахохами.

Якщо захочеться вишуканої та ароматної кави, то варто шукати спеціалізовані кав'ярні:

  • Mr Bourbon.

Еспресо, капучіно, irish coffe - тут є кава різних сортів і з різних куточків світу.

  • Flowers Cafe.

Справжня квіткова майстерня з кав'ярнею, де готують лавандовий капучіно, сезонний лате з динею, американо. Тут бариста знається на розмаїтті кавового напою.

  • Central Cofee.

Пропонують традиційні кавові напої та каву, що готується альтернативними методами: фільтр, кемекс, аеропрес. Можна придбати каву у зернах. Тут готують фраппе.

  • «Красиво есть».

Еспресо, капучіно, лате готують на зерні від Illusione Coffee Roasters, або зерні Кенія Барагві Гачамі та Ефіопія Арамо. на вибір вид молока для капучіно: мигдалеве (яке роблять самостійно), безлактозне чи коров'яче.

  • «Кава у шафi»

Читай также: ТОП-10 рецептов прохладного кофе

Каву готують з відбірних сортів арабіки свіжого обжарювання. Заварюють методами: кемекс, пуровер і калита. Пропонують Ice лате, каву фреш, матча-лате. Завітайте, якщо шукаєте нові смаки напою.

  • Кафе Green Food Café Махараджа.

Готують Organic еспресо, мокачіно, лате organic. Усе органічне та натуральне, кава на соєвому чи на кокосовому молоці.

  • Family coffee.

Авторська майстерня та унікальні сорти кави. Холодний капучіно, допіо, фрапе. Більше 20 видів на будь-який смак, тут є кава з Ефіопії, Бразилії, Італії, Колумбії, Гватемали, Індії. Можете подивитися як створюють нові бленди та обжарюють кавові зерна.

А на вечерю - стейк з мармурової яловичини

Соковиті стейки рибай з мармурового м'яса українських бичків 14 днів дозрівання готують у ресторані «Чили мясо & вино».

Великий вибір українських та американських стейків, а також пива є в пивному ресторані RIBS and BEER.

Королівський стейк Портерхаус з Т-подібною кісткою подають у Lumber Gastro Bar.

За свинними стейками треба вирушали до Стейк-бару ParkKing.

А найкращим м'ясним рестораном Харкова визнано Стейк-бар «Мне бы Мяса». Перевірте самі.

І наостанок, порекомендуємо особливі локації Харкова для приємних емоцій, вражень та фото

Місто є одним із найбіль зелених міст України, в ньому розташовано аж 200 парків, садів та скверів. Тож, щоб добряче нагуляти апетит, можна обійти їх усі. Радимо відвідати:

1. Джерело мінеральної води "Харківська-1" та купальню в Саржиному яру.

2. Найбільший розважальний центр в Україні - Харківський Діснейленд (покататися на найбільшому в країні колесі Огляду, висота якого 55 метри, та відвідати інші атракціони).

3. Екопарк Фельдмана та міський зоопарк.

4. Роганський дендропарк, де росте близько 900 видів, форм, сортів дерев, що завезені з різних флористичних зон: европейської, кримсько-кавказької, середньоазіатської, китайської, далекосхідної, японської та навіть північно-американської.

5. І незвичайно цікаво: музей НЛО, музей театру ляльок, морського музей, планетарій, стадіоа "Металіст", аквапарк "Джунглі", дельфінарій, единий в Україні музей фотоілюзій.

6. Оригінальні селфі радимо робити біля пам'ятників Скрипаля на даху, Велосипедиста, Футбольного м'яча, програмісту, яйцеві, залізному коню, вухам, родині мавп. 

Читай также: Вкусы Украины: ТОП-3 однодневных гастро-экскурсии из Киева

7. І всі культурно-історичні пам'ятки, площі, собори, церкви, які зможете обійти.

Гарної та смачної подорожі.

Фото взято зі сторінок закладів у Фейсбуці.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK