Великий піст - найсуворіший в харчуванні, і тримати його не кожному під силу, не дивлячись на те, що мета посту - очищення насамперед духовне, а не дієта. І використовувати цей час для того, щоб скинути кілограми, не слід.
Ці 6 порад допоможуть вам грамотно організувати харчування та провести піст без ких-небудь затрат для організму.
1. Слідкуйте, аби меню було різноманітним
Якщо ви просто позбавитися в вашому меню заборонених продуктів, то ризикуєте недоотримати корисні речовини та вітаміни. Обмежуючи одні продукти, придивіться до інших та введіть їх в раціон. Список дозволених продуктів досить великий. Їх можна сміливо компонувати і готувати з ними безліч смачних страв.
2. Багато пийте
Відхід від звичного раціону вимагає від організму багато сил. Вода допоможе підтримати баланс і вгамує голод. До води додайте зелений чай - він непогано тонізує вранці і знімає втому ввечері.
3. Не забувайте про білок
Читай также: ТОП-10 продуктов, содержащих растительный белок
Обмеження продуктів тваринного походження різко б'є по білкової міцності вашого організму. Допускати таке небажано. Замініть тваринний білок рослинним (бобові і соя).
4. Стежте за реакціями кишечника
При обмеженнях в їжі і зміні харчування кишечник страждає в першу чергу. Порушується мікрофлора, організм намагається очиститися від токсинів, а нестача молочних продуктів стає загрозою. Потрібно побудуватися своє меню так, щоб вистачало клітковини і не було надлишку складно перетравлюваних продуктів.
5. Додайте кальцій
Читай также: ТОП-10 продуктов с высоким содержанием кальция
Також відмова від молочних продуктів, яєць може привести до нестачі кальцію, але без нього неможливі здорове серце і судини, зуби, волосся і кістки. Тож додайте в раціон кунжут, насіння, горіхи, капусту і шпинат, а також мультивітаміни або окремо вітаміни кальцію.
6. Поповнюйте жири
Жири необхідні організму, особливо жіночому. Коли під забороною навіть рослинне масло, нам доводиться важко - збивається менструальний цикл, шкіра втрачає еластичність, організм починає «запасати» жир і вага не йде потім тривалий час. Тому вживайте в пост горіхи, авокадо і різні насіння.
Що можна їсти у Великий піст
- Свіжі овочі - білокачанна капуста, брокколі, пекінська капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста, селера, картопля, стручкова квасоля, морква, гарбуз, перець, помідори, кабачки, всіляка доступна зелень.
- Риба і морепродукти дозволені на Благовіщення і у Вербну неділю.
- Заготовки - консервація горошку, кукурудзи, квасолі, сочевиця, бобові, овочеві суміші, компоти, варення.
- Фрукти - яблука, цитрусові, виноград, журавлина, гранати. На солодке курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишні, банани, ананаси, яблука, груші.
- Можна також мармелад, зефір, халву, козинаки, вівсяне печиво, гіркий шоколад без додавання молока, льодяники, мед, цукор, рахат-лукум.
Поради, рецепти та корисну інформацію про постне меню ви знайдете ТУТ.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, які 5 продуктів здатні замінити м'ясо від час посту та ділилися рецептами пісної солодкої випічки.