Амбасадор української кухні у світі, шеф-кухар Юрій Ковриженко поділився секретами авторського борщу. Відмінність цього рецепту від класичного у тому, що його можна смакувати, як гарячим — зі сметаною або грецьким йогуртом, так і холодним. Що дуже актуально під час літньої спеки.
Інгредієнти на каструлю 6 л:
- Буряк з гичкою - 1 кг
- Морква - 500 гр
- Картопля - 500 гр
- Цибуля - 250 гр
- Болгарський перець - 1 шт
- Капуста - 1 шт
- Порічки - 200 гр
- Сливи - 5 шт
- Зелена цибуля - 50 гр
- Кріп - 30 гр
- Петрушка - 30 гр
- Часник
- Сіль
- Насіння коріандру
- Лавровий лист
- Сметана або грецький йогурт
Секрети приготування від шефа:
- Перший секрет — цей борщ вариться на воді. Ніякого м”яса, ні грама жиру, він дієтичний і дуже легкий — те, що треба для літа. У киплячу воду з 2-3 лавровими листками закидаємо нарізану кубиками картоплю. До речі, це ще один секрет: якщо кинути картоплю не в холодну, а у киплячу воду, вона “зв'яже” крохмаль і цей овоч буде суттєво кориснішим.
- Коли картопля звариться, додаємо нашинковану капусту і ботвиння буряка. Варимо 5 хвилин.
- Буряк, моркву, болгарський перець, нарізаємо тонкою соломкою (як сірники), цибулю — дрібними кубиками. Порічку перетираємо через сито, щоб забрати кісточки і гілочки. Ревень зачищаємо від шкірок, як стебло селери. Сливи чистимо від кісточок і ріжемо довільними шматками.
- Припустити на пательні цибулю, моркву, буряк та перець. Додати перетерту смородину і сливи.
- Додаємо суміш з пательні в каструлю Приварюємо 10-15 хвилин і додаємо ревень. Тут теж є секрет. Любителям хрумкої капусти у борщі раджу додавати тушковані овочі до того, як капуста повністю звариться. Кислинка від ягід зробить її хрумкою. Для тих, хто як я любить, коли усі інгредієнти однієї консистенції важливо пам'ятати: спочатку повністю зварили капусту, потім додали кислинку.
- Заправити борщ спеціями та зелениною: сіллю, насінням коріандру, зубком подрібненого часнику, кропом, петрушкою. Ще я дуже люблю додавати сушений або свіжий корінь імбиру. Мені подобається як він освіжає страви. Обов'язково скуштуйте борщ перед подачею. Якщо сливи, ревень і ягоди дали надто багато кислоти — варто збалансувати смак страви цукром.
Смачного!
Читай также: Освежающая окрошка: 3 самых вкусных рецепта
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому за думкою дієтологів в жару обід краще відмінити, а також ділилися рецептом ледяної тарілки для окрошки.