Інтерв'ю із фермером, що вирощує спаржу в Черкасах

Не випадково у 2013 році мудрий фермер з Черкащини почав вирощувати спаржу разом із ягодами та фруктами. Попит на вітамінний овоч серед українців є. Ресторани й найбільші торгові мережі країни активно замовляють цей продукт. А за 10 років спаржі в Україні взагалі прогнозують перше місце в переліку експортних продуктів. Тож вирощування аспарагуса поступово стає трендом.   

Цікаво, що врожай першого свіжого овочу завдяки розвитку тепличних технологій можна отримувати не тільки ранньої весни, а й восени. 

Про українську спаржу говоримо з головою колективного підприємства "Садовод" Юрієм Марчуком.

- Від батька вам дісталася сімейна справа з вирощування та продажу плодово-ягідних саджанців. А як і коли з'явилася ідея займатися вирощуванням спаржі в Україні? Чому саме спаржі?

- Ринок посадкового матеріалу дуже нестабільний і непередбачуваний. До того ж, довгий оберт коштів – два роки треба щоб виростити саджанець. В наших умовах суцільної нестабільності потрібно знайти інші джерела доходу для підстраховки.

Читай также: Нові світові фуд-тренди

Спаржу я обрав тому, що її агротехніка дуже схожа на вирощування вегетативних підщеп. Ми в цій справі маємо неабиякий досвід і практично усю техніку. тим більше, що український клімат підходить для цього овоча, спаржа вирощується в усіх кліматичних зонах. Від Канади до Чілі.

- Які сорти спаржі вирощуєте?

- Вирощуємо тільки зелені сорти спаржі. 95% світового виробництва – саме зелена спаржа. Ми обрали сорти американської селекції, оскільки вони не потребують очищення і вживаються як у свіжому, так і приготованому вигляді. З шести випробуваних нами сортів, залишився один, але він кращий!

Зараз на випробуванні ще дев’ять сортів з усіх куточків світу. Ми повинні знайти «наші» сорти, адже спаржа, це баготорічна рослина. На одному місці може рости до 20 років. То ж садити усе підряд, не будучи впевненим у властивостях сорту – дуже ризиковане марнотратство часу і грошей.

Щодо білої спаржі, то це та ж сама зелена, тільки вирощена без доступу сонячного світла. Тобто, ви нагортаєте зверху великий бурт землі, а потім виколупуєте з нього спаржу. Вирощувати її складно, бо для неї у нас дуже важкі грунти. Білу спаржу вживають у північній Європі та Скандинавії.

- Чи можна назвати спаржу еко-продуктом? Є сертифікати про органічне походження?

- Різноманітні сертифікати - це просто маркетинг. Одні продають сертифікати, інші таким чином намагаються продати дорожче свою продукцію. У нас неможливе вирощування органіки хоча б тому, що в Україні практично немає чистої води.

Що стосується спаржі, то вона дійсно є еко-продуктом, тому, що це самий перший овоч відкритого грунту. У період збору врожаю, ще немає ні шкідників, ні бурьянів, то ж немає потреби у застосуванні пестицидів, гербіцидів, тощо. 100% органіка і не треба ніяких сертифікатів!

- Ваше підприємство "Садовод" одне з перших почало вирощувати спаржу (Asparagus) в Україні. Розкажіть, яким був старт проекту?

- Оскільки в Україні немає посадкового матеріалу спаржі, його потрібно було завозити з-за кордону. Враховуючі наші реалії бюрократії та суцільного дебілізму, зробити це було не так і просто. Та колись я був дуже фаховим логістом і мені це вдалося.

- У вас великий підприємницький досвід у різних сферах діяльності ще й у різних країнах, проте українським аграрієм ви стали не так давно. Чи важко було спочатку і чи не жалкуєте, що продали успішний бізнес в Австралії та повернулися в Україну?

- У мене дві вищих освіти – технічна і юридична. А от агрономічну довелося здобувати на полі та з книжками. Звичайно, це важко. Але, як кажуть: «У світі можна купити все. Крім досвіду!» Часом жалкую за Австралією. Але, де народився, там і згодився. Більше всього обурює те, що в Україні мій досвід нікому не потрібен. Люди поїдуть, землю розкрадуть. Країна зникне.

- Складно вирощувати спаржу? Скільки часу займає процес від висівання насіння до збору врожаю?

