Старовинні рецепти української кухні: закарпатська ріплянка

Уявіть собі, ця страва навіть має свій фестиваль! Так, з 2013 року в середині червня в Колочаві, що на Закарпатті, проходить фестиваль "Колочавська ріплянка".  Що це за страва така?

Ріплянка - це традиційне блюдо жителів Колочави, яке готують кілька разів на тиждень в кожному будинку села. Складається воно з розвареного в пюре картоплі і кукурудзяного борошна. Чому страва так називається? Тут все просто, на місцевому діалекті "ріпа" - це картопля. 

Рецепт ріплянки

  1. Звіріть картоплю в невеликій кількості води. Воду зливати не слід. Всипте туди попередьньо замочену у теплій воді кукурудзяну крупу (середнього помолу).
  2. Вимісіть до однорідності.
  3. Посуд для запікання рясно змастіть вершковим маслом. Виложіть в нього ріплянку, зверху положіть шматочок масла і притрусіть бринзою.
  4. Запікайте в духовці (220℃) протягом 30-40 хвилин до утворення золотистої корочки.

Подавайте ріплянку зі сметаною та шкварками. Доречними додатками до неї стануть соління та салат з квашеної капусти. 

Смачного!

Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найбільш популярні страви східноїзахідноїпівденноїнівнічної та центральної України.