Фото: atacora.com
Останнім часом ця безглютеновая крупа, слідом за киноа і амарантом, стала буквально хітом продажів.
Фоніо - зернова культура, яка вирощується в сільській місцевості Сенегалу, збіднілого регіону Сахеля, на південь від Сахари. Раніше про неї не знали ані в Європі, ані в США. Але після того, як форвард баскетбольного клубу Los Angeles Lakers Луол Денг організував в своєму будинку фоніо - вечірку, цей нікому не відомий продукт розкупили за лічені години. Попит на крупу виріс настільки, що зараз фоніо можна купити тільки в декількох магазинах або інтернеті. Попит - величезний. Невеликі упаковки на Amazone продають від $ 15.
В чому ж корисні властивості фоніо?
Існує 3 різновиди цієї крупи:
- Білий фоніо (Digitaria exilis) - найбільш поширений сорт.
- Чорний (Digitaria iburua) - більш рідкісний вид, який зростає лише в окремих частинах Африки: в Нігерії, Того і Бенін.
- Райшан (Digitaria cruciata var. Esculenta) - цей сорт росте в деяких частинах Хаси в північно-східній Індії, його використовують для випічки хліба і приготування каші.
Суперпродуктом фоніо назвали тому, що вона насичує тіло енергією, при цьому легко перетравлюється і не призводить до різкого викиду цукру в кров. В Європі останнім часом користуються популярністю сухі сніданки, які дають відчуття насичення надовго.
Ще однією перевагою цієї крупи є те, що вона, на відміну від інших зернових (пшениці або кукурудзи) не містить глютен. Це відмінний варіант для людей з непереносимістю клейковини.
Крім цього, вона відмінно підходить для людей похилого віку та дітей, тому що містить харчові волокна, необхідні для роботи травної системи. Крім того, в ній міститься цілий ряд вітамінів і мінералів, здатних зберігати здоров'я серцево-судинної системи.
Допоможе цей суперпродукт підтримати і здоров'я печінки, тому що крім метіоніну містить ще й цистин, це поєднання допомагає очищенню печінки і детоксикації всього організму.
Фото: atacora.com
Фоніо - "жіноча крупа"
Фоніо - це джерело амінокислот, фолієвої кислоти і заліза, тому її ще називають «жіночої крупою», її рекомендують вживати вагітним і годуючим жінкам. Метіонін - амінокислота, яка містить в ній, сприяє зміцненню волосся і нігтів, а також діє омолоджуючи на шкіру.
Плов із фоніо
В каструлі розігрійте 2 ст. л рослинного масла, обсмажте в ньому 1 дрібно нарізану цибулину, 2 подрібнених зубчики часнику, дрібку меленого насіння кмину, 300 грамів очищених від шкірки помідорів, невелику кількості перцю, куркуми і будь-якого м'яса, на ваш смак.
Коли все це підсмажитися до золотистої скоринки, влийте приблизно 8-10 чашок води, доведіть все до кипіння, а потім додайте крупно нарізані овочі: цвітну або білокачанну капусту, моркву і перець. Проваріть їх протягом 10 хвилин, потім видаліть з каструлі і всипте 2 чашки фоніо. Варіть все разом близько 5 хвилин і подавайте з приготованими овочами.
Смачного и будьте здорові!
Фото: slate.com
Читай также: 7 каш, которые принесут пользы больше остальных
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому в Україні крупи будуть поволі зникати, а також про забуту крупу-хамелеон саго.