Фото: www.istockphoto.com
Це звичайно досить умовно старовинний рецепт української кухні. Так як йому ще немає і 100 років. Ця страва була дуже популярною в 50-х роках минулого століття. Зараз горохляники майже не готують. Та й взагалі якось горох не в особливій пошані в нинішні часи.
Радимо мати на увазі цей рецепт, адже горохляники - гарний варіант для сніданку або вечері.
Інгредієнти:
- Горох - 1 ст.
- Вода - 2 склянки.
- Борошно пшеничне - 5 ст.л.
- Кухонна сіль - 0.5 ч.л.
- Перець чорний мелений - 0.5 ч.л.
- Петрушка сушена - 1 ч.л.
- Соняшникова олія - 100 мл
- Куряче яйце - 1 шт.
- Сухарі панірувальні - 5 ст.л.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Спосіб приготування:
- Спочатку потрібно зварити горох. Горох промиваємо і заливаємо холодною проточною водою, бажано на ніч. Води для замочування потрібно стільки, щоб вона покривала горох на один сантиметр.
- Промиваємо його вдруге, воду зливаємо, додаємо чисту воду з розрахунку 1: 2. Можна додати м'ясний бульйон.
- Ставимо каструлю на середній вогонь, доводимо до закипання, потім вогонь зменшуємо, горохову кашу солимо за смаком. Коли горох буде варитися, регулярно помішувати його. Готуємо до розварювання гороху і випаровування рідини. Якщо вона випаровується раніше, додаємо ще трохи, поки горох повністю не розвариться і не перестане хрустіти.
- Якщо необхідно приминаємо горох товкачем до пюреобразной маси. Потрібно щоб горох повністю охолов.
- У двох столових ложках олії на сковороді обсмажуємо очищену від лушпиння і нарізану дрібно цибулю. Додаємо її в горохове пюре.
- Вводимо куряче яйце, борошно пшеничне, петрушку сушену, сіль, перець чорний мелений. Все добре перемішуємо.
- З отриманої горохової маси формуємо горохлянікі круглої форми і обвалюють у панірувальних сухарях.
- Обсмажуємо на розігрітій сковороді з соняшниковою олією до золотистого кольору.
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ
Подавайте горохляники зі шкварками, з товченим часником, сметаною або соусом на основі йогурту.
Смачного!