Медовий Спас: прикраса столу - пиріг "Соняшник"

На Медовий Спас, 14 серпня, дома зазвичай сповнені духмяними ароматами свіжоспечених смаколиків. Хазяйки готують солодощі з медом, маком та пригощають ними рідніх, друзів. Дістаються рецепти старовинної випічки, люди діляться один з одним й новими рецептами. Головне, щоб у цей день в смаколиках були присутні кулінарні символи цього свята - мак чи мед. 

У проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» ми ділимося з читачами найцікавішими рецептами випічки до Медового Спасу. І наразі готові розповісти, як зробити справжній витвір кулінарного мистецтва - пиріг "Соняшник". Ваша рішучість буде запорукою того, що все вдасться. Адже рецепт тільки на перший погляд здається складним. Насправді, дотримуючись інструкції, випічка "Соняшника" стане захоплюючою кулінарною пригодою. А додасть впевненості в своїх силах важливий інгредієнт - дріжджі "Духмяна Хата", що виступають партнером в цьому проекті.   

Інгредієнти: 

для тіста*: 

  • Дріжджі "Духмяна Хата" - 20-25 г
  • Масло вершкове або маргарин - 100 г
  • Молоко - 130 мл
  • Яйця - 2 шт.
  • Борошно пшеничне - 400 г
  • Цукор - 70 г
  • Сіль - 1/4 ч. Л.

а також: 

  • Апельсини - 2 шт.
  • Кориця мелена - 1 ч. Л.
  • Цукор - 2/3 склянки (приблизно 150 г)
  • Масло вершкове - 50 г
  • Мед - 1 ст. л.
  • Насіння соняшнику чищене** - 70 г
  • Вершки або молоко жирне - 30 мл
  • Шоколад чорний - 10 г
  • Яйце - 1 шт.

* це тісто "холодного способу приготування", тобто підходити воно буде в холодильнику.  Це відмінно підійде тим, у кого є час приготувати тісто ввечері, вранці ж можна дістати його з холодильника і формувати виріб.

** - можна готувати "Соняшник" і без справжнього насіння, начинивши серединку кульками з тіста, імітуючи насіння.  

Спосіб приготування: 

1. Готуємо тісто. Молоко злегка нагріваємо в мікрохвильовці, додаємо в нього сіль, цукор і яйце. Дріжджі розводимо в цій рідині. 

2. Розм'якшений маргарин натираємо на тертці в молочну суміш, збиваємо. Додаючи потроху борошно, замішуємо м'яке тісто. Заміс краще закінчувати на рівній поверхні, притрушеній борошном.

3. Викладаємо тісто в поліетиленовий пакет і прибираємо в холодильник мінімум на 4 години.

4. Тепер готуємо першу начинку. Для цього змішуємо цедру двох апельсинів, корицю, сік одного апельсина і 2 столових ложки цукру. Помішуючи, розчиняємо цукор.

5. У каструльку з товстим дном перекладаємо очишене насіння, мед, вершки або молоко, 2 ст. л. цукру і вершкове масло. Доводимо до кипіння, варимо 3-5 хвилин на невеликому вогні. Відставляємо  для охолодження.

6. Виймаємо тісто та даємо зігрітися до кімнатної температури, обминаємо його, поділяємо на 8 рівних частин.

7. На аркуші пергаменту зі шматочка тіста за допомогою качалки розкочуємо коло діаметром приблизно 18-20 см. Обрізки тіста нам знадобляться згодом. На круг викладаємо 1 ч. л. апельсиново-коричної начинки, рівномірно розподіляємо тильною стороною ложки. Зверху щедро присипаємо цукром.

8. Тепер треба розкатати наступний кружок,  і накриваємо ним попередній. Так, чергуючи кола тіста і начинку, робимо стовпчик з 4-х пластів тіста. Верхній лист начинкою не змащуємо. 

9. Гострим ножем розрізаємо тісто, не доходячи до країв, на 8 трикутників. .

10. Переносимо пергамент із заготівлею на деко. А потім акуратно вивертаємо трикутнички назовні. 

11. Так само робимо з другою частиною тіста на іншому аркуші пергаменту. Потім перекладаємо розрізаний стовпчик листів тіста з начинкою всередину кільця і ​​знову загинаємо пелюстки. З обрізків тіста робимо "тарілочку" і укладаємо її в серединку.

12. В середину пирога перекладаємо остигле насіння. Яйце розмішуємо виделкою в глибокій тарілці і кулінарним пензлем змащуємо все пелюсточки.

13. Залишаємо пиріг на 15-20 хвилин, щоб дріжджове тісто підійшло. Тим часом нагріваємо духовку до 180 градусів.

14. У духовці пирогу потрібно буде провести приблизно 30 хвилин. Через цей час пробуємо його на готовність дерев'яною шпажкою: якщо вона суха - пора виймати.

15. Даємо пирогу "Соняшник" злегка охолонути і подаємо до столу.

Смачного!

Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK