PRO пиво: чим новим радують пивовари України

Наприкінці січня у Будапешті (Угорщина) відбулася друга щорічна конференція пивоварів Центральної Європи. Від українських крафтових виробників виступала речник броварні Varvar Brew Лана Світанкова.      

Крафтове пиво набуває все більшої популярності, тож про нові тенденції та зміни на пивному ринку говоримо саме з Ланою. Як розроблять нові сорти напою та проводять пивні експерименти в українській броварні? Ми вже писали про те, як з'явилася пивоварня Varvar brewery.

А наостанок буде кілька порад: яке пиво варто скуштувати і з якими закусками та іншими продуктами його краще пити. 

- Які тенденції прослідковуються зараз на пивному ринку в Україні?

- Пивний ринок України розвивається і росте. Не так швидко, як хотілося б, не так бурхливо, але він еволюціонує невпинно: починають роботу все нові й нові пивоварні, принаймні у Києві уже щотижня відбуваються презентації нових сортів пива, минулого року вийшла друком чудова енциклопедія “Смак пива”, яка буде корисна й цікава і тим, хто лише починає знайомитися з цим напоєм, і тим, хто уже любить його. Є дві школи пивоварів. Заклади проводять освітні й дегустаційні лекції. Що це, як не розвиток? Попереду ще багато роботи, але ніхто не казав, що буде легко.

Читай также: С новогодним привкусом: в Голландии из елок варят пиво

Пивоварні виходять на міжнародну арену і доводять, що в Україні теж є хороше пиво. Varvar Brew взяли участь у двох міжнародних фестивалях минулого року (Brewskival у Швеції та VAFу Литві), наше пиво здобуло кілька нагород на міжнародних конкурсах: 3 бронзові медалі на International Beer Challenge (Великобританія), 3 дипломи на World Beer Awards (Великобританія) і дві бронзові медалі на World Beer Idol (Чехія).

- Розкажіть про нові сорти, які варили в броварні? З ваших експериментів, який був найбільш вдалим, та який сорт "експериментального" пива найбільше сподобався відвідувачам?

- Про найбільш вдалий важко судити, адже це вирішує не той, хто пиво зварив, а хто його п’є. Проте з найбільш незвичайних можу точно кілька назвати.

Минулого літа ми зробили пиво, яке назвали O’Gurke - це пиво в німецькому стилі гозе, легке, пшеничне, трошки кислувате і солоне пиво (раніше його варили у місті Гослар, де вода була багата на мінерали, й пиво було солоне в природній спосіб, а потім уже через популярність і початок виробництва в інших містах сіль додавали спеціально), але крім того, що пиво саме по собі незвичайне, ми додали в нього свіжі огірки. Пиво вийшло на смак точнісінько як трилітровий бабусин баняк малосольних огірків. На українських фестивалях на нього черги вишиковувалися на другий день, оцінили це пиво і на фестивалі в Швеції, бо смак квашених огірків шведам теж знайомий.

Одним з найнезвичніших експериментів була і співпраця з Вадимом Грановським, власником кав’ярні Coffee in Action і автором кавового напою Flat Red. Разом з ним ми зробили дуже обмежену кількість пивного варіанту - тобто це було пиво з кавою, гранатовим і апельсиновим соком. Весь набір складників в контексті пива звучить дивно, але нам вдалося добитися ідеального співвідношення і вкласти їх у повну гармонію. Відгуки були дуже схвальні.

Усе таки неможливо не згадати в контексті “найбільше сподобалося” нашу спільну варку з американською пивоварнею Saugatuck Brewing Co, яка відбулася в рамках фестивалю Beermaster Day цього літа. Насичений, досить міцний шоколадно-кавово-солодкий стаут (при тому, в ньому немає ні кави, ні шоколаду, вся ця гамма досягалася винятково за рахунок різного солоду). Наразі це найкраще українське пиво за версією користувачів пивного додатку Untappd.

- Які нові сорти пива українського виробництва радите скуштувати, наприклад, з тих, які варять у вас?

- Минулий рік був багатим і на цікаві нові вибрики у світі пива, і на повернення до витоків і класики. Що цікавого дійшло до України:

  • у нас з’явилися брют ІРА. “Брют” в цьому випадку означає лише “сухий”, жодного стосунку до ігристих вин, винних дріжджів чи додавання винограду немає, це дуже сухе пиво, в якому немає зайвої солодкавості, більше бульбашок ніж в звичайному, при цьому воно не є настільки гірким, як можна було б припустити. Це дуже приємне, але водночас зрозуміле пиво, яке можна сміливо радити тим, хто лише долучається до неохопного світу іншого пива.

Читай также: 6 самых вкусных способов использования пива в кулинарии

  • все більше спроб десертних стаутів, і в них можна знайти і ваніль, і горіхи, і шоколад, і навіть табак(!), тобто майже все, що ви хотіли б покласти в торт, а в результаті все це опинилося в пиві. Так само не вгаває і потяг до мілкшейк ІРА, які нагадають вам молочні коктейлі дитинства з фруктами, солодкі, густі, насичені. Для справжніх солодунів.

  • ми продовжуємо відкривати (чи привідкривати) завісу над пивом з використанням диких дріжджів і витримкою у бочках, які точно припадуть до душі любителям сухих сидрів і вин, і змусять їх захоплено вигукнути “і це теж пиво?!”

Зараз можна вибрати пиво на кожен смак. Пивовари не цураються жодних експериментів - на добро це чи на лихо - і що б ви не любили, підібрати щось смачне можна будь-кому, головне мати, від чого відштовхнутися. У той же час всі розуміють, що одним “дивним пивом” не обійдеться, і людям треба з чогось починати, більш доступного і зрозумілого.

- З чим краще смакують світлі та темні сорти пива?

- Розподіл пива на світле й темне не дає й частини уявлення про багатства смаків цього напою. Бо і світле, і темне пиво може бути і солодким, і гірким, і кислим, і міцним і легким, і фруктовим, і кавовим, і ще безліч відтінків. Взагалі сомельє мене повбивають, але я вважаю, що головне - щоб смакувало особисто вам. Не бійтеся експериментувати. Колись мої друзі з жахом дивилися, як я їм шоколадний-шоколадний торт з міцними стаутами чи бельгійськими кислими сортами, а зараз самих від такого за вуха не відтягнеш. 

Читай также: Бірчиця, пивні забіги і розкішні брауні

Немає якихось правил, як у вині “біле - з рибою, червоне - з м’ясом” (і то, мені здається це теж не є непорушним правилом). Морепродукти і пиво? Чудово! М’ясо і пиво? Ідеально! Солодке, сири, легкі закуски, овочі і пиво? Так! Єдине, на що я рекомендую звертати увагу, це щоб пиво і їжа, з якою ви його споживаєте, були однакової насиченості. Інакше легке пиво переважить інтенсивним смаком їжа чи навпаки, і хтось в цій парі загубиться.

- Які плани далі?

- Ми і далі збираємося робити все можливе, щоб розвивати цю культуру в Україні, заявляти про себе на міжнародній арені, брати участь в українських і закордонних пивних фестивалях, варити пиво спільно з іноземними пивоварнями (найближчим часом маємо в планах мінімум три таких спільних події), плекати бочкову програму, вигадувати найдивніші сорти пива і боротися з пивною міфологією і стереотипією. Наприклад, з усталеною думкою, що пиво - це чоловічий напій. Насправді, ним цікавляться багато жінок, і в березні ми робитимемо відкриту варку пива з нашими шанувальницями. За всім новим, цікавим і захопливим можна стежити на нашій сторінці у Фейсбук.  

Гарного настрою і смачного пива!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK