Великий піст: 6 важливих правил харчування під час посту

Великий піст -  найсуворіший в харчуванні, і тримати його не кожному під силу, не дивлячись на те, що мета посту - очищення насамперед духовне, а не дієта. І використовувати цей час для того, щоб скинути кілограми, не слід. 

Ці 6 порад допоможуть вам грамотно організувати харчування та провести піст без ких-небудь затрат для організму. 

1. Слідкуйте, аби меню було різноманітним

Якщо ви просто позбавитися в вашому меню заборонених продуктів, то ризикуєте недоотримати корисні речовини та вітаміни. Обмежуючи одні продукти, придивіться до інших та введіть їх в раціон. Список дозволених продуктів досить великий. Їх можна сміливо компонувати і готувати з ними безліч смачних страв.

2. Багато пийте

Відхід від звичного раціону вимагає від організму багато сил. Вода допоможе підтримати баланс і вгамує голод. До води додайте зелений чай - він непогано тонізує вранці і знімає втому ввечері.

3. Не забувайте про білок

Читай также: ТОП-10 продуктов, содержащих растительный белок

Обмеження продуктів тваринного походження різко б'є по білкової міцності вашого організму. Допускати таке небажано. Замініть тваринний білок рослинним (бобові і соя).

4. Стежте за реакціями кишечника

При обмеженнях в їжі і зміні харчування кишечник страждає в першу чергу. Порушується мікрофлора, організм намагається очиститися від токсинів, а нестача молочних продуктів стає загрозою. Потрібно побудуватися своє меню так, щоб вистачало клітковини і не було надлишку складно перетравлюваних продуктів.

5. Додайте кальцій

Читай также: ТОП-10 продуктов с высоким содержанием кальция

Також відмова від молочних продуктів, яєць може привести до нестачі кальцію, але без нього неможливі здорове серце і судини, зуби, волосся і кістки. Тож додайте в раціон кунжут, насіння, горіхи, капусту і шпинат, а також мультивітаміни або окремо вітаміни кальцію.

6. Поповнюйте жири

Жири необхідні організму, особливо жіночому. Коли під забороною навіть рослинне масло, нам доводиться важко - збивається менструальний цикл, шкіра втрачає еластичність, організм починає «запасати» жир і вага не йде потім тривалий час. Тому вживайте в пост горіхи, авокадо і різні насіння.

Що можна їсти у Великий піст

  • Свіжі овочі - білокачанна капуста, брокколі, пекінська капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста, селера, картопля, стручкова квасоля, морква, гарбуз, перець, помідори, кабачки, всіляка доступна зелень.
  • Риба і морепродукти дозволені на Благовіщення і у Вербну неділю.
  • Заготовки - консервація горошку, кукурудзи, квасолі, сочевиця, бобові, овочеві суміші, компоти, варення.
  • Фрукти - яблука, цитрусові, виноград, журавлина, гранати. На солодке курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишні, банани, ананаси, яблука, груші.
  • Можна також мармелад, зефір, халву, козинаки, вівсяне печиво, гіркий шоколад без додавання молока, льодяники, мед, цукор, рахат-лукум.

Поради, рецепти та корисну інформацію про постне меню ви знайдете ТУТ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які 5 продуктів здатні замінити м'ясо від час посту та ділилися рецептами пісної солодкої випічки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK