Літній борщ від шефа: із порічками, ревенем і чорними сливами

Амбасадор української кухні у світі, шеф-кухар Юрій Ковриженко поділився секретами авторського борщу. Відмінність цього рецепту від класичного у тому, що його можна смакувати, як гарячим —  зі сметаною або грецьким йогуртом, так і холодним. Що дуже актуально під час літньої спеки. 

Інгредієнти на каструлю 6 л:  

  • Буряк з гичкою - 1 кг
  • Морква - 500 гр
  • Картопля - 500 гр
  • Цибуля - 250 гр
  • Болгарський перець - 1 шт
  • Капуста - 1 шт
  • Порічки - 200 гр
  • Сливи - 5 шт
  • Зелена цибуля - 50 гр
  • Кріп - 30 гр
  • Петрушка - 30 гр
  • Часник 
  • Сіль
  • Насіння коріандру 
  • Лавровий лист
  • Сметана або грецький йогурт

Секрети приготування від шефа: 

  1. Перший секрет — цей борщ вариться на воді. Ніякого м”яса, ні грама жиру, він дієтичний і дуже легкий — те, що треба для літа. У киплячу воду з 2-3 лавровими листками закидаємо нарізану кубиками картоплю. До речі, це ще один секрет: якщо кинути картоплю не в холодну, а у киплячу воду, вона “зв'яже” крохмаль і цей овоч буде суттєво кориснішим. 
  2. Коли картопля звариться, додаємо нашинковану капусту і ботвиння буряка. Варимо 5 хвилин. 
  3. Буряк, моркву, болгарський перець, нарізаємо тонкою соломкою (як сірники), цибулю — дрібними кубиками.  Порічку перетираємо через сито, щоб забрати кісточки і гілочки. Ревень зачищаємо від шкірок, як стебло селери. Сливи чистимо від кісточок і ріжемо довільними шматками.
  4. Припустити на пательні  цибулю, моркву, буряк та перець. Додати перетерту смородину і сливи. 
  5. Додаємо суміш з пательні в каструлю Приварюємо 10-15 хвилин і додаємо ревень. Тут теж є секрет. Любителям хрумкої капусти у борщі раджу додавати тушковані овочі до того, як капуста повністю звариться. Кислинка від ягід зробить її хрумкою. Для тих, хто як я любить, коли усі інгредієнти однієї консистенції важливо пам'ятати: спочатку повністю зварили капусту, потім додали кислинку. 
  6. Заправити борщ спеціями та зелениною: сіллю, насінням коріандру, зубком подрібненого часнику, кропом, петрушкою. Ще я дуже люблю додавати сушений або свіжий корінь імбиру. Мені подобається як він освіжає страви. Обов'язково скуштуйте борщ перед подачею. Якщо сливи, ревень і ягоди дали надто багато кислоти — варто збалансувати смак  страви цукром. 

Смачного!

Читай также: Освежающая окрошка: 3 самых вкусных рецепта

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому за думкою дієтологів в жару обід краще відмінити, а також ділилися рецептом ледяної тарілки для окрошки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK