Застуда у дитини: які напої допоможуть

Фото: www.istockphoto.com

Однією водою справа не має обмежуватися. Відразу варто виключити газовану воду та інші смачні, але сповнені хімієї напої, а також пакетовані соки, в них занадто багато цукру. Що ж залишається?

Трав'яні чаї

Робимо їх з лікарських рослин з протизапальними, відхаркувальними та жарознижуючі властивостями. До складу зборів, якими напувають дітей при застуді, може входити липовий цвіт, листя чорної смородини та малини (останні мають властивість знижувати температуру не гірше, ніж малинове варення), календула, чебрець, ромашка, шавлія. Варто пам'ятати, що лікарські трави можуть викликати алергічну реакцію, тому такі напої дітям зі схильністю до алергії потрібно пропонувати з обережністю. Цілющий чай потрібно заварювати, а потім остуджувати до комфортної температури і проціджувати.

Звичайні чаї 

Читай также: Teatime: как пьют чай в разных странах мира

Чай з медом і лимоном, чай з малиновим варенням вважаються самим перевіреним засобом, яким випоюють дитину при простудних і вірусних захворюваннях. Але такий напій дуже легко пересолодити або недодати цукру і він буде кислим. А дуже солодким або кислим питво при хворобі бути не повинно. До того ж містяться в чорному і зеленому чаї кофеїн і танін, які можуть збудливо діяти на нервову систему і заважати здоровому сну, який забезпечує швидке одужання при застуді. Тому не пропонуйте чай у другій половині дня.

Фото: www.istockphoto.com

Морси

Вони покликані забезпечити організм не тільки рідиною, а й вітамінами. А значить, готувати їх треба зі свіжих або розморожених ягід, не піддаючи останні тепловій обробці. Ще один варіант лікувального "морсу" - розвести в склянці теплої води ложку малинового варення: і смачно, і корисно. Тільки після такого напою потрібно гарненько укутати дитину, бо має пропотіти, а потім переодягнути в сухе. Малина цінна саме своїми властивостями "виганяти" застуду через пори.

Інші ягоди для лікування застуди - ожина, обліпиха, журавлина, брусниця, чорна смородина. У них дуже багато вітамінів-антиоксидантів.

Відвар з шипшини

Читай также: Самые полезные свойства шиповника

Незважаючи на назву, варити сушені плоди не треба. Досить залити окропом в термосі і настояти кілька годин: ягоди віддадуть всі свої вітаміни, а їх в шипшині чимало - С, В, К, РР, каротин. 

Фото: www.istockphoto.com

Напої на основі молока

Молоком, в якому розмішана ложечка меду (а ще і шматочок вершкового масла іноді) люблять поїти онуків бабусі: засіб народний, перевірений! Правда, підходить не всім. По-перше, від того, що алергія на продукти бджільництва (а мед - головний) зустрічається зараз нерідко. Якщо після "ліків" почався набряк, потекли сльози і пішла висип по всьому тілу, таке лікування потрібно негайно скасувати.

По-друге, молоко по своїй суті - для дитини не стільки питво, скільки їжа, воно навантажує шлунок. А значить, достатньо однієї чашки в день. Те ж стосується і іншого "молочного" пиття - наприклад, інжиру на молоці (який допомагає при хворому горлі) або змішаної з молоком мінералки.

Мінеральна вода

Лужне пиття при застуді допомагає зробити кашель продуктивним, пом'якшити горло, заспокоїти слизову носоглотки. Воду беруть не питну, яка продається на кожному кроці, а лікувальну. Попередньо потрібно видалити зайві "бульбашки" (залиште на кілька годин, щоб видихалася) і підігріти. До речі, такою мінералкою можна не тільки поїти дитину при застуді, але і робити інгаляції.

Читай также: Продукты, которые запрещено есть при простуде

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, якими стравами з книг про Гаррі Поттера можна порадувати дитину, а також радили, що найкраще приготувати дітям на підвечірок

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK