Франція, Бельгія та Україна: історія виникнення львівського шоколаду

Пряний чорний з перчинкою, солодкий білий з нотами вишні або ніжний молочний з малиною і маршмелоу - це все про шоколад. Крафтові смаколики частіше дивують поєднанням смаків, і найкраще передають почуття. 

Шоколадними плитками, які робить кондитер самоук зі Львова, варто насолоджуватися так, ніби читаєш цікаву статтю. Смакувати кожен шматочок, ніби чіпляєшся оком за завитки літер, надрукованих французькою на обгортці українського крафту. Бо недарма ж назву солодкому бренду дала старовинна львіська газета!

Про ім'я для солодощів та про те, як робить крафтові смаколики шоколатьє з юридичною освітою говоримо із засновником бренду "Leopol’" Сергієм Данчишиним.

- Як розпочали власну справу з виготовлення солодощів?

- Власною справою займаюся з 2013 року. Тоді тільки приїхав з Франції, де працював на будівництві, і зрозумів, що хочу свій бізнес, ще точно не визначився який, але дуже хотів. Розпочинав багато проектів, не всі були вдалі, а шоколад став щасливою спробою. Перші кроки у цій сфері робив разом з другом. У нас був спільний бренд, що називався "Solodke zi L'vova". Ми збирали продукцію львівських виробників солодощів і їздили на ярмарки до Києва її продавати.

На одному ярмарку я побачив дуже гарний шоколад ручної роботи. Він настільки мені сподобався, що захотілось зробити таке диво власноруч. Повернувся до Львова, почав шукати можливості та постачальників сировини, вивчати конкурентів. Дізнавався, хто займається таким шоколадом, і виявив для себе дуже дивну річ: у Львові, окрім Львівської майстерні, не було якісного шоколаду. В таких умовах я розпочав свій стартап.

- Важко було спершу?

Читай также: 5 причин есть черный шоколад

- Стартового капіталу як такого не було. Закінчивши юрфак, я жодного дня не працював за спеціальністю, зате довго працював у сфері обслуговування: був барменом на дискотеках і офіціантом. Тому у плані комунікацій у мене проблем не було і дуже легко налагоджую нові зв'язки. Допомагають рідні та друзі. Вони перші поціновувачі мого шоколаду і перші відвідувачі авторських майстер-класів.

- Що знадобилося для початку, окрім грошей?

- Для початку знадобилося велике бажання. Це єдине, що було з самого початку. Ні грошей, ні обладнання - нічого абсолютно не було. Тільки бажання. Але я вважаю, що якщо бажання є, то решта - знайдеться. Я вчився виготовляти шоколадні цукерки та плитки по відео у ютубі.

- Усе починалося на домашній кухні?

- Так, але зараз у нас є цех повністю обладнаний. Важкі процеси намагаємо автоматизувати, але у нас шоколад ручної роботи, тому кожну плитку виливаємо, прикрашаємо та пакуємо вручну.

- Хто вам зараз допомагає?

- Окрім мене, зараз на виробництві задіяні троє людей.

- Звідки взялася назва "Леополь"?

- О, це цікава історія. У Львові у 1776 році видавали Gazette de Leopol, друкували її французькою мовою, а українською назва видання перекладається як "Львівська газета". Видання публікували виключно правдиві статті. У газети ми запозичили назву Leopol, і навіть стилізували упаковку для шоколаду під газетну сторінку. Шоколад Леополь, а слово правильно вимовляти з наголосом на перше О, дарує ласунам тільки натуральний смак, приємні новини, враження та заряд позитиву.

Читай также: Шоколад: мифы и реальность

Leopol' - це шматочок романтичного та незабутного міста Львів, яким ми готові ділитися зі всім світом. До речі, торгова марка "Leopol" запатентована вже, тож працюємо в рамках закону. Для мене, як для юриста за освітою, це дуже важливий момент. У нас є навіть сертифікати якості по кошеру та халялю.

- З сертифікатами якості продукту розібралися. Розкажіть, яку сировину використовуєте?

- Шоколад беремо безпосередньо в Бельгії , бо це світовий лідер, країна, яка задає тенціїї у світі по шоколаду і смаках. Бельгійський шоколад відповідає всім європейським стандартам якості, має також знак BIO. Інші інгредієнти - українські. Наприклад, сублімати - це дуже дорогий продукт, використовуємо їх в багатьох наших плитках, тому ягоди, горіхи - все наше рідне. Співпрацюємо з такими ж крафтовими виробниками, як і ми.

- Яким шоколадом дивуєте львівських гурманів?

- І не тільки львівських! У нас є плитки з білого, молочного та чорного шоколаду, з ягодами, горіхами та насінням. А якщо точніше, то це три види чорного шоколаду: класичний чорний з полуницею і кокосом, чорний шоколад з перцем і морською сіллю, є шоколад із зернятками кави. Чорний шоколад з перцем чілі та морською сіллю - складається на 72% з какао-продуктів і більше гіркий, ніж солодкий, за рахунок солі і легенької перчинки він у міру пікантний. Ми довго виводили цю формулу.

Робимо чотири види молочного: солона карамель і хрумке печиво, з сублимованою малиною та маршмелоу, з цільними горіхами та насінням (кунжут, гарбузове насіння, волоський горіх, арахіс), і молочний з бульбашками в чорному та білому шоколаді.

Читай также: Ласунчики, вам сюди: 3 найкрутіші музеї шоколаду в Україні

Наш білий шоколад більше на гурманів розрахований. У нього незвичайних смак: сам шоколад дуже солодкий, але у ньому є кисла вишня, то і смак виходить кисло-солодкий.

Намагаємося частіше дивувати наших ласунів. До дня закоханих випустили лімітовану серію цукерок у формі серця з чорного та білого шоколаду. Створили шоколад для вегетаріанців та веганів: неймовірно смачний з керобу та доповнений насінням чіа, соняшника та волоським горіхом. Один тільки аромат цих смаколиків вже вражає!

- Як придумуєте нові смаки? Є технолог, який допомагає їх робробляти?

- Усі смаки ми придумували разом з дружиною. Разом все обговорюємо, намагаємося сворити щось новеньке, багато експериментуємо. Робимо шоколад без цукру на основі керобу, у нас є дівчата, які допомагають у виробництві, але все під моїм чітким контролем.

- Чи можна вас назвати великим ласуном?

- До того, як я почав займатись шоколадом, то так, я був великим солодкоїжкою. Зараз - перенаситився організм. Хоча, є моменти, коли я можу з'їсти плитку шоколаду, навіть незамислюючись. Але! Тільки свій шоколад, власного виробництва. І синові, якому нині 2,8 років, даю скибочку нашого чорного шоколаду раз на 2-3 дні. Натуральний продукт не шкодить дітям. На відміну від кіндерів, які можуть призвести до проблем зі шлунком, натуральнйи чорний шоколад ще нікому не нашкодив.

- Є думка, що кондитери дуже полюбляють шоколад, тому вони зазвичай - товстуни. Як ви слідкуєте за своєю фігурою в такому оточенні солодощів?

- Я б сказав, це стереотип. Враховуючи, що я займаюся шоколадом, протягом року я споживаю більше солодщів, ніж будь-який пересічний українець, але навіть у мене буває, що вдома немає жодної плитки шоколаду.

- Які поради даєте споживачам?

- Шоколад - це продукт, який варто споживати після основної трапези. Зазвичай чорний шоколад можна до вина та коньяку, до віскі, взагалі до алкоголю споживати. Молочний шоколад - до більш гарячих напоїв - капучино, лате, чай. А білий шоколад вже самі обирайте, з чим його поєднувати.

Читай также: 300 пар одружилося на Національному святі шоколаду

- Що побажаєте читачам?

- Уважно читати склад продукту, побільше і частіше. Якщо у складі на упаковці зазначено какао-порошок, або рослинні жири, то це радше можна назвати шоколадним продуктом, а не шоколадом. У шоколаді обов'язково має бути какао-терте, і какао масло, тоді це шоколад. Обирайте справжнє і нехай вам буде смачно!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK