За роки свого існування оригінальний рецепт татарського азу змінювався сотні разів, однак, незмінним залишилася основа: м'ясо, томатний соус, солоні огірки, картопля.
Хтось готував азу на манер першої страви, хтось робив його не таким рідким і це була вже друга страва, яке нагадувала рагу по своїй суті. У різних джерелах в азу додають і інші овочі - моркву, солодкий болгарський перець і навіть гриби, баклажани, кабачки і капусту.
Раніше азу готували з конини, але зараз найчастіше за основу береться баранина, яловичина, рідше або майже ніколи - свинина, адже велика частина татар сповідують іслам.
Загальна технологія проста: всі компоненти азу обсмажуються окремо, а потім з'єднуються в казанку і тушкуються разом. Часто азу по-татарськи готують в глиняних горщиках в духовці. Іноді в компанію до м'яса і овочів додають кисломолочний компонент - вершки, сметану або йогурт.
Інгредієнти:
- 600 г яловичини
 - 600 г картофеля
 - 3 солоних огірка
 - 1 цибуля
 - 200 г томатів шматочками з банки або 2 помідори
 - 1 ст.л. томатної пасти
 - 2 зубчики чесноку
 - олія для жаркі 1 ст.л.
 - мука - за смаком
 - зелень кінзи або петрушки - за смаком
 - соль, чорний мелений перець, красний гострий перець - за смаком
 
Читай также: Король в гневе: ТОП-5 брутальных мясных блюд
Спосіб приготування:
- Яловичину наріжте на шматочки довжиною 5 см і товщиною 1 см поперек волокон.
 - У глибокій сковороді розігрійте пару столових ложок олії і покладіть туди м'ясо. Обсмажуйте на середньому вогні, періодично перевертаючи, поки м'ясо не підрум'яниться. Це займе хвилин 20.
 - Залийте м'ясо гарячою кип'яченою водою, щоб вона тільки покривала його. Закрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте м'ясо приблизно 1,5 години, поки воно не стане м'яким. Якщо ви тушкуйєте м'ясо довго, а воно все ще жорстке, додайте шматочок чорного житнього хліба або щіпку соди, так воно приготується набагато швидше.
 - Коли м'ясо буде готове, відкрийте кришку і додайте вогоню, нехай залишок води википить і м'ясо підрум'яниться. Додайте до м'яса цибулю, очищену і порізану дрібними кубиками, і борошно, перемішайте все. Обсмажуйте, поки цибуля не стане м'якою.
 - Додайте томати з банки або натріть на тертці пару свіжих помідорів, попередньо розрізавши їх навпіл. Тримайте їх зрізом до тертці, тоді шкурка залишиться у вас в руках, а в тарілці буде тільки подрібнена м'якоть. Зі свіжими помідорами додайте томатну пасту. Тушкуйте м'ясо з помідорами хвилин п'ять на середньому вогні.
 - Солоні огірки наріжте соломкою і додайте до м'яса, перемішайте і прогрійте все разом ще хвилин п'ять.
 - Поки тушкуватиметься м'ясо, почистіть картоплю і наріжте її шматочками. В окремій сковороді підігрійте 3 столові ложки рослинної олії і обсмажте на нії картоплю. Трохи підсоліть картоплю під час смаження, приблизно пів чайної ложки солі.
 - Додайте картоплю до м'яса, перемішайте все і тушкуйте під кришкою разом 5 хвилин.
 - Часник почистіть і подрібніть, зелень дрібно порубіть. Перевірте азу на сіль, додайте, якщо необхідно, сіль і перець за смаком. Потім додайте до азу часник і зелень, перемішайте і накрийте кришкою.
 
Читай также: Ужин за 15 минут: спагетти с овощами и сыром
10. Вимкніть вогонь. Дайте постояти готовій страві хвилин десять, щоб вона настоялося, а потім подавайте.
Смачного!