Україна кулінарна: найпопулярніші страви західної України

Розказати про кулінарні уподобання та традиції півночі, півдня, сходу, заходу та центру країни покликаний проект “Україна кулінарна”. Ми вже розказали, якими стравами може похвалитися центральна Україна, а тепер вся увага на кулінарні особливості заходу країни.

Кухня регіону оригінальна і проста одночасно. Найпоширенішими продуктами є кукурудзяна крупа і борошно, квасолю, гриби, картопля і місцевий солоний сир «бриндзя» (не плутати з бринзою). А також великий вплив на кухню регіону надали сусіди - Угорщина, Румунія, Польща.

Історик Тарас Возняк встановив, що основна відмінність зокрема галицької кухні полягає в тому, що страви в ній готують не для власного задоволення, а для демонстрації іншим. А ще кухня Західної України базується на точному дотриманні пропорцій продуктів в кожній страві, на дотриманні технології приготування, інколи доволі непростої. 

Читай также: Українська упаковка для фаст-фуду перемогла на престижному міжнародному конкурсі

Найбільш популярними на заході України є такі страви.

Чанахи

Це така м'ясна страва з копчених ребер, в якій шари м'яса чергуються з шарами картоплі, квасолі і цибулі. Готується чанахи зазвичай в горщику в печі, завдяки чому набуває невимовний аромат. Але печі є не в кожній хаті, і місцеві давно з'ясували: чанахи, приготоване в каструлі, теж виходить дуже смачним.

Вареники

Читай также: 5 способов слепить самые красивые вареники и пельмени

На заході України вареники представлени цілою низкою начинок, тут їх роблять не тільки з картоплею, капустою, сиром, але й з грибами, квасолею, навіть з гречаною кашею. Що дивує, вареники тут страва “на швидку руку”, як то кажуть: буквально за за 20 хвилин роблять тісто, начинку, швиденько ліплять варенички і відварюють.

Мамалига

Круто заварена каша з кукурудзяної муки або крупи. За смаком, консистенцією і зовнішнім виглядом відрізняється від всіх інших каш. Ріжеться вощеного ниткою або спеціальним дерев'яним ножем.

Мамалига подається до столу зі сметаною і бринзою. Іноді мамалигу подають покришену в тарілці з гарячим молоком. З мамалиги також роблять кукурудзяні коржі, нарізаючи і підсмажуючи її на маслі або на жирі.

Банош

Гуцульський банош - це висококалорійна кукурудзяна каша, приготована на вершках або на воді зі сметаною і приправлена ​​шкварками, бринзою і грибами.

Читай также: Настоящий гуцульский банош от певицы Кристины Охитвы

Приготування баноша за легендою пов'язано з гуцулкою, у якої не було що приготувати чоловікові на вечерю: у горах де не було продуктів, гірський струмок був мутний і не було води, не було свіжого молока, а тільки сметана, тому банош (кашу) гуцулка приготувала на мелайному (кукурудзяному) борошні яке мала, і сметані, що була від овець.

Людині, що прагне схуднути, навіть думати не слід про справжній гуцульський банош. Але ті, хто може дозволити собі не рахувати калорії, можуть насолодитися смачнючим баношем. Його ще називають “вічним двигуном”, адже й невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину.

Банош інколи путають з мамалигою, але відрізняється банош тим, що крупа відварюються безпосередньо у вершках, не в воді. 

Гуцульська Росівниця

Це місцевий аналог капустняка. Росівницю готують з квашеної капусти і кукурудзяної крупи, відварюючи їх в бульйоні з буженини. А варена в «мундирах» картопля подається до Росівниці окремо і чудово доповнює її смак.

Книш

Читай также: С собой в школу: шведская булочка "Бабушкин кашель"

Борошняне блюдо, що зовні нагадує тістечко, однак, традиційні книші - зовсім не солодкі. В їх основі популярна на гуцульської кухні кукурудзяна мука, з якої готується заварне, еластичне тісто. Начиняють книші протертою бринзою, змішаною з часником і зеленню, а також картоплею чи капустою. Особливою апетитності виглядом і смаком страви додасть запечена скибочка сала

Гуслянка

Цей здоровий і поживний кисломолочний продукт можна вживати як в чистому вигляді, так і в якості добавки до круп'яних або картопляних блюд. Гуслянка згадується навіть у відомому творі М.Коцюбинського, де описується, як господарі пригощалися свіжої кулешею та гуслянкою.

Готують гуслянку зі свіжого молока в глиняному або дерев'яному посуді. Технологічні тонкощі доведення гуслянки до готовності дозволяють уникнути утворення сироватки під час скисання молока. Справжня гуслянка - густа і однорідна, як сметана, має освіжаючий смак.

Читай также: Український йогурт: ТОП-7 виробників

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розказували про 3 найкрутіші музеї шоколаду в Україні

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK