Гарнір по-сербськи: запечена квасоля Пребранац

Пребранац - традиційне сербське блюдо з квасолі, вельми ситне і поживне. По суті це просто запечена квасоля з цибулею. Серби так і кажуть: «Просто, як квасоля».

Читай также: Чем угощает Сербия?

Але, незважаючи на свою простоту, страва виходить смачною, ситною і дуже цінується на Балканах, її зазвичай готують на свої повсякденні та святкові обіди не тільки серби, а й хорвати, боснійці та інші.

Інгредієнти: 

  • Велика біла квасоля - 500 г
  • Ріпчаста цибуля - 1 кг
  • Масло рослинне - 2 ст л
  • Часник - 4-5 зубків
  • Лавровий лист - 2-3 шт
  • Паприка солодка мелена - 2 ч л
  • Паприка гостра мелена - 1 ч л
  • Томатна паста - 1 ст. л.
  • Сіль, чорний перець - за смаком

Спосіб приготування:

  1. Квасолю залити водою, залишити на ніч. Води наливати більше, квасоля збільшується в об'ємі.
  2. На наступний день воду злити, квасолю промити, залити свіжою водою і поставити на вогонь.
  3. Киплячу воду знову злити і залити гарячою водою на два пальці вище рівня квасолі. Варити квасолю до м'якості.
  4. У воду додати лавровий лист і крупно нарізану цибулину (для смаку). Коли квасоля звариться, відкинути її на друшляк, а воду зберегти.
  5. Цибулю очистити і помити. Нарізати тонкими півкільцями, посмажити на рослинному маслі до м'якості. Щоб пішло менше масла, можна в процесі додавати потроху воду, в якій варилася квасоля.
  6. Наприкінці смаження додати до цибулі подрібнені зубчики часнику, солодку і гостру паприку. Перемішати.
  7. Форму для запікання змастити рослинною олією, викласти на дно ряд квасолі, на неї ряд лука, знову квасоля-цибуля-квасоля. І кожен ряд посолити-поперчити
  8. У збереженої від варіння воді розвести томатну пасту, залити нею квасолю, щоб рідина була на палець вище, поставити форму в духовку розігріту на 180 градусів, запікати близько години.

Присоединяйтесь к нам в соцсетях: 

ФейсбукPinterest, Вконтакте

9. Пребранац готовий, коли рідина випарується і загусне, але страва не повинно вийти сухою.

Смачного! 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK