Його величність Борщ: найкращі рецепти

Не тільки в Україні тисячі господинь готують його на свій лад і сперечаються про справжню правильності його рецепта. Люблять його й сусіди з Росії, Польщі, Румунії, Білорусі, Литви та Молдови.

Рецепт праборщу бере своє коріння ще у древніх римлян - тоді римський народ активно вирощував капусту і буряк та варив на м'ясному або рибному бульйоні прототип цього червоного супу. Вважається, вони ж завезли рецепт цієї наваристої страви разом з продуктами в Україну (тоді, звісно ж, всього лише на територію, де зараз знаходиться сучасна Україна). І в такий спосіб капустяно-буряково-фракийская юшка стала «прабатьком» українського борщу.

Українці не вірять в цю версію і пропонують свою: перший борщ стали варити козаки з усього того, що було під рукою. А борщем назвали, переставивши букви в назві юшки "Щерба".

Як би там не було, на сьогоднішній день борщ залишається візитною карткою української кухні. Готувати його не складно, раціонально та цікаво, особливо якщо перебирати між декількома рецептами. 

Борщ з чорносливом, квасолею і копченою грудинкою

Інгредієнти:

  • Курка - 1 шт.,
  • Селера - 1 стебло,
  • Цибуля - 1 шт.,
  • Морква - 3 шт.,
  • Часник - 1 головка,
  • Петрушка - 30 г,
  • Червона цибуля - 2 головки,
  • Лавровий лист, чорний перець горошком за смаком,
  • Помідор - 400 г,
  • Буряк - 1 кг,
  • Чорнослив - 200 г,
  • Квасоля - 400 г,
  • Рослинна олія - ​​50 мл,
  • Капуста - 400 г,
  • Свиняча грудинка підкопченим - 200 г,
  • Сіль і мелений чорний перець - за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Поставте варитися курку з однією цибулиною, однією морквою і стеблом селери. Після закипання додайте стебла петрушки, лавровий лист і перець горошком. Варить бульйон до готовності - 2 години, процідіть готовий до прозорості.
  2. Почистіть буряк, моркву і наріжте соломкою разом з капустою. Грудинку - дрібними кубиками, а червону цибуля півкільцями.
  3. Обсмажте грудинку на рослинній олії, потім додайте цибулю, моркву і буряк. Коли овочі стануть м'якими, додайте нарізані помідори, чорнослив і тушіть хвилин 10.
  4. Тепер з'єднайте бульйон з зажаркою, додайте капусту і варіть до півгодини.
  5. Всипте квасолю, посоліть, поперчіть і варіть ще хвилин 10. Перед вимиканням додайте дрібно нарізаний часник і петрушку.

Холодний борщ

Інгредієнти: 

  • Буряк - 500 г.
  • Картопля - 200 г,
  • Зелена цибуля - 75 г,
  • Свіжий огірок - 2 шт.,
  • Сметана - 2 ст.л.,
  • Яйце - 2 шт.,
  • Цукор,
  • Оцет за смаком,
  • Хрін - 1 ч.л.,
  • Петрушка, кріп, сіль - за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Буряк почистити і нарізати маленькими кубиками, залити водою і поставити на вогонь з додаванням ложки оцту на півгодини.
  2. Одержаний відвар процідити і охолодити, буряк покласти в каструлю разом з вареною картоплею і огірками, нарізаними однаковими кубиками, порубаним яйцем і цибулею.
  3. Подавайте з тертим хріном, сіллю, цукром, гірчицею, приправленими за смаком. Прикрасьте за бажанням зеленню і сметаною.

Зелений борщ зі щавлією

Інгредієнти: 

  • Бульйон - 3 л,
  • Щавлія, петрушка, зелена цибуля - по 1 пучку,
  • Картопля - 2 шт.,
  • Яйце куряче - 3 шт.,
  • Цибуля - половинка,
  • Сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Зваріть бульйон, зваріть 2 яйця, порубайте зелень і підготуйте картопляю і цибулю - почистіть, поріжте.
  2. У бульйон додайте смажену цибулю, рубані варені яйця і зелень.
  3. В кінці розбийте в готовий борщ сире яйце, помішуючи бульйон. Приправте за смаком сіллю і перцем.

Борщ з оселедцем

Інгредієнти: 

  • Буряк - 1 кг,
  • Курячий бульйон - 4 л,
  • Картопля - 400 г,
  • Солоні огірки - 100 г,
  • Квашена капуста - 300 г,
  • Зелений горошок - 300 г,
  • Баклажани - 1 шт.,
  • Солодкий перець - 2 шт.,
  • Морква - 2 шт.,
  • Цукор - 1 ст.л.,
  • Філе оселедця - 400 г,
  • Кріп - 30 г,
  • Рослинне масло - 100 мл,
  • Зелена цибуля - 30 г,
  • Сіль, чорний перець за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Наріжте кубиками буряк, картоплю і моркву, обсмажте до напівготовності на рослинній олії.
  2. Додайте квашену капусту, перець і баклажан, також нарізані кубиками, посластіть і тушіть протягом 10 хвилин.
  3. У каструлі з'єднайте овочі та бульйон, а також зелений горошок, порізаний огірок, приправте за смаком.
  4. Заправте борщ зеленню, а при подач додайте разом з борщем в тарілку кілька скибочок оселедця.

Пісний борщ з коньяком

Інгредієнти:

  • Цибуля - 2 шт.,
  • Морква - 3 шт.,
  • Солодкий перець - 2 шт.,
  • Буряк - 2 шт.,
  • Яблуко - 1 шт.,
  • Капуста - 300 г,
  • Цукор - 3 ст.л.,
  • Лимонний сік - 50 мл,
  • Томатна паста - 120 г,
  • Зелень, сіль за смаком,
  • Перець чилі - половинка
  • Коньяк - 50 г.

Спосіб приготування: 

  1. Спечіть 2 буряки в духовці або мікрохвильовій печі. Поставте на вогонь воду - близько 2 літрів. На сковороді обсмажте моркву, цибулю і перець. Потім додайте кисле яблуко, натерте на тертці, і перець чилі, порубаний дрібно.
  2. Додайте пасту, приправте. У кипляче воду киньте нашатковану капусту, натертий буряк і зажарку зі сковороди.
  3. Вичавіть лимонний сік, посластіть і додайте коньяк. Коли борщ готовий, покришіть зелень і протушкуйте ще пару хвилин під кришкою.

Борщ з мідіями

Інгредієнти:

  • Мідії - 150 г,
  • Буряк - 2 шт.,
  • Капуста - 200 г,
  • Петрушка - 1 пучок,
  • Морква - 1 шт.,
  • Цибуля - 1 шт.,
  • Картопля - 2 шт.,
  • Вершкове масло - 2 ст.л. ,
  • Сметана - 4 ч.л.,
  • Цукор - 1 ч.л.,
  • Оцет - 1ст.л.,
  • Сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Відваріть мідії, відставте бульйон, самі мідії поріжте і обсмажте з цибулею у вершковому маслі.
  2. У каструлі протушкуйте буряк, моркву і зелень в томатній пасті. Наріжте капусту і додайте до овочів- тушіть протягом півгодини.
  3. Закип'ятіть бульйон після мідій, киньте туди картоплю, порізану кубиками, і варіть до напівготовності. Потім додайте зажарку з мідіями, приправте за смаком, посластіть, додайте оцет.
  4. Це борщ смачно подавати зі сметаною.

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK