Старовинні рецепти української кухні: Соложеник

Соложеники - це традиційне українська солодка страва, що готується з яєць, вершків і невеликої кількості борошна. З цього теста випікають на сковороді млинці, які начиняють або перешаровують солодким наповнювачем - варенням, яблуками, маком, а потім обливають збитими білками і запікають у духовці.

Існує величезна кількість різновидів соложеника з різними начинками, починаючи від варення і закінчуючи маком. Ми ділимося рецептом яблучного сложеника, який крім найніжнішого смаку ще й виходить дуже ароматним.

Інгредієнти:

  • яйце куряче - 3 шт.
  • масло вершкове - 50 мл розтоплене
  • вершки - 50 мл 10% або молоко
  • борошно - 0.5 ст. (200 мл)
  • яблуко - 2 шт.
  • цукор - 0.25 ст. (200 мл) в тісто
  • ванільний цукор - 1 ст.л. або цедра лимона
  • цукор - 2 ст.л. для білків
  • цукор - 1 ст.л. або цукрова пудра, для яблук

Спосіб приготування:

  1. Для початку потрібно акуратно відокремити білки від жовтків. Білки відставити в ємності для збивання.
  2. Жовтки збити з цукром до побіління.
  3. Продовжуючи розмішувати або збивати, невеликими порціями додайте розтоплене вершкове масло, потім молоко або вершки, потім ванільний цукор або лимонну цедру.
  4. Останнім поступово вводимо борошно - тісто повинно вийти досить густе, але густіше, ніж на млинці.
  5. Помийте яблука, видаліть насіння, тверду серединку і хвостики. Утворені часточки нарізаємо на невеликі квадратики. Розтоплюємо невелику кількість вершкового масла на сковороді і обсмажуємо яблука на середньому вогні зі столовою ложкою цукрової пудри.
  6. Яблука повинні стати м'якими, але ще не перетворитися в яблучне пюре.
  7. Збиваємо білки з однією столовою ложкою цукру або цукрової пудри до твердих піків.
  8. Приблизно третину цих білків потрібно акуратно ложкою вмішати в тісто - воно повинно стати трохи рідкішим.
  9. Тепер можна випікати коржі. Коржі по товщині повинні бути приблизно як оладки, але, в залежності від вашого смаку, можуть бути товщі або тонше.

10. Викладаємо плоску форму або сковороду папером для випічки. Випікаємо коржі на середньому вогні з обох сторін.

11. Викладаємо корж на форму, на корж кладемо трохи яблук, а потім знову корж.

12. В одному соложенику може бути максимум 5 коржів, інакше він стане дуже високим, і його буде незручно їсти..

13. Змащуємо соложеники збитими білками з усіх боків.

14. Розігріваємо духовку до 210 градусів і ставимо соложеник в духовку для зарум'янювання приблизно на 5 хвилин. За білками потрібно стежити - вони повинні стати золотистими.

Смачного!


Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK