Кулінарні цікавинки: як з'явився рататуй

Його явно не можна віднести до страв високої кухні. Та й у самому звучанні слова «рататуй» (ratatouille) французькому вухe чується швидше приниження, ніж вишуканість.

Існує 2 версії походження цієї страви.

Версія перша говорить про те, що рататуй у Франції готували давно і, як правило, бідняки.

Вперше, згідно «Історичному словником французької мови», рататуй згадується в 1778 році. За однією з версій, слово означає спосіб приготування, при якому різні інгредієнти перемішують і тушкують.

Довгий час «рататуй» був також синонімом поганої їжі, несвіжої мішанини. А похідне від ratatouille - слово rata - це те саме, що і «бурда». Ратою на французькому військовому жаргоні називали будь-яку тушковану суміш, наприклад квасолю з картоплею або овочі з м'ясом і навіть розігріті залишки їжі.

Читай также: 4 рецепта от французской школы Le Cordon Blue

Так, у повісті Оноре де Бальзака «Перші кроки в житті» (1842) один з героїв повідомляє: «У мене дуже ніжний шлунок, щоб переварити цей трактирний рататуй».

Друга версія появи рататуя згадує кухаря Герара. Він жив у Франції в сімдесятих роках минулого століття і мріяв знайти оригінальні рецепти для меню свого ресторану. Заради цього кухар відправився в подорож по різних країнах, при цьому він відвідував як відомі ресторани, так і звичайні маленькі кафе. І ось в Туреччині та Італії Герар спробував варіації овочевого рагу. Потім у своєму ресторані кухар створив власну варіацію страви і назвав "конфі баялди", яке став зіркою меню, і подарувало ресторану Герара цілих три мішленівських зірки. Це і був по суті рататуй. 

4 правила справжнього рататуя

  1. Все повинно бути свіжим: ніяких заморожених продуктів!
  2. Нарізка кубиком (великим) або тонким кружечком.
  3. Класичний набір продуктів: кабачок, помідор, перець болгарський, цибуля, часник і прованські трави.
  4. Подається рататуй тільки свіжим, щоб не втратив свій смак, колір і запах.

Ну а як саме приготувати рататуй, ви з легкістю дізнаєтеся з нашого матеріалу "Страва дня: французський рататуй"

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK