6 сирів найбільш корисних для здоров'я

Сир, як джерело білка, кальцію і вітаміну Д, дуже корисний, але через велику калорійності його часто боятися їсти в потрібній кількості або прибирають зі свого меню зовсім. Але якщо вибрати правильний продукт, то користь в будь-якому випадку перевищить жирність сиру. Який же сир найкорисніший?

Козій сир

Цей сир має м'яку кремову консистенцію, при цьому містить мало калорій і набагато більше білка, ніж інші види сирів. Козій сир по корисності може замінити м'ясо, при цьому він відмінно засвоюється, може бути використаний в закусках і салатах.

До складу козячого сиру входять вітаміни групи B, від B1 до B12, А, C, PP, E, H, кальцій, натрій, магній, калій, сірка, цинк, залізо, мідь і фосфор. А також кисломолочні бактерії, які зустрічаються в йогуртах і дуже корисні для кишечника та імунної системи.

Фета

Фета ідеальний по калорійності і насиченому смаку. Традиційний грецький сир готується на основі овечого або козячого молока і підходить тим, хто важко переносить лактозу з коров'ячого молока.

У цьому сирі багато кальцію, рибофлавіну, вітамінів групи В. Фета нормалізує артеріальний тиск, зміцнює кісткову тканину, позитивно впливає на репродуктивну функцію, попереджає нервові розлади.

Зернистий сир

Це сирне зерно, розбавлене підсоленими свіжими вершками. Зернистий сир відноситься до низькокалорійних продуктів і іноді краще замінити звичайний сир на порцію такого зернистого сиру.

У цьому сирі висока кількість протеїну, амінокислот, кальцію, фосфору, вітамінів групи В, С і РР. Зернистий сир - найкраща їжа після тренування, так як допомагає відновлювати м'язову тканину після мікротравм і розтягувань.

Пармезан

Шматочок пармезану, в якому всього 112 ккал, містить аж 8 грам білка. Цей італійський сир називають королем сирів.

Це поживний і дуже корисний продукт, який містить необхідні будь-якому організму амінокислоти. Вітаміни, що є  в пармезані: А, В1, В2, В3, РР, В5, В6, фолієва кислота, В12, Д, Е, К, В4, а також калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, цинк , селен. В основному пармезан використовується в невеликих кількостях для посипання страви або заміни спецій, таких як сіль.

Проволоне

Збагачений у виробництві ферментами, низькокалорійний сир Проволоне включає в себе майже всі корисні елементи з таблиці Менделєєва. В цілому можна виділити такі вітаміни і мікроелементи: кальцій, фосфор, натрій, вітаміни А, В12, рибофлавін. Проволоне налічує чимало різновидів, користь його видів відрізняється, як і відтінки смаку. Але в цілому Проволоне своїм незвичайним смаком додасть в ваш раціон трохи різноманітності.

Ньошатель

Це вже французький сир, не позбавлений особливого шарму, смаку і аромату. Його можна впізнати по формі сердечка - саме таким його роблять сировари. Цей вершковий сир багатий моно- і дисахаридами, насиченими жирними кислотами, містить натрій, калій, фосфор, кальцій, магній, марганець, мідь, селен, цинк, залізо, вітаміни групи В, Е, К, А, бета-каротин.

Читай также: Абрикоси, запечені з козячим сиром (відео-рецепт)

Нагадаємо, раніше ми радили, як смачно приготувати смажений сир та писали про сир, що представляв Україну на міжнародному конкурсі сирів