На Медовий Спас, 14 серпня, дома зазвичай сповнені духмяними ароматами свіжоспечених смаколиків. Хазяйки готують солодощі з медом, маком та пригощають ними рідніх, друзів. Дістаються рецепти старовинної випічки, люди діляться один з одним й новими рецептами. Головне, щоб у цей день в смаколиках були присутні кулінарні символи цього свята - мак чи мед.
У проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» ми ділимося з читачами найцікавішими рецептами випічки до Медового Спасу. І наразі готові розповісти, як зробити справжній витвір кулінарного мистецтва - пиріг "Соняшник". Ваша рішучість буде запорукою того, що все вдасться. Адже рецепт тільки на перший погляд здається складним. Насправді, дотримуючись інструкції, випічка "Соняшника" стане захоплюючою кулінарною пригодою. А додасть впевненості в своїх силах важливий інгредієнт - дріжджі "Духмяна Хата", що виступають партнером в цьому проекті.
Інгредієнти:
для тіста*:
- Дріжджі "Духмяна Хата" - 20-25 г
- Масло вершкове або маргарин - 100 г
- Молоко - 130 мл
- Яйця - 2 шт.
- Борошно пшеничне - 400 г
- Цукор - 70 г
- Сіль - 1/4 ч. Л.
а також:
- Апельсини - 2 шт.
- Кориця мелена - 1 ч. Л.
- Цукор - 2/3 склянки (приблизно 150 г)
- Масло вершкове - 50 г
- Мед - 1 ст. л.
- Насіння соняшнику чищене** - 70 г
- Вершки або молоко жирне - 30 мл
- Шоколад чорний - 10 г
- Яйце - 1 шт.
* це тісто "холодного способу приготування", тобто підходити воно буде в холодильнику. Це відмінно підійде тим, у кого є час приготувати тісто ввечері, вранці ж можна дістати його з холодильника і формувати виріб.
** - можна готувати "Соняшник" і без справжнього насіння, начинивши серединку кульками з тіста, імітуючи насіння.
Спосіб приготування:
1. Готуємо тісто. Молоко злегка нагріваємо в мікрохвильовці, додаємо в нього сіль, цукор і яйце. Дріжджі розводимо в цій рідині.
2. Розм'якшений маргарин натираємо на тертці в молочну суміш, збиваємо. Додаючи потроху борошно, замішуємо м'яке тісто. Заміс краще закінчувати на рівній поверхні, притрушеній борошном.
3. Викладаємо тісто в поліетиленовий пакет і прибираємо в холодильник мінімум на 4 години.
4. Тепер готуємо першу начинку. Для цього змішуємо цедру двох апельсинів, корицю, сік одного апельсина і 2 столових ложки цукру. Помішуючи, розчиняємо цукор.
5. У каструльку з товстим дном перекладаємо очишене насіння, мед, вершки або молоко, 2 ст. л. цукру і вершкове масло. Доводимо до кипіння, варимо 3-5 хвилин на невеликому вогні. Відставляємо для охолодження.
6. Виймаємо тісто та даємо зігрітися до кімнатної температури, обминаємо його, поділяємо на 8 рівних частин.
7. На аркуші пергаменту зі шматочка тіста за допомогою качалки розкочуємо коло діаметром приблизно 18-20 см. Обрізки тіста нам знадобляться згодом. На круг викладаємо 1 ч. л. апельсиново-коричної начинки, рівномірно розподіляємо тильною стороною ложки. Зверху щедро присипаємо цукром.
8. Тепер треба розкатати наступний кружок, і накриваємо ним попередній. Так, чергуючи кола тіста і начинку, робимо стовпчик з 4-х пластів тіста. Верхній лист начинкою не змащуємо.
9. Гострим ножем розрізаємо тісто, не доходячи до країв, на 8 трикутників. .
10. Переносимо пергамент із заготівлею на деко. А потім акуратно вивертаємо трикутнички назовні.
11. Так само робимо з другою частиною тіста на іншому аркуші пергаменту. Потім перекладаємо розрізаний стовпчик листів тіста з начинкою всередину кільця і знову загинаємо пелюстки. З обрізків тіста робимо "тарілочку" і укладаємо її в серединку.
12. В середину пирога перекладаємо остигле насіння. Яйце розмішуємо виделкою в глибокій тарілці і кулінарним пензлем змащуємо все пелюсточки.
13. Залишаємо пиріг на 15-20 хвилин, щоб дріжджове тісто підійшло. Тим часом нагріваємо духовку до 180 градусів.
14. У духовці пирогу потрібно буде провести приблизно 30 хвилин. Через цей час пробуємо його на готовність дерев'яною шпажкою: якщо вона суха - пора виймати.
15. Даємо пирогу "Соняшник" злегка охолонути і подаємо до столу.
Смачного!
Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!