15 березня - Жилавий понеділок: починаємо піст

Перший день Великого посту називається Чистий (або Жилавий) понеділок. З цим днем ​​пов'язано багато звичаїв і традицій.

Сама назва цього дня - Чистий понеділок - встановилася тому, що після Масляного тижня було прийнято чистити будинок від духу Масляної. У Чистий понеділок проходили «тужілкі» за Масницею: проводилися кулачні бої для того, щоб «витрусити млинці», люди милися в лазні для очищення від масляного духу, прибиралися в будинку.

У Чистий понеділок відбувався обряд очищення будинку. Для цього клали гарячу цеглу або камінь в таз, заварювали в тазу м'яту і додавали оцет. Цим розчином обприскували весь будинок. Приміщення наповнювалося ароматом і свіжістю, а від духа Масляної не залишалося й сліду.

Чому понеділок Жилавий

Читай также: Великий піст: рецепт омлету без яєць

Цього дня можна було харчуватися лише хлібом та водою. Але правило це нерідко порушувалося. Замість хліба на черені печі пекли пісні паляниці, що називалися "жилавики". Їх замішували просто на воді, ось вони й виходили досить твердими, "жилавими". Така їжа не дуже була до смаку після щедрих млинців, що ними всі ласували під час Масниці, але все ж таки була краще за просто хліб. 

Існувало повір'я: той, хто їсть у Жилавий понеділок такі паляниці, то буде дужим, міцним, жилавим. 

Але є ще одна назва у цього дня - Полоскозуб. Назва пішла від того, що в народі в цей день було прийнято "полоскати зуби" горілкою. Мовляв, робилося то для того, аби перед постом навіть між зубів ніякої забороненої їжі не залишилося. 


Поради, рецепти та корисну інформацію про пісне меню ви знайдете ТУТ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які 5 продуктів здатні замінити м'ясо від час посту та ділилися рецептами пісної солодкої випічки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK