Фото: www.istockphoto.com
Соложеники - це традиційне українська солодка страва, що готується з яєць, вершків і невеликої кількості борошна. З цього теста випікають на сковороді млинці, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем - варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці.
Існує величезна кількість різновидів соложеника з різними начинками, починаючи від варення і закінчуючи маком. Ми ділимося рецептом яблучного сложеника, який крім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.
Інгредієнти:
- яйце куряче - 3 шт.
- масло вершкове - 50 мл розтоплене
- вершки - 50 мл 10% або молоко
- борошно - 0.5 ст. (200 мл)
- яблуко - 2 шт.
- цукор - 0.25 ст. (200 мл) в тісто
- ванільний цукор - 1 ст.л. або цедра лимона
- цукор - 2 ст.л. для білків
- цукор - 1 ст.л. або цукрова пудра, для яблук
Спосіб приготування:
- Для початку потрібно акуратно відокремити білки від жовтків. Білки відставити в ємності для збивання.
- Жовтки збити з цукром до побіління.
- Продовжуючи розмішувати або збивати, невеликими порціями додайте розтоплене вершкове масло, потім молоко або вершки, потім ванільний цукор або лимонну цедру.
- Останнім поступово вводимо борошно - тісто повинно вийти досить густе, але густіше, ніж на млинці.
- Помийте яблука, видаліть насіння, тверду серединку і хвостики. Утворені часточки нарізаємо на невеликі квадратики. Розтоплюємо невелику кількість вершкового масла на сковороді і обсмажуємо яблука на середньому вогні зі столовою ложкою цукрової пудри.
- Яблука повинні стати м'якими, але ще не перетворитися в яблучне пюре.
- Збиваємо білки з однією столовою ложкою цукру або цукрової пудри до твердих піків.
- Приблизно третину цих білків потрібно акуратно ложкою вмішати в тісто - воно повинно стати трохи рідкішим.
- Тепер можна випікати коржі. Коржі по товщині повинні бути приблизно як оладки, але, в залежності від вашого смаку, можуть бути товщі або тонше.
10. Викладаємо плоску форму або сковороду папером для випічки. Випікаємо коржі на середньому вогні з обох сторін.
11. Викладаємо корж на форму, на корж кладемо трохи яблук, а потім знову корж.
12. В одному соложенику може бути максимум 5 коржів, інакше він стане дуже високим, і його буде незручно їсти..
13. Змащуємо соложеники збитими білками з усіх боків.
14. Розігріваємо духовку до 210 градусів і ставимо соложеник в духовку для зарум'янювання приблизно на 5 хвилин. За білками потрібно стежити - вони повинні стати золотистими.
Смачного!
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