Страва дня: азу по-татарськи

За роки свого існування оригінальний рецепт татарського азу змінювався сотні разів, однак, незмінним залишилася основа: м'ясо, томатний соус, солоні огірки, картопля.

Хтось готував азу на манер першої страви, хтось робив його не таким рідким і це була вже друга страва, яке нагадувала рагу по своїй суті. У різних джерелах в азу додають і інші овочі - моркву, солодкий болгарський перець і навіть гриби, баклажани, кабачки і капусту.

Раніше азу готували з конини, але зараз найчастіше за основу береться баранина, яловичина, рідше або майже ніколи - свинина, адже велика частина татар сповідують іслам.

Загальна технологія проста: всі компоненти азу обсмажуються окремо, а потім з'єднуються в казанку і тушкуються разом. Часто азу по-татарськи готують в глиняних горщиках в духовці. Іноді в компанію до м'яса і овочів додають кисломолочний компонент - вершки, сметану або йогурт.

Інгредієнти: 

  • 600 г яловичини
  • 600 г картофеля
  • 3 солоних огірка
  • 1 цибуля
  • 200 г томатів шматочками з банки або 2 помідори
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 2 зубчики чесноку
  • олія для жаркі 1 ст.л.
  • мука - за смаком
  • зелень кінзи або петрушки - за смаком
  • соль, чорний мелений перець, красний гострий перець - за смаком

Читай также: Король в гневе: ТОП-5 брутальных мясных блюд

Спосіб приготування: 

  1. Яловичину наріжте на шматочки довжиною 5 см і товщиною 1 см поперек волокон.
  2. У глибокій сковороді розігрійте пару столових ложок олії і покладіть туди м'ясо. Обсмажуйте на середньому вогні, періодично перевертаючи, поки м'ясо не підрум'яниться. Це займе хвилин 20.
  3. Залийте м'ясо гарячою кип'яченою водою, щоб вона тільки покривала його. Закрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте м'ясо приблизно 1,5 години, поки воно не стане м'яким. Якщо ви тушкуйєте м'ясо довго, а воно все ще жорстке, додайте шматочок чорного житнього хліба або щіпку соди, так воно приготується набагато швидше.
  4. Коли м'ясо буде готове, відкрийте кришку і додайте вогоню, нехай залишок води википить і м'ясо підрум'яниться. Додайте до м'яса цибулю, очищену і порізану дрібними кубиками, і борошно, перемішайте все. Обсмажуйте, поки цибуля не стане м'якою.
  5. Додайте томати з банки або натріть на тертці пару свіжих помідорів, попередньо розрізавши їх навпіл. Тримайте їх зрізом до тертці, тоді шкурка залишиться у вас в руках, а в тарілці буде тільки подрібнена м'якоть. Зі свіжими помідорами додайте томатну пасту. Тушкуйте м'ясо з помідорами хвилин п'ять на середньому вогні.
  6. Солоні огірки наріжте соломкою і додайте до м'яса, перемішайте і прогрійте все разом ще хвилин п'ять.
  7. Поки тушкуватиметься м'ясо, почистіть картоплю і наріжте її шматочками. В окремій сковороді підігрійте 3 столові ложки рослинної олії і обсмажте на нії картоплю. Трохи підсоліть картоплю під час смаження, приблизно пів чайної ложки солі.
  8. Додайте картоплю до м'яса, перемішайте все і тушкуйте під кришкою разом 5 хвилин.
  9. Часник почистіть і подрібніть, зелень дрібно порубіть. Перевірте азу на сіль, додайте, якщо необхідно, сіль і перець за смаком. Потім додайте до азу часник і зелень, перемішайте і накрийте кришкою.

Читай также: Ужин за 15 минут: спагетти с овощами и сыром

10. Вимкніть вогонь. Дайте постояти готовій страві хвилин десять, щоб вона настоялося, а потім подавайте.

Смачного! 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK