Старовинні рецепти української кухні: Горохляники

Фото: www.istockphoto.com

Це звичайно досить умовно старовинний рецепт української кухні. Так як йому ще немає і 100 років. Ця страва була дуже популярною в 50-х роках минулого століття. Зараз  горохляники майже не готують. Та й взагалі якось горох не в особливій пошані в нинішні часи.

Радимо мати на увазі цей рецепт, адже горохляники - гарний варіант для сніданку або вечері. 

Інгредієнти:

  • Горох - 1 ст.
  • Вода - 2 склянки.
  • Борошно пшеничне - 5 ст.л.
  • Кухонна сіль - 0.5 ч.л.
  • Перець чорний мелений - 0.5 ч.л.
  • Петрушка сушена - 1 ч.л.
  • Соняшникова олія - 100 мл
  • Куряче яйце - 1 шт.
  • Сухарі панірувальні - 5 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку потрібно зварити горох. Горох промиваємо і заливаємо холодною проточною водою, бажано на ніч. Води для замочування потрібно стільки, щоб вона покривала горох на один сантиметр. 
  2. Промиваємо його вдруге, воду зливаємо, додаємо чисту воду з розрахунку 1: 2. Можна додати м'ясний бульйон.
  3. Ставимо каструлю на середній вогонь, доводимо до закипання, потім вогонь зменшуємо, горохову кашу солимо за смаком. Коли горох буде варитися, регулярно помішувати його. Готуємо до розварювання гороху і випаровування рідини. Якщо вона випаровується раніше, додаємо ще трохи, поки горох повністю не розвариться і не перестане хрустіти.
  4. Якщо необхідно приминаємо горох товкачем до пюреобразной маси. Потрібно щоб горох повністю охолов.
  5. У двох столових ложках олії на сковороді обсмажуємо очищену від лушпиння і нарізану дрібно цибулю. Додаємо її в горохове пюре.
  6. Вводимо куряче яйце, борошно пшеничне, петрушку сушену, сіль, перець чорний мелений. Все добре перемішуємо.
  7. З отриманої горохової маси формуємо горохлянікі круглої форми і обвалюють у панірувальних сухарях.
  8. Обсмажуємо на розігрітій сковороді з соняшниковою олією до золотистого кольору.

Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

Подавайте горохляники зі шкварками, з товченим часником, сметаною або соусом на основі йогурту

Смачного!