- Три роки потрібно до початку отримання першого врожаю. Потім ще два роки на повернення вкладених коштів. Тобто прибуток ви почнете отримувати на шостий рік!

З огляду на українські реалії, коли довгострокові інвестиції дуже ризиковані, треба бути справжнім авантюристом, що б наважитися на цей бізнес. Але, хто не ризикує, той не їсть спаржі! Наша мета, довести площу під спаржу до 50 га.

Читай также: Чем спаржа полезна для организма человека

Для організації бізнесу додатково довелося побудувати холодильник і купити в Голандії сортувальну лінію та деяку техніку. КП Садовод у с. Хутори під Черкасами - це плодорозсадник. Розсадництвом займається еліта аграрного світу, оскільки від нашої роботи залежить все, що у вас виросте в подальшому. Тому наш персонал дуже кваліфікований. На збір додатково наймаємо тимчасових працівників.

- Вирощування та збір спаржі - це здебільшого ручна справа. Чи вистачає вам робочих рук?

- Спаржа - це один з найдорожчих овочів у світі завдяки тому, що це виключно ручна робота. Але робочих рук катастрофічно не вистачає. Спаржу потрібно збирати кожен день, у неї немає ні вихідних, ні свят. Росте вона до 6 см в день, і якщо ви не зріжете її сьогодні, то завтра викинете. Торішня весна видалася дуже короткою, і роботи на нас звалилося неймовірно. Були ночі, коли я спав 3,5 години.

- Підраховували, скільки врожаю збираєте за місяць? Наскільки вирощування спаржі в Україні рентабельна справа?

- Валовий врожай і товарний врожай, це дві великі різниці. Чим більше частка товарного врожаю, тим краще сорт адаптований до наших умов. Тому я так переймаюся вибором правильних сортів. Можна зібрати тону спаржі, але до магазину поїде її невелика кількість. Все інше буде або тонке, або криве. Я роздивляюся фото деяких наших спаржоводів і пересвідчуюся, що те, чим вони хизуються, ми просто викидаємо. Трапляються і форс-мажори. Якось везли спаржу на Київ, а машина зламалася. Довелося влаштовувати «виїзну» торгівлю посеред дороги.

- У Германії, наприклад, найбільшим попитом користується біла спаржа, а у нас?

Читай также: Красивая спаржа: в конкурсе фуд-фотографов украинка заняла 2 место

- У Германії так, але у більшості світу – ні. Смаки дуже відрізняються. Дехто вважає, що спаржа повинна бути товста. А от швейцарці і японці навпаки. Найдорожча, це спаржа Бебі – 10 сантиметрів пагона відламаного з верху. Стандарт довжини пагона 23 см. А от Китайці вважають що 40 см. До речі, половина світового виробництва спаржі – Китай.

- Підкажіть, як правильно обирати спаржу. На що звертати увагу, купуючи в магазині чи на ринку? Має значення довжина, товщина і колір стебла? Який вигляд повинна мати свіжа спаржа і як зберігатися?

- Перше-спаржа не повинна бути здерев’янілою. Тільки пружна, гнучка, з нерозкритою головкою. Друге – спаржа може бути тільки свіжою! Те, що завозиться з-за кордону, це не спаржа. В залежності від того, що ви збираєтеся приготувати, обираєте товщину. Для свіжого салату тонше, а для грилю товще і т.і. Зберігається так само, як квіти. Трохи води в банку і в холодильник. У сезон спаржі усі спаржолюби забивають нею свої морозилки, щоб надовго вистачило.

- Як можна і як радите споживати спаржу?

- Ніхто поки що в Україні не вирощує американську спаржу, ми перші. Моя улюблена страва: на пательні розігріваєте топлене вершкове масло. 2-3 хвилини обжарюєте спаржу. Вона стане яскраво-зелена. Посоліть і можете насолоджуватися. Я їм спаржу увесь рік. У сезон - свіжу, потім з морозилки.

Читай также: Веганські продукти: ТОП-5 українських виробників

- У чому секрет успіху вашої справи? Які плани і про що мрієте?

- Секрет успіху кожної справи в наполегливості. Оберіть собі ціль і йдіть до неї незважаючи ні на що. Успіх гарантовано. Мрію, що б Україна врешті решт звільнилася від казнокрадів і зайняла місце серед достойних країн. Тому усім читачам бажаю міцного здоров’я, а міцності йому додасть наша спаржа!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK