Крім того, що ковтати при ангіні боляче і неприємно, деякі продукти можуть як погіршити загальний стан, так і вплинути на швидке одужання. Біль, температура, інтоксикація, слабкість ведуть до відмови від їжі, організм втрачає сили, тому харчування під час хвороби повинне бути легким, але калорійним, наскільки це можливо. І обов'язково потрібно дотримуватися питного режиму.
Їжа під час хвороби горла повинна бути приготовлена на пару або відварена, щоб не перевантажувати організм зайвими жирами, потім дрібно порубана або розім'ята, щоб максимально полегшити ковтання. За температурою їжа повинна бути теплою.
Їжа при ангіні має бути з низьким рівнем алергенність, легко засвоюватися і бути максимально корисною.
Меню при ангіні
Супи і бульйони. На нежирному м'ясі, обов'язково з овочами і крупами. Чистий бульйон з сухариками - ідеальне поєднання для відновлення сил ослабленого організму. Радимо приготувати Бонський суп - він легкий, вітамінний, не жирний, покращує систему травлення - те, що потрібно при ангіні.
М'ясо і риба. У відварному і тушкованому вигляді, приготовані на пару. Бажано, щоб це були страви з фаршу, а не цілі шматки, і максимально нежирні - курка, індичка, тріска, мінтай.
Читай также: 7 каш, которые принесут пользы больше остальных
Каші. На воді або молоці, максимально розварені і розм'якшені, напіврідкі або перетерті. Наприклад, добре відновлює сили манка.
Хліб. Бажано, щоб хлібобулочні вироби були вчорашніми, але не черствими. Дріжджові і солодкі вироби додадуть неприємних відчуттів і зав'яжуть слиз, тому їх слід відкласти до одужання.
Макарони максимально дрібні, без соусів і жирних добавок.
Молоко. Дозволяються нежирні кисломолочні продукти - ряжанка, кефір або кисле молоко. Якщо ковтати не боляче - знежирений сир. Все повинно бути теплим. А найкраще буде приготувати лікувальний гоголь-моголь, він допоможе горлу і надасть сил.
Яйця. Паровий омлет, яйце-пашот або варене яйце - ідеально, а от яєчня з додаванням жиру - категорично ні. Взагалі вживання білка під час хвороби слід скоротити.
Овочі. При хвороби горла рекомендується їсти негрубі оброблені види. Щоб додатково не травмувати і не викликати біль. Доречні будуть пюре, рагу з картоплі, кабачків, моркви, гарбуза, томатів.
Фрукти. Запечені в духовці або сирі, але натерті на тертці. Вам стане в нагоді чудовий рецепт запечених бананів: вітаміни і ніжна текстура страви - то, що потрібно хворому горлу.
Чого не можна їсти при ангіні
Уникайте кислих і цитрусових, а також червоних і помаранчевих алергенних фруктів і ягід. Можна пити соки, розведені водою, смузі, компоти, а також нехолодні киселі, муси.
Категорично не можна при ангіні їсти смажене, жирне, гриби, бобові, свіжі тверді фрукти і овочі, гострі цибулю і часник, спеції і приправи, будь-які консерви і консервацію на основі оцту, копчене, свіжу випічку, міцні кофеїнові напої. Забудьте на час про газовану воду, солодощі з кремами, молоко, сирі, насіння, чіпси та попкорн.
Читай также: Таблетка от всех болезней - в тарелке: 5 советов от профессора биохимии
А якщо вже дуже хочеться солодкого, то нехай воно буде корисним, зваріть, наприклад, льодяники від кашлю.
Будьте здорові!